Fietsen in Wallis: van Tourpassen tot gletsjermeren

Fietsen in Wallis: van Tourpassen tot gletsjermeren

Fietstoerisme De naam Wallis doet misschien niet bij iedereen een belletje rinkelen, maar zou dat bij liefhebbers van mountainbiken of racefietsen zeker wel moeten doen. Dit Zwitserse kanton is namelijk een fenomenale fietsbestemming. WielerFlits zet een aantal highlights op een rij die je in deze streek niet mag missen.

Gletscherseewjini
Als we de locals moeten geloven, is deze van alle routes bij de bestemming Saas-Fees/Saasdal het meest indrukwekkend: hij loopt van 1.486 tot 2.862 meter boven zeeniveau. Het eerste deel van route loopt van de vallei door een lariksbos, terwijl de tweede helft door een alpine steppe naar een indrukwekkend gletsjermeer leidt.

Om deze gletscherseewjini te bereiken moet je in het slot van de klim nog een steile passage met maar liefst 24 haarspeldbochten overwinnen. Dat kan je doen op een mountainbike, maar een e-bike zal op de route ook niet misstaan. Eenmaal aangekomen op de vlakte waar de top van de rit ligt, kan je genieten van een verfrissende duik, heb je zicht op het uiteinde van de gletsjer, het meer wat daar net onder ligt, en de Jegihorn.

Region Dents du Midi
Net ten zuiden van het meer van Genève, aan de Frans-Zwitserse grens ligt Region Dents du Midi. Deze streek bestaat uit zes dorpjes, die dan weer onderdeel zijn van het bekende ski- en mountainbikegebied Les Portes du Soleil. Niet alleen voor wielrenners valt hier van alles te beleven, zeker ook mountainbikers kunnen hier hun hart ophalen. Want met maar liefst 50 downhill trails en 6 bikeparks, kan je er behoorlijk wat kilometers maken. Niet alleen op de downhill mountainbike, er liggen ook tal van enduro-routes: alles bij elkaar genomen tref je er 600 kilometer aan routes over onverharde paden.

Pas de Morgins
In het westen van Wallis, ligt de van de Tour de France bekende Pas de Morgins, waar je op de top een groot bergplateau treft op enkele meters verwijderd van de Franse grens. Nadat je de stad Monthey verlaat, passeer je de rechteroever van de Illiez-vallei waarna je het dorpje Troistorrents passeert. Hierna dient zich een reeks haarspeldbochten aan, die je oog in oog lijken te brengen met de Dents du Midi. Nog een kleine twee kilometer klimmen volgt, tot je kort voor de top de Zwitserse grenspost passeert.

Lang, langer, langst dalen
Maar liefst 2.400 meter afdalen in één downhillroute: dat is op weinig plekken mogelijk. In Saas-Fee/Saasdal kan je twee routes combineren omdat ongelooflijke hoogteverschil in één keer af te dalen. De eerste kilometers leidt de route je vooral over technische singletrack met korte bochtjes en losse ondergrond, terwijl het tweede deel door het Saasdal loopt, naar het Rhônedal. Dit deel is een stuk minder technisch en steil, maar biedt wel weer fraaie bezienswaardigheden als watervallen en pittoreske dorpjes. Een diverse route, waar je bovenal een ongekend aantal hoogtemeters afdaalt dus.

Rond de grootste aardedam van Europa
Achter Saas-Fee, aan het eind van het Saasdal, ligt de Mattmarksee: een immens stuwmeer met de grootste aardedam van Europa. Dat een rit om dit turquoise meer bijzonder mooi is, behoeft weinig uitleg. Je rijdt de ruige vallei deels over de geasfalteerde weg, deels over kleine paden omhoog. Eenmaal aangekomen bij de dam begint het vlakke deel rondom het meer, waar je met volle teugen kan genieten van het uitzicht op het meer en het berglandschap met unieke flora. Een snelle afdaling terug naar Saas-Almagell vormt de afsluiting van de rit.

Valais Cycling Tour etappe 8
Van het beroemde bergresort Verbier naar de Val d’Illiez, neemt deze achtste etappe van de zogenaamde Valais Cycling Tour je mee op ontdekkingsreis, van het hoge bergmeer van Champex tot de rustige wegen door het Rhônedal langs de oevers van de Rhône. De rit start in Verbier met een afdaling, waarna de klim naar het idyllische meer van Champex een eerste obstakel vormt. Hierna volgt de iconische Petite Forclaz, rijd je nog langs het meer van Genève en sluit je af met schitterende uitzichten op de pieken van de Dents du Midi.


Meer info over Wallis vind je op de site van Valais Wallis Promotion

Bereikbaarheid:
Het Zwitserse kanton Wallis is op meerdere manieren te bereiken. Vanuit Utrecht kan je met de trein na ongeveer 11 uur reizen aankomen in Sion, wat in het hart van Wallis ligt. Met de auto is die rit een uurtje korter. Ook vliegen is mogelijk, op Genève, vanwaar je nog een kleine twee uur zal moeten treinreizen om Sion te bereiken.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.