WielerFlits Test: De Shimano S-PHYRE-fietsbril
Foto's: Shimano
vrijdag 6 juli 2018 om 19:30

WielerFlits Test: De Shimano S-PHYRE-fietsbril

Fietsbrillen zijn vandaag de dag niet meer weg te denken in het peloton. Renners zonder bril vormen een uitzondering. Ook Shimano beschikt met S-PHYRE over een lijn fietsbrillen, die onder meer gebruikt worden door de renners van LottoNL-Jumbo. Tijd om die bril eens nader te bekijken.

In 2017 bracht Shimano S-PHYRE op de markt. Deze lijn bevat kleding en schoenen in het het topsegment, maar ook brillen. Hiermee kwam Shimano tegemoet aan het verzoek van de renners: een hippe, lichte bril op de markt brengen.

De S-PHYRE X, inclusief montuur

De S-PHYRE-bril komt in twee verschillende modellen. De S-PHYRE X is een bril met een montuur aan de boven- en onderkant en de S-PHYRE R is een bril zonder montuur. De lens hangt hierbij echt tussen de twee pootjes. Beide brillen vallen meteen op vanwege hun lage gewicht. De R is 25 gram en de X, met montuur, is 30 gram. Dit zorgt ervoor dat je de bril bijna niet voelt.

Lenzen
Bij de S-PHYRE R krijgt men een handig opbergdoosje en ook een zakje dat dienst kan doen als brillendoekje. Daarnaast bestaat de bril uit niets anders dan twee pootjes, een neusstuk en het belangrijkste, verschillende lenzen.

De lens die je ongetwijfeld het meest gaat gebruiken is de Optimal PL, de oranje lens waarmee de LottoNL-Jumbo-renners het meeste rijden. Deze lens is perfect tegen de zon, maar is eigenlijk ook met bewolkt weer nog prima te gebruiken. Het is dus niet noodzakelijk om vaak te wisselen van lens.

Een ander andere lens die je erbij krijgt is de Cloudy. Deze is, de naam zegt het al, voor bewolkte en regenachtige weersomstandigheden. De derde lens is de Photochromic, die eigenlijk voor de meeste weersomstandigheden te gebruiken is. Shimano geeft aan dat de Photochromic-lens een lichtdoorlaatbaarheid van 13% tot 62% heeft. Dit betekent dat de bril zich aanpast aan het licht. En dat is ideaal in een bosrijke omgeving, of een land waarin de zon nog wel eens afgewisseld wordt met wolken. Zoals ons eigen Nederland bijvoorbeeld.

De Photochromic-lens lijkt de meest ideale lens, maar toch zal je zien dat vooral de oranje-achtige ‘Optimal PL’-lens wordt gebruikt. Deze is perfect in zonnig weer, maar is ook prima te gebruiken als het iets meer bewolkt is. En zeg zelf, een lens met een hippe oranje gloed eroverheen eigenlijk veel mooier dan een grijze lens waardoor men je ogen kan zien.

Verder zijn de lenzen erg degelijk en voelen ze sterk aan. Er zit een speciale anti-kras coating op en volgens mij werkt dat prima. We gebruiken de lens nu een aantal weken, hebben er mee gefietst, gereisd en af en toe de lenzen verwisseld. We moeten toegeven dat er nog geen enkele kras te vinden is. De sterkte van de lenzen zorgt er ook voor dat je bij het wisselen van de lenzen niet meteen het gevoel hebt dat je de bril aan het kapot maken bent.

De pootjes moet je met aardig wat geweld van de lens af trekken en daarbij is het niet ondenkbaar dat je voor je gevoel de bril schade toe doet. Net als bij veel verschillende brillen geldt hier ook: hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het gaat.

Groter is beter
Er zijn weinig producten in de wielersport die zo trendgevoelig zijn als de zonnebril. Waar een aantal jaar geleden de brillen nog bestonden uit een montuur en twee glazen, is de bril met een lens uit een stuk tegenwoordig niet meer weg te denken. Ook de grootte wordt steeds meer van belang, of beter gezegd: groter wordt steeds belangrijker. Deels heeft dit te maken met de trend, maar het heeft ook een functie. Hoe groter de bril, hoe beter het je ogen beschermt tegen de zon en andere factoren zoals vliegjes, zand, etc. Het nadeel is natuurlijk dat je zonnebril-zon-afdruk nu een stuk groter is als je uren in de brandende zon hebt gefietst.

De S-PHYRE R, de bril die Materiaalzone mocht testen, heeft geen montuur. En dat is ideaal. Nooit meer kijk je tegen een deel van het montuur aan waardoor je voor je gevoel wat mist. Door het ontbreken van een montuur en het gebruik van een vrij grote lens, komt het bijna nooit voor dat je onder je bril door kijkt of tegen het montuur aan zit te turen. De bril zit tussen twee degelijke pootjes waarop een goed anti-slipsysteem is gebouwd. Door een lang stukje rubber op de pootjes te verwerken blijft de bril (ondanks het geringe gewicht) goed op je hoofd zitten. Of je nu kaal bent of veel haar hebt, het rubber zorgt ervoor dat zowel op de hoofdhuid als op haar de bril goed blijft zitten.

De S-PHYRE R, zonder montuur

De bril sluit goed aan, aan de bovenkant soms zelf net iets te goed waardoor je af en toe je voorhoofd raakt. Om ervoor te zorgen dat iedereen een bril heeft die goed aansluit, heeft Shimano verschillende neusrubbers erbij gedaan. De rubbers hebben verschillende maten en kunnen op twee manieren in het plastic neusstukje worden geschoven. Welke maat je nodig hebt is niet meteen te zeggen. Het is vooral noodzakelijk om het uit te proberen en te kijken wat het beste zit. Wat zit het fijnst en welke rubber zorgt ervoor dat je lens voldoende afstand van je hoofd heeft? Doordat de bril vrij van je hoofd zit, heeft zweet minder kans om je bril te raken.

Je bril beslaat pas echt als je in hoge temperaturen even stil staat en nog meer begint te zweten. Het grote voordeel is wel dat zodra je weer in beweging bent, de condens als sneeuw voor de zon verdwijnt.

Feedback van de profs
Vaak wordt een product door profs gedragen en is datzelfde product een maand later overal te koop. Bij de brillen van Shimano is dat zeker niet het geval. De S-PHYRE-brillen werden in 2017 al veelvuldig gedragen door de renners van LottoNL-Jumbo, maar zijn pas sinds kort te koop voor consumenten. Dit komt vooral omdat Shimano afgelopen jaar heel veel heeft geluisterd naar de feedback van onder anderen Robert Gesink en Dylan Groenewegen.

Groenewegen en Gesink met de S-PHYRE-bril

Door regelmatig contact tussen de renners, technische mensen en Shimano, heeft men de brillen verder geoptimaliseerd. Nu er een bepaalde standaard gehaald is, werd het tijd om de bril ook op de markt te brengen. De S-PHYRE R is te koop voor €139,99 en de S-PHYRE X (die met het montuur) is verkrijgbaar voor €159,99. Met een gewicht van respectievelijk slechts 25(R) en 30(X) gram, maakt het een ontzettend fijne bril om te dragen.

Verantwoording:
Shimano is mediapartner van WielerFlits. Dit artikel is in samenwerking met Shimano tot stand gekomen, maar is geschreven door een redacteur van WielerFlits

RIDE Magazine
1 Reacties
8 juli 2018 13:44
Past de Shimano RX Clip (met glazen op scherpte voor brildragers) ook op dit model?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.