Aanvalslust Betancur beloond in Parijs-Nice
donderdag 13 maart 2014 om 15:42

Aanvalslust Betancur beloond in Parijs-Nice

Betancur

foto: Sirotti

Carlos Betancur heeft de vijfde rit in Parijs-Nice gewonnen. De renner van AG2R La Mondiale demarreerde samen met Bob Jungels en Jakob Fuglsang op negen kilometer van de finish uit het peloton. In een zinderend kat-en-muisspel met het peloton won hij van zijn mede-koplopers.

Ontsnapping van de dag
Met drie voormalig tour-etappewinnaars in een groep van vijf renners was de kopgroep van de dag eentje om in de gaten te houden. Sylvain Chavanel (IAM Cycling), Jan Bakelants (Omega Pharma – Quick Step), Brice Feillu (Bretagne – Séché Environnement), Matthew Busche (Trek) en Gorka Izagirre (Movistar) reden weg na een half uur wedstrijd. Door de erkende kwaliteiten van de renners in de voorste groep hield het peloton de achterstand binnen de perken. Team Sky, de formatie van klassementsleider Geraint Thomas, mende het peloton. De voorsprong bleef schommelen rond de tweeënhalve minuut.

Op 25 kilometer van het einde was de voorsprong geslonken naar één minuut. Het teken voor Chavanel om zijn medekoplopers achter te laten. Veel afstand wist de Franse hardrijder niet te vergaren. Na enkele kilometers werd ook hij opgeslokt door een voortrazend peloton.

Laatste klim
Op de laatste klim van de dag, de Côte de Saint-Catherine (tweede categorie), opende Tim Wellens (Lotto-Belisol) de aanval. Hij werd opgevolgd door Vincenzo Nibali. De kopman van Astana sloeg een gat, maar kon dat niet behouden.

Op negen kilometer van het einde demarreerde Carlos Betancur op een oplopende strook. Hij kreeg medestanders in de vorm van Jakob Fuglsang (Astana) en de jonge Bob Jungels (Trek). Het drietal sprokkelde een schamele voorsprong van tien tellen bijeen.

Finale
Met nog vier kilometer te rijden nam Omega Pharma – Quick-Step de leiding in het peloton over, nadat de Sky-trein was gedecimeerd tot alleen Thomas. De ploeg van Tom Boonen nam echter net te laat het initiatief. De laatste kilometers waren bochtrijk en in dalende richting. De koplopers wisten daardoor hun minimale voorsprong te behouden en te strijden voor de dagzege. Fuglsang ging de sprint van ver aan, waarna Jungels die overnam. In zijn kielzag nam hij Betancur mee die de klus koelbloedig af maakte.

flag-fr Parijs-Nice 2014
Uitslag etappe 5: Crèche-sur-Saône › Rive-de-Gier (152,5 km)

1. flag-co Carlos Betancur (AG2R La Mondiale)
2. flag-lu Bob Jungels (Trek Factory Racing)
3. flag-dk Jakob Fuglsang (Astana)
4. flag-fr Bryan Coquard (Europcar)
5. flag-be Tom Boonen (OmegaPharma – Quick-Step)
6. flag-za Reinardt Janse van Rensburg (Giant-Shimano)
7. flag-fr Tony Gallopin (Lotto Belisol)
8. flag-be Greg Van Avermaet (BMC)
9. flag-si Borut Bozic (Astana)
10. flag-no Alexander Kristoff (Katusha)
Volledige rituitslag

Algemeen klassement na etappe 5
1. flag-gb Geraint Thomas (Team Sky) 21u52m42s
2. flag-de John Degenkolb (Giant-Shimano) op 3s
3. flag-nl Tom-Jelte Slagter (Garmin-Sharp) op 4s
4. flag-co Carlos Betancur (AG2R La Mondiale) op 5s
5. flag-es José Joaquin Rojas (Movistar) op 8s
6. flag-dk Jakob Fuglsang (Astana) op 13s
7. flag-be Jan Bakelants (Omega Pharma – Quick-Step) z.t.
8. flag-nl Wilco Kelderman (Belkin) op 15s
9. flag-cz Zdenek Stybar (OmegaPharma – Quick-Step) op 19s
10. flag-fr Cyril Gautier (Europcar) z.t.
Algemeen klassement na etappe 5

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.