Alejandro Valverde sprint naar zijn derde zege in Luik-Bastenaken-Luik
foto: Sirotti
zondag 26 april 2015 om 16:47

Alejandro Valverde sprint naar zijn derde zege in Luik-Bastenaken-Luik

Na een tweede plek in de Amstel Gold Race en winst in de Waalse Pijl heeft Alejandro Valverde zijn derde Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. De Spanjaard van Movistar was de sterkste op de laatste meters en rondde het af in een sprint van een kleine groep. Julian Alaphilippe werd tweede, Joaquim Rodriguez sprintte naar de derde plek.

Marco Minnaard in de vroege vlucht
Moreno Hofland en Sjoerd van Ginneken lieten zich van voren zien in de openingsfase, maar het was een andere Nederlander die in de kopgroep belandde. Marco Minnaard van Wanty-Groupe Gobert kreeg zeven man met zich mee: Matteo Montaguti (AG2R La Mondiale), Diego Ulissi (Lampre-Merida), Otto Vergaerde (Topsport Vlaanderen-Baloise), Clément Chevrier (IAM Cycling), Anthony Turgis (Cofidis), Cesare Benedetti (Bora-Argon 18) en Rasmus Quaade (Cult Energy). Reinier Honig ging nog in de achtervolging toen de vlucht al weg was. Lange tijd bleef hij tussen beide groepen in zwemmen en tekende zo voor de chasse patate van de dag. Hij liet zich eindelijk terugzakken in het peloton.

De maximale voorsprong was acht minuten. Deze werd gehalveerd onder aanvoering van Europcar, dat niet vertegenwoordigd was in de kopgroep. In de aanloop naar de Côte de Wanne namen de grote ploegen de regie over. Op de Wanne moesten Vergaerde, Quaade en Chevrier de rol lossen op kop.

Grivko opent vroeg de koers
Op de Stockeu vonden de eerste schermutselingen plaats. Andriy Grivko en Gorka Izagirre vielen aan, en na de afdaling sprongen steeds meer renners weg. Het hele peloton was verbrokkeld. Esteban Chaves, Michele Scarponi, Tanel Kangert, Manuele Boaro en Julian Arredondo profiteerden van het moment en reden weg op de Haute Levée. Het vijftal werd een drietal op de Col du Rosier, waar Arredondo en Boaro pasten.

Grote valpartij velt Gerrans, tamme beklimming van de Redoute
De voorsprong van het koptrio groeide naar een minuut op het peloton, waardoor Movistar, Katusha en Etixx-Quick-Step de leiding namen in het peloton. Een massale valpartij op 41 kilometer van het einde leverde veel slachtoffers op. Velen konden door na de val, de grootste schade was er bij Nicolas Roche en Yukiya Arashiro. Simon Gerrans was ook betrokken bij de val, en in de achtervolging ging hij weer tegen de grond. Een peloton van een man of veertig zette vaart richting de Redoute, maar een echte tempoversnelling werd er niet geplaatst. Scarponi en Chaves losten Kangert op de steile flanken. Op 24 kilometer van het einde werden de laatste vluchters ingerekend en kon de finale echt openbreken.

Drietal begint de finale
De eerste die de knuppel in het hoenderhok gooide was Roman Kreuziger, Giampaolo Caruso en Jakob Fuglsang counterden. Niet veel later ging Giovanni Visconti achter het tweetal aan, maar toen volgden meer renners zijn voorbeeld. Verder dan enkel achtervolgen kwam zij niet.

Aan de voet van de Saint-Nicholas, toen het inmiddels was gaan regenen, hadden de drie koplopers nog dertien tellen. Wilco Kelderman, Zdenek Stybar en Philippe Gilbert moesten lossen op het moment dat Vincenzo Nibali de boel op gang trok. Sergio Henao ging op en over de Italiaan, waardoor de koplopers gegrepen werden. Op de top waren ook Nibali en Kwiatkowski gelost. Ruim tien renners bleven over op kop.

Valverde rondt het af
Katusha was met drie man goed vertegenwoordigd en trok vol door in de straten van Luik. Toch kwam Nibali terug, in het gezelschap van Pieter Weening. Daniel Moreno versnelde onder de vod. Louis Meintjes probeerde te volgen, maar moest afhaken, waardoor Moreno een gat kreeg. Valverde haalde Moreno terug, waarna gesprint werd voor de zege. Hierin was het Valverde die de rest voorbleef.

Pieter Weening eindigde als veertiende. De Fries van Orica-GreenEDGE is daarmee de beste Nederlander.

PIC532533735

flag-be Luik-Bastenaken-Luik 2015 (1.WT)
Uitslag: Luik – Ans (253 km)
1. flag-es Alejandro Valverde (Movistar) in 6u14m20s
2. flag-fr Julian Alaphilippe (Etixx-Quick-Step) allen z.t.
3. flag-es Joaquim Rodriguez (Katusha)
4. flag-pt Rui Costa (Lampre-Merida)
5. flag-cz Roman Kreuziger (Tinkoff-Saxo)
6. flag-fr Romain Bardet (AG2R La Mondiale)
7. flag-co Sergio Henao (Sky)
8. flag-it Domenico Pozzovivo (AG2R La Mondiale)
9. flag-dk Jakob Fuglsang (Astana)
10. flag-es Daniel Moreno (Katusha)

14. flag-nl Pieter Weening (Orica-GreenEDGE) op 24s
25. flag-nl Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) op 1m06s
35. flag-nl Bauke Mollema (Trek Factory Racing) op 1m30s
37. flag-nl Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo) op 1m41s
44. flag-nl Tom-Jelte Slagter (Cannondale-Garmin) op 5m31s

Uitslag

RIDE Magazine
155 Reacties
Sorteer op:
26 april 2015 16:52
Na deze drieluik mag Lotto-Jumbo heel goed in de spiegel kijken en dat geldt ook voor alle Nederlandse renners. Dit is misschien wel het slechte (klassieke) voorjaar voor Nederland in de laatste jaren. Het ergste is nog dat er van te voren een behoorlijke verwachting wordt gecreëerd maar dat uiteindelijk ze gewoon niet te zien zijn.

Ook voor Orica en Garmin is het een voorjaar om te huilen.

Jammer dat Valverde heeft gewonnen, aan deze renner hangt het welbekende luchtje.
26 april 2015 16:53
Alaphilipe na Valverde toch de man van het voorjaar.

Vandaag was teminste nog leuk om naar te kijken ivg met de vorige 2. Mede dankzij Astana.
26 april 2015 16:53
echt mooie koers
26 april 2015 16:53
Wat kun je in godsnaam op deze overwinning te zeiken hebben vraag ik me dan af... Echt dik verdiend gewonnen.
26 april 2015 16:54
Op zich reed Katusha een prima finale. Ze hebben het geprobeerd, maar Valverde was gewoon outstanding.

Aan de ene kant teleurgesteld dat Purito niks probeerde in de finale. Maar ja, als hij gaat, zit Valverde meteen op het wiel. En hij heeft gewoon niet de vorm om Bala uit het wiel te rijden. Aanvallen is dus niet zo gemakkelijk.
26 april 2015 16:56
@Purito: Katusha reed idd gewoon sterk. Valverde gewoon te sterk. Rodriguez wordt keer op keer geklopt door zijn grote rivaal. Dat moet ook wel pijnlijk zijn. Als hij terugkijkt op zijn carriere later, zal hij moeten erkennen dat Valverde hem op veel cruciale momenten erop heeft gelegd.
26 april 2015 16:56
Tja, ik blijf het moeilijk vinden om iemand te zien winnen die ooit is gepakt. Kan me ook moeilijk voorstellen dat zo iemand het dan wel zonder troep kan...
26 april 2015 16:57
Valverde durfde wel te pokeren zeg. Ik dacht dat Moreno was gaan vliegen. Alaphilippe maakt ook wel een super week mee. Astana maakte koers en leek een plannetje te hebben, maar verder dan een wat slappe aanval van Nibali kwamen ze niet. Nibali daarna ook gelijk gelost. Meest memorabele moment voor mij was de complete ontluistering van Gerrans na een tweede val; je zou voor minder de moed verliezen.
26 april 2015 16:58
Mooie finale gezien! Prima winnaar ook!
26 april 2015 16:58
@TeamNL
Lotto-Jumbo heeft behalve vandaag juist boven mijn verwachting gepresteerd. Kelderman ging in de Amstel Gold Race in de juiste aanval mee en in de Waalse Pijl werd hij 10e. Ik vind vooral Mollema, Slagter en Dumoulin zeer teleurstelled deze heuvelklassiekers.
26 april 2015 16:59
@vevie
Rodriguez heeft Valverde ook in rechstreekse duels geklopt. En hij heeft dingen bereikt, die Valverde niet heeft bereikt in zijn loopbaan. Het is ook zinloos om te vergelijken.

Rodriguez heeft al die jaren laten zien dat hij een fantastisch kopman is gebleken. Ja, en dat Valverde veel koersen wint is niet gek. Bala is enorm getalenteerd.

Puur qua klimvermogen en explosiviteit plaats ik ze wel op dezelfde voet. Valverde heeft echter een fenomenale sprint, en is enorm volhardend. Chapeau daarvoor.
26 april 2015 16:59
@redactie Kreuziger is geen Zwitser maar een Tsjech.
26 april 2015 17:00
Katusha laat het hier toch wel liggen. In de breedte de sterkste, maar daar doen ze niks mee. Sturen ze Caruso vooruit, laten ze die pas helemaal op het einde meerijden. Sowieso opvallend dat de eerste reflex bij een aanval tegenwoordig NIET meerijden is. Op het stuk na Saint-Nicolas zaten ze nog met drie renners tegen zeven enkelingen, val dan toch om beurt aan? In plaats daarvan zet Caruso Valverde perfect af aan de laatste kilometer. De aanval van Moreno was dan nog goed gedaan, maar Rodriguez weigert in het wiel van Valverde te gaan zitten waardoor hij tekort komt om te counteren. Vreemd.

Valverde verdiend winnaar. Jammer dat zijn naam steeds in twijfel getrokken zal worden, want mochten we 100% zeker zijn dat hij zuiver is, moet iedereen toegeven dat hij gewoon de beste coureur ter wereld is.

Belgen en Nederlanders volledig onzichtbaar. Ergens wel verwacht, maar toch pijnlijk.
26 april 2015 17:00
Alaphillipe, een ventje van 22 jaar, knap.
26 april 2015 17:01
Ik ben dan weer benieuwd wat voor argumenten degenen hebben die dit saai vonden. Vanaf de Stockeu was het koers. Of schakelen deze mensen pas bij de St. Nicholas in?
26 april 2015 17:01
Mannen van het voorjaar; Valverde, Kristoff en Degenkolb.
Etixx grossiert in tweede plaatsen!
26 april 2015 17:02
@antwerpfan
Dat heeft ie aan zichzelf te danken
26 april 2015 17:02
@Purito: Je hebt ook helemaal gelijk, hoor. Ik herinner me nog de Vuelta etappes waar Purito Valverde erop legde. Plus in alle drie de grote rondes podium voor Purito. Rodriguez is natuurlijk ook een van de beste renners van het laatste decennium. Alleen de laatste jaren lijkt het of hij veel verliest van zijn grote rivaal. De wk niet te vergeten, waar Valverde hem naaide.
26 april 2015 17:02
Na de AGR zei de ploegleiding tegen Kelderman:
"Wanneer je er in LBL nog bijzit op de laatste hellende strook, kies dan het wiel van Gilbert en laat dat niet meer los!''
En dat deed hij!

Mooie koers!
26 april 2015 17:03
@antwerpfan
Waarom wordt altijd gezegd dat Valverde de beste coureur ter wereld is? Waarom geen Contador? Of Cancellara?

Je kunt het niet vergelijken met elkaar. Valverde hoort zeker bij de 5 beste wielrenners van zijn generatie. Maar beter dan een Contador? Dat kun je niet zeggen.
26 april 2015 17:03
@ Marsellus, het viel wel een beetje tegen tussen de Haute Leveé en de Roche aux Faucons. Het kwam deels door die valpartij, deels doordat er een te kleine kopgroep weg reed. Ik vond het zelf best wel oké eigenlijk.
26 april 2015 17:06
@vevie
Rodriguez verloor de laatste 2 jaar vooral van zichzelf. Door die valpartijen en andere pech, is hij ook nooit meer echt op topniveau geweest de laatste 2 jaar. Terwijl Valverde juist nog iets beter is geworden dan in 2012/2013.

In de jaren 2012/2013 haalde Purito vaak de bovenhand, de laatste twee jaar is dat Valverde. Een mooie verdeling lijkt me ;)

Ik geloof dat van de 10 keer dat Valverde Purito klopte in een wedstrijd, het 9 of 10 keer was in een sprint. Maar goed, ook dat telt zeker in topsport ;)
26 april 2015 17:07
Het enige wat wel jammer was is dat dat groepje van 20 waar Kwiat bij zat niet doorreed na de Hate Levée, maar aangezien Astana daar met de volledige ploeg zat is dat niet meer dan logisch (behalve van Astana dan).
26 april 2015 17:07
Purito is een dikke loser, nooit aanvallen terwijl hij weet dat hij de sprint niet kan winnen.

Van mij mogen Valverde en Purito verdwijnen uit het peloton. Kan me niet schelen hoe.

Hoe kan je in godsnaam beter zijn dan na je dopingschorsing?
26 april 2015 17:07
De koers was best oké. We kunnen gewoon niet meer verwachten met een opzet als deze. De ploegen moeten kleiner, en we moeten af van die stomme oortjes, pas dan kunnen aanvallende renners als Robert Gesink weer hun ei kwijt.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.