Fulcrum presenteert vernieuwde Wind 42 en 57 wielen
foto's: Fulcrum
vrijdag 15 september 2023 om 11:00

Fulcrum presenteert vernieuwde Wind 42 en 57 wielen

Materiaalzone Fulcrum heeft de opvolgers van de Wind 40 en Wind 55 wielen gepresenteerd: de Wind 42 en Wind 57. De wielen zijn breder en hoger dan hun voorgangers voor verbeterde aerodynamica, terwijl het gewicht lager is geworden.

De wielen hebben dus twee millimeter hogere velgen dan hun voorgangers, om de aerodynamica te verbeteren. Daarnaast is de interne breedte van de velg vergroot naar 23 millimeter, om het gebruik van bredere banden toe te staan. Het wiel is hierdoor geschikt voor banden van 25 tot 45 millimeter breed. De wielen zijn zo niet enkel geschikt voor gebruik op de weg, maar ook voor licht gravel, stelt Fulcrum.

Door gebruik van een andere mix carbon zijn de wielen ongeveer 100 gram lichter (per set) dan de voorgaande generatie Wind-wielen. De Wind 42 wielen wegen 1.510 gram, terwijl de Wind 57 wielen 1.585 gram wegen volgens Fulcrum. Ook aan de stijfheid is gedacht, onder andere door zogenaamde Directional Rim-Spoke Coupling. Dit houdt in dat bij de nippels een specifieke plastig ondersteuning is geplaatst in de velg, om meer stijfheid en duurzaamheid te bieden door de stress van de nippel over een groter gebied te verdelen.

Om de reactiviteit en de ‘handling’ van de wielen meetbaar te maken, heeft Fulcrum een onderzoeksproject uitgevoerd welke rekening hield met de energie die door het wiel wordt afgegeven tijdens veranderingen van richting en de buiging op basis van rol en helling. Daaruit zou zijn gekomen dat de ‘handling’ 21% is verbeterd bij de Wind 42 en 22% bij de Wind 57, terwijl de reactiviteit van de Wind 42 er met 5% op vooruit is gegaan en deze bij de Wind 57 met 10% is verbeterd.

De wielen zijn vanaf €1.499,- beschikbaar.

Geef een reactie