Hel van het Noorden? Deze kasseistroken in Nederland mag je niet missen

Hel van het Noorden? Deze kasseistroken in Nederland mag je niet missen

foto: Cor Vos

zondag 14 mei 2023 om 15:30
Fietstoerisme

Nederland staat niet bekend om de kasseistroken, terwijl we er toch een paar mooie hebben liggen. Toegegeven, voor de Carrefour de l’Arbre of het Bos van Wallers moet je hier niet zijn, maar zo nu en dan een strook opnemen in je trainingsrondje kan best leuk zijn. WielerFlits zet er, zoveel mogelijk verspreid door Nederland, een aantal voor je op een rijtje.

1. Hamseweg

foto: Google Maps

Voor wielrenners in de Randstad is het niet evident om aan kasseistroken te komen.  Volgens Joostfietst, die alle stroken in Nederland in kaart heeft gebracht, liggen er op een paar stads- of dorpscentra in Zuid-Holland en Noord-Holland na, nauwelijks tot geen stroken in dit deel van het land.

Renners die toch een kasseistrook willen meepakken, kunnen het beste eens de Moerdijkbrug over. In het kleine dorpje Langeweg, onderdeel van de gemeente Moerdijk, ligt de Hamseweg, waar je een kilometer of drie je lol op kunt. Echt heel zwaar wordt de strook nooit, maar voor het Flandriengevoel is de strook wel even lekker.

Locatie: Moerdijk (Noord-Brabant)
Lengte: 2900 meter


2. Neterselseweg

foto: Google Maps

In de buurt van Bladel, een dorp ten zuidwesten van Eindhoven, ligt de Neterselseweg. Met 3000 meter is de kasseistrook een van de langste stroken in Zuid-Nederland.

Heel slecht liggen de kasseien niet, maar ook hier weer geldt dat je een goede zes minuten je ei kwijt kunt. Renners die de jeugdcategorieën hebben doorlopen zullen deze weg wel kennen. De Hel van Netersel ging over deze strook, terwijl ook de Acht van Bladel de Neterselseweg aandoet.

Locatie: Bladel (Noord-Brabat)
Lengte: 3000 meter


3. Maasberg

foto: Heavyuser

De Maasberg is een unieke heuvel in Nederland. Waar het in Vlaanderen wemelt van de kasseienklimmen, is de Maasberg de enige kasseienklim in Nederland. De Maasberg, die bij het Kasteel van Elsloo om de hoek ligt, is geen Oude Kwaremont of Koppenberg, maar wel een leuke klim om omhoog te rijden als je in Limburg bent.

Daarnaast kun je hem goed combineren met de Slingerberg, zoals in een aantal wielerkoersen al wordt gedaan. De Maasberg is al jaren een van de scherprechters in de Omloop van de Maasvallei en zat de afgelopen jaren ook in de Ton Dolmans Trofee.

Locatie: Stein (Limburg)
Lengte: 580 meter


4. Plattenburg

foto: Google Maps

Een kasseistrook in Groningen? Hij bestaat, en niet alleen maar in het centrum van de stad. Ten oosten van het dorpje Noordwolde in de gemeente Het Hogeland ligt Plattenburg, een strook van ongeveer 1300 meter.

Locatie: Noordwolde (Groningen)
Lengte: 1300 meter


5. Munnikenweg

foto: Cor Vos

De Munnikenweg is bij fietsers in Noord-Holland een van de bekendste toeristische hotspots. In het centrum van Alkmaar richting de Oudorperpolder ligt de 1100 meter lange kasseistrook van de Munnikenweg.

De Munnikenweg maakte in 2019 zelfs onderdeel uit van het Europees kampioenschap op de weg in Alkmaar. Hoe zo’n cultstrook het parcours van een van de grootste wegwedstrijden in Europa heeft gehaald? Op advies van Niki Terpstra en Laurens ten Dam, die de Munnikenweg er per se in wilden hebben.

Locatie: Alkmaar (Noord-Holland)
Lengte: 1100 meter


6. Hoogerwaardpolder

foto: Google Maps

De Hoogerwaardpolder is een strook die nog net in Noord-Brabant ligt, tegen de Zeeuwse grens. De kasseien op de 2200 meter lange strook in de buurt van Woensdrecht liggen redelijk slecht, en er is in tegenstelling tot een aantal bovenstaande stroken geen klinkerweg waar je naast kunt rijden.

In de Slag om Woensdrecht was deze strook een van de scherprechters.

Locatie: Woensdrecht (Noord-Brabant)
Lengte: 2200 meter


7. Valtherzandweg

Kasseistrook in de Ronde van Drenthe

Een van de kasseistroken in de Ronde van Drenthe – foto: Henri Santing

Net ten zuiden van het Drentse Exloo ligt de 3700 meter lange Valtherzandweg.  Deze weg voert je afwisselend door bos en langs weilanden. De Valtherzandweg is wel behoorlijk smal, dus je moet hier extra goed je lijn kiezen. Mocht je echt even uit willen rusten, dan kan je altijd kiezen voor het fietspad naast de weg.

De Valtherzandweg was dit jaar een van de eerste kasseienstroken in de Ronde van Drenthe.

Locatie: Exloo (Drenthe)
Lengte: 3700 meter


8.  Staatsbos

Het Gasselterveld

Het Gasselterveld – foto: Leonie Wiers/Marketing Drenthe

De koning van de Drentse flintenstroken is het Staatsbos. De strook, die tussen Borger en Gieten ligt, is liefst 6100 meter. De keien worden een paar keer een aantal meter onderbroken dor een asfaltweg die de route kruist, maar verder is het hard werken om aan het einde van elke strook te komen.

Ook het uitzicht op deze strook is mooi. Onder meer het Gasselterveld wordt gepasseerd.

Locatie: Borger (Drenthe)
Lengte: 6100 meter


9. Smokkelweg/Timmermansweg

Leider Maarten van Trijp in 2018 – foto: Léon van Bon / Topcompetitie

Zeeuws-Vlaanderen is een van de Nederlandse regio’s waar het wemelt van de kasseistroken. Als we alle stroken zouden meenemen, zou dit verhaal een tiendelige serie worden. En dus pakken we de bekendste: de Smokkelweg/Timmermansweg.

Deze strook is een van de lastigste en langste van Zeeland. In de Omloop van de Braakman maakt Smokkelweg/Timmermansweg zelfs al jaren brokken, en vliegen de bidonnen regelmatig in de rondte.

Locatie: IJzendijke (Zeeland)
Lengte: 2100 meter


Ken jij nog mooie kasseistroken in Nederland die niet in dit lijstje staan? Laat het weten in de comments!

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.