Equator 50C TRL disc: Carbon wielset voor een betaalbare prijs
Foto's: Marcel Koch
vrijdag 21 augustus 2020 om 13:34

Equator 50C TRL disc: Carbon wielset voor een betaalbare prijs

Dikke wielen geven iets extra’s aan een fiets. Een goede wielset kan een vrij simpele, maar ook kostbare upgrade zijn. Een goede wielset is echter niet alleen weggelegd voor wielerliefhebbers met een grote portemonnee. We maakten kennis met de betaalbare wielset van Equator en namen de proef op de som.

Onbekend maakt onbemind

De naam Equator zal bij de meeste wielerliefhebbers niet direct een belletje doen rinkelen. Equator (Engels voor evenaar) is een merknaam van Equinox, dat weer deel uit maakt van het Taiwanese Gigantex, een van ’s werelds grootste producenten van carbonwielen. Het zet zich in de markt als een betaalbaar alternatief voor dure high-end wielsets.

Bij een test van het gerenommeerde Duitse blad TOUR-Magazin kwamen de wielen als beste uit de test. Nadat we een verzoekje ontvingen of we een wielset wilden testen, konden we onze nieuwsgierigheid niet bedwingen en lieten we een set bezorgen

Direct uit de fabriek

Zo kregen we na enkele dagen een grote, direct vanuit de fabriek gestuurde doos met daarin twee wielen toegestuurd. Bij het uitpakken ontdekken we een fraaie matzwarte wielset van om precies te zijn T700 en T800 carbon.

De merknaam is door de witte stickers nadrukkelijk aanwezig. Het is een kwestie van smaak, maar ik zie het niet als heel storend. Het wit staat immers best stijlvol bij mijn witte frame. Wanneer het niet jouw voorkeur geniet, zijn er de website zijn er ook zwarte of rode stickers te verkrijgen.

Wanneer we de wielen handen hebben, is meteen duidelijk dat we hier te maken hebben met lichtgewicht exemplaren. Een weging leert ons dat met een gewicht komt op net iets meer dan 1650 gram. Er is hier sprake van een 45mm hoge velg. De interne velgbreedte is 19 mm, externe 27.

De wielen beschikken over aluminium PowerWay CX32 naaf, wat ze geschikt maakt voor Shimano, SRAM en Campagnolo. Powerway heeft misschien niet de grootste naamsbekendheid, maar staan over het algemeen bekend als een prima naaf.

Voor de spaken is er met het Belgische SAPIM gekozen voor een bekende naam. De wielen hebben 24 spaken, zowel voor als achter. Al met al bieden de wielen een fraaie aanblik, maar hoe presteren ze daadwerkelijk?

De Test

De afgelopen maanden kregen we de gelegenheid om deze wielset uit te proberen op de vlakke Hollandse polderwegen. We deden dat met Continental Grandsport Race vouwbanden van 25 mm en Ashima remschijven.

Er zat 7 bar lucht in de banden, die maximaal 8 bar toestaan. De montage verliep soepel, al moesten we het (meegeleverde) velglint er wel nog even zelf opleggen. Desalniettemin konden we snel aan de slag.

Na een kleine duizend kilometer testen kunnen we niet anders dan concluderen dat we hier te maken hebben met een hele fijne wielset. De wielen zijn stijf, zonder dat het storend wordt. Eigenlijk rijdt het gewoon heel strak, zoals het hoort. De wegligging voelt comfortabel aan en bochten worden vlot genomen.

Met 45 millimeter zijn de velgen iets hoger dan ik gewend ben, maar hinder van de zijwind was niet noemenswaardig. De Powerway naaf draait soepel rond. Onze test was te kort om een uitspraak te doen over de duurzaamheid, maar online lezen we meerdere ervaringen van tevreden gebruikers.

Zoals gezegd hebben we deze wielen enkel getest op een vlak parcours. Op de wielen staat een waarschuwing dat ze niet geschikt zijn voor downhill, wat verwijst naar gebruik voor MTB . De verkeersheuvels en bruggen in Nederland leverden geen problemen, maar we kunnen geen uitspraak doen over hoe  De wielen staan maximaal een gewicht van 110 kg toe, maar gelukkig zitten we daar onder.

Prijs-kwaliteit

De door ons geteste wielset (schijfrem voor clinchers) verwisselt van eigenaar voor 899 euro. De prijs is volgens Equator lager dan bij de concurrentie omdat men de tussenhandel buitenspel zet. Oftewel: ze komen direct van de fabriek en de wielen zijn enkel online te koop. Er wordt op de wielen twee jaar garantie gegeven, die wordt afgehandeld vanuit Berlijn. Bevallen de wielen niet, dan mag je ze binnen 14 dagen na aankoop terugsturen.

Voor die kleine achthonderd euro ontvang je wielen met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Indien de merknaam je koud laat, en dan is Equator een betaalbaar alternatief. De wielen zijn hier te bestellen.

Verantwoording:
Equator is een van de adverteerders op WielerFlits en ondersteunt op deze manier ons platform. Dit artikel is in samenwerking met Equator tot stand gekomen, maar het onderwerp geschreven door een redacteur van WielerFlits. Er is geen bedrag betaald voor plaatsing van het artikel.


RIDE Magazine