Review: de Shimano S-Phyre RC903 fietsschoenen
foto's: Joris Knapen
Ties Wijntjes
vrijdag 28 april 2023 om 19:30

Review: de Shimano S-Phyre RC903 fietsschoenen

Materiaalzone Al bijna een heel seizoen zag de oplettende kijker de nieuwe Shimano S-Phyre RC903 schoenen in het profpeloton, onder andere aan de voeten van Mathieu van der Poel, maar pas in september werden de schoenen officieel gelanceerd. Ondertussen zijn de schoenen een graag geziene gast in het peloton. WielerFlits onderwierp de high-end schoenen van Shimano aan een test.

Shimano produceert al langere tijd schoenen van verschillende kalibers. Onder profrenners die worden gesponsord, zijn de RC902 al jaren geliefd en ook de opvolger van de RC903 is met veel enthousiasme ontvangen, als we Shimano moeten geloven. Mede omdat er de nodige feedback van de gebruikers is verwerkt in de nieuwe schoen.

Waar Shimano schoenen normaliter na drie jaar van een nieuwe uitgave voorziet, hebben ze er deze keer voor gekozen dat eerder te doen, omdat de toe box (het voorste deel van de schoen) eigenlijk te smal bleek te zijn. Het doel was simpel: alles van de RC902 wat goed was, moest hetzelfde blijven, maar de toe box en enkele andere kleine dingetjes moesten verbeterd worden. “Geen revolutie, maar evolutie” vertelt Perrine Devin ons, die binnen Shimano Europa verantwoordelijk is voor schoenen en brillen.

De schoenen zijn voorzien van een zogenaamde Surround Wrapping Upper; oftewel een bovenzijde die de wreef van de voet moet omwikkelen. Daardoor heeft de schoen niet meer de gebruikelijke tong in het midden van de schoen lopen, die dus ook niet kan gaan schuiven of drukpunten kan veroorzaken. Volgens Shimano sluit deze Surround Wrapping Upper beter aan op de voet en biedt hij meer comfort.

Wat aan dat comfort moet bijdragen, is dat de schoen is ontwikkeld met een nieuw type synthetisch leer. Het grootste verschil met zijn voorganger is dat dit type leer dunner en zachter is, waardoor hij dus ook flexibeler is en de kans op drukpunten kleiner worden.

Schoenplaatjes zijn door de opdruk van een speciale raster op de buitenzool makkelijk op de juiste positie te monteren

Beter gevoel
Daarnaast heeft Shimano ervoor gekozen de middenzool weg te halen uit het ontwerp van de schoen. De meeste schoenen hebben drie zolen: de buitenzool, een binnenzool (die meestal los te halen is) en een middenzool die wordt gebruikt om het voetbed en het bovenwerk van de schoen aan elkaar te bevestigen. Bij de nieuwe RC903 is het voetbed en de buitenschoen direct aan elkaar bevestigd, waardoor een middenzool niet meer nodig is en de afstand tussen de voet en het pedaal is verminderd, wat een beter gevoel moet opleveren tijdens het trappen.

Tegelijkertijd zijn ook enkele zaken gelijk gebleven aan de RC902. Zo is de buitenzool ongewijzigd, omdat deze volgens Shimano dusdanig goed was dat veranderingen niet nodig waren. Ook is de vorm van de heel cup (de achterzijde van de schoen) onveranderd, al is er wel een soort kussentje in de binnenzijde geplaatst die als anti-sliplaagje fungeert. Hierdoor moet je hiel nog beter op zijn plek blijven zitten.

Net als bij veel andere schoenen van Shimano, is de RC903 beschikbaar in twee pasvormen; de ‘reguliere’ Dynalast of de extra brede ‘Wide Last’ waarbij die laatste niet langer is maar enkel breder. Daarnaast is er ook een vrouwenmodel, die is aangepast op de anatomie van voeten van vrouwen.

Mathieu van der Poel won de Ronde van Vlaanderen 2022 op de nieuwe RC903 – f0to: Cor Vos

Na de eerste productiefase werden de schoenen door Ramon Sinkeldam, Jasper Philipsen en Mathieu van der Poel getest. Eigenlijk zouden de coureurs de schoenen enkel in training testen, maar Van der Poel was er al zo over te spreken, dat hij ze ook in koers gelijk begon te gebruiken en onder andere de Ronde van Vlaanderen erop won.

Goede pasvorm
Als ik de schoenen voor het eerst aantrek ben ik bijzonder verrast. Ik heb een erg brede voet én een hoge wreef dus passende schoenen vinden is vaak een uitdaging. De regel is dat als ik een schoen aantrek, ik er vanuit ga dat ze niet goed zullen passen. Als blijkt dat dat bij de S-Phyre RC903 wel zo is, ben ik dus behoorlijk verbaasd.

Dat wil niet zeggen dat ze perfect zitten – de schoen heeft eigenlijk wel een paar ritjes nodig om goed naar mijn voet te vormen, maar ik heb geen last van de gebruikelijke pijntjes die ik vaak ervaar als ik schoenen nog aan het inlopen (of fietsen) ben.

Dat de schoenen zo goed aansluiten, komt mede door het goede bovenwerk. De schoen is voorzien van twee BOA Li2-draaiknoppen; het type draaiknop van BOA die de meeste afstelbaarheid geeft omdat de stapjes tussen de verschillende standen erg klein is. Hierdoor is de schoen dus behoorlijk te personaliseren op de eigen voet.

Los van de kwalitatieve draaiknoppen, zet Shimano ze ook erg slim in. De onderste BOA is tweemaal gelust, tot bijna boven de tenen. Dit heeft als voordeel dat je de gehele voorzijde van de schoen daardoor strakker trekt, maar ook dat de verstelling met de knop nóg kleiner (en dus nog gerichter) wordt omdat deze dus over meerdere lussen wordt verdeeld. De bovenste BOA-draaiknop is dan weer op een betrekkelijk brede flap geplaatst, waardoor de druk van die verstelknop mooi over de wreef wordt verdeeld en het geen ongemakkelijke drukpunten oplevert.

De BOA-draaiknoppen en de lusjes van de voorste draaiknop zorgen ervoor dat de schoen goed afstelbaar aan de eigen voet is

De pasvorm van de schoenen is nog wat verder te optimaliseren door de zooltjes die Shimano meelevert. Aan de onderzijde van de binnenzool zijn namelijk met een klittenbandbevestiging afzonderlijke deeltjes te plaatsen die de zool rond de voetboog wat hoger maken, waardoor je de ondersteuning van de zool op de vorm van je voet kunt afstellen. Handig als je een wat hogere voetboog hebt.

Performance boven alles
De stijfheid van de schoen, is net als bij zijn voorgangers subliem. De krachtoverdracht is enorm goed en elk beetje energie lijkt daadwerkelijk de pedalen in te schieten. Tegelijkertijd is het legitiem om je af te vragen of de schoen stijver had gekund, gezien Shimano de buitenzool ongewijzigd heeft gelaten. Een vervolgvraag is daarentegen of dat nodig is. Dergelijke stijfheid gaat natuurlijk ten koste van enig comfort, maar dat is simpelweg niet te voorkomen bij schoenen van dit kaliber. Dat wil ook absoluut niet zeggen dat de schoen oncomfortabel is; hooguit dat je veel trillingen van de fiets ook in de schoenen voelt.

De vele ventilatiegaten doen hun werk goed

Wat iedere rit weer opvalt, is hoe goed de ventilatie van de schoen is. Aan de voor- en zijkant van het bovenwerk van de schoen is het aantal ventilatiegaten vergroot. Tijdens het fietsen is het verkoelende effect hiervan goed merkbaar. In de winter kunnen de schoenen daardoor wat fris worden, maar dat is niks wat een overschoen niet kan verhelpen en ook niet iets wat in negatieve zin opweegt tegen de voordelen van verkoeling tijdens een hete zomerdag.

Echter, het meest verbluffende vind ik de heel cup van de RC903. Niet voor niets heeft Shimano die succesfactor van de RC902 in stand gehouden. Met de nieuwe toevoeging van een anti-sliplaagje aan de binnenzijde wordt de hiel nóg beter op zijn plaats gehouden dan enkel al het geval is door de vorm van de schoen aan de achterzijde. De pasvorm is geenszins oncomfortabel, maar de achterkant van mijn voet gaat werkelijk nergens heen– ook niet in volle sprint. Een bijzonder fijn kenmerk aan de Shimano RC903 schoenen.

Het is lastig om kritiekpunten te vinden over de RC903 schoenen van Shimano, want op het gebied van performance voldoen de schoenen aan bijna alle eisen waar een paar high-end wielerschoenen van deze prijs aan moet voldoen. Hooguit het uiterlijk, met het opvallende Surround Wrapping Upper, zou een puntje van kritiek kunnen zijn. Met de nadruk op kunnen, want dat is natuurlijk een kwestie van smaak.

Dat neemt niet weg dat de adviesprijs van €359,95,- een hoop geld blijft, maar er zijn in het topsegment een hoop schoenen te vinden die nog stukken duurder zijn zonder dat ze ook significant beter zijn. Alles bij elkaar genomen slaat Shimano met de S-Phyre RC903 Shimano eigenlijk gewoon de spijker op zijn kop. De fenomenale pasvorm, de stijve zool en de goede afstelbaarheid maken dit een uitzonderlijk fijn en kwalitatief paar wielerschoenen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.