Review: de vederlichte POC Elicit
foto's: Joris Knapen
dinsdag 11 oktober 2022 om 21:45

Review: de vederlichte POC Elicit

Het Zweedse POC bestaat sinds 2005 en is ontstaan met de missie om sporters te beschermen. Naast vele accessoires voor wintersporters en fietsers staan ze vooral bekend om hun helmen en brillen. Wij probeerden de montuurloze POC Elicit bril.

Toen we deze bril binnenkregen werd ons al gewaarschuwd hoe licht die is en dat was zeker niet overdreven. Een bril van 23 gram voelt nu eenmaal niet als een bril. Of nou ja, je voelt eigenlijk helemaal niks. Als je ‘m in je handen hebt is die ontzettend licht en ook op je hoofd voel je de bril bijna niet. Een dergelijk licht product, is iets waar je net van moet houden. Toch krijg POC het voor elkaar om het niet fragiel aan te laten voelen. Doordat er zo weinig materiaal gebruikt is kan er toch een degelijke bril gemaakt worden met een grote lens en stevige pootjes.

Montuurloos design
Een montuur is het niet echt te noemen. De POC Elicit is een lens met daaraan de pootjes. Door middel van een kunststof verbinding zitten de pootjes als het ware door de lens heen vast. Dit is makkelijk te verwisselen, maar het is ook niet zo dat het bij hardhandig gebruik los schiet. Wel claimt POC dat als je valt de pootjes makkelijk eruit klikken om verdere schade te voorkomen.

Schade aan je ogen voorkom je natuurlijk vooral door je brilpootjes over je helmbandjes de doen, maar dat hoeven we natuurlijk niet uit te leggen. Over je helmbandjes staat niet alleen mooier, het zorgt er ook nog eens voor dat je bril bij een val eerder af valt dan de oogkassen aantast. Wel zo fijn.

Het montuurloze design zorgt er ook voor de de lens niet tegen je wenkbrauwen aan komt. Dat heeft ook te maken met de neusvleugel die redelijk ver van het glas zit. Je bril zit als het ware iets verder voor je ogen dan bij de meeste concurrenten. Het grote oppervlak zorgt er dan weer voor dat je volledig door het glas naar ‘buiten’ kijkt. Ondanks dat de lens iets verder voor je ogen zit zorgt het er wel voor dat de bril van alles tegen houdt. Zeker voor mensen met hooikoortsklachten is een bril een noodzakelijke aanvulling van je garderobe. De bril houdt tenslotte ook de pollen tegen.

Ruim zicht
Een grote lens is tegenwoordig hip, al moet het je wel staan. Mijn hoofd is redelijk groot, dus dat past wel. Als je een kleiner hoofd hebt moet je goed kijken of de bril niet te groot is, je wil tenslotte niet met een ‘laskap’ gaan fietsen. POC noemt het een Wraparound lens en daar hebben ze gelijk in; hoe je je ogen ook beweegt, je kijkt hoe dan ook door de lens en wordt niet belemmerd door een montuur.

Zodra de bril voor je ogen zit merk je meteen wat voor een helder beeld je krijgt. De POC Clarity lenzen horen bij de top als het gaat om zonnebril-lenzen en dat merk je meteen. Het grote oppervlak en de heldere lens zorgt ervoor dat je alles goed zit, hoe de zon ook staat.

Lenzen verwisselen gaat erg makkelijk

In de bril die wij getest hebben zat het glas Violet Gold Mirror. Een glas die van vroeg in de ochtend tot net voor zonsondergang prima zijn werk doet. Niet te licht en niet te donker. De omgeving blijft helder en ook de lucht is niet opeens een hele andere kleur. Eén ding viel me wel meteen op: in de zon en met deze lens lijken je armen en benen bruiner. Het lijkt me sterk dat hier over nagedacht is, maar ik zie het zeker als een voordeel.

De lens is overigens goed te verwisselen; je schuift de pootjes eraf en klikt het neusstukje eruit. Zo kan je bijvoorbeeld de heldere lens pakken die er standaard bij zit. Die kan je erop klikken als je bijvoorbeeld ‘s avonds met deze bril wil rijden, of als het heel donker is en regent. Overigens merkte ik dat de Violet Gold Mirror het ook prima doet op regenachtige dagen.

Een grote, lichte bril vraagt om problemen bij het dragen, zou je denken. Maar wat ze bij POC goed hebben bedacht is de antislip laagjes op de pootjes. Want ondanks dat de bril niet heel strak zit blijft hij goed zitten. Het lichte design zorgt er dan ook bijna voor dat je niet eens merkt dat je ‘m op hebt.

Ook als je even goed aanzet blijft de bril gewoon zitten

Ik vroeg me al vrij snel af of je deze bril wel wil dragen als je koerst, aangezien die wel heel licht is en met ruige bewegingen wellicht af kan vallen. Schudden met je hoofd zorgt er in ieder geval niet voor dat je de bril kwijt bent en een hoop renners van EF Education zijn al overgestapt naar het lichtste design van hun brillensponsor. Hij staat dus ook in de koers zijn mannetje.

De POC Elicit is in zeven verschillende kleuren verkrijgbaar, met verschillende lenzen. De bril staat voor 239 euro op de site van POC.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.