Alle WorldTour-ploegen hebben in 2013 een zege binnen
vrijdag 12 april 2013 om 17:48

Alle WorldTour-ploegen hebben in 2013 een zege binnen

Mark Cavendish

foto: OPQS/Tim de Waele

Met de overwinning van Pablo Urtasun voor zijn ploeg Euskaltel-Euskadi in de Ronde van Castillië en Léon hebben nu alle WorldTour-ploegen in 2013 minstens één overwinning behaald. Dit is beduidend eerder het geval dan vorig jaar, toen AG2R La Mondiale pas op 18 mei de hatelijke ‘nul’ wegveegde.

Meest succesvolle ploeg dit seizoen is met voorsprong Omega Pharma-Quick Step, die al 19 maal de handen in de lucht mocht steken. Zevenmaal was Mark Cavendish hiervoor verantwoordelijk, terwijl ook Tony Martin (4 zeges) en Sylvain Chavanel (3 zeges) duidelijk hun steentje hebben bijgedragen. Orica-GreenEdge staat met veertien overwinningen op plaats twee, op de voet gevolgd door het Britse Sky (13) en het Belgische Lotto-Belisol (12), dat met name in januari en begin februari enorm succesvol was.

Van de Nederlandse ploegen is Blanco met voorsprong de meest zegerijke. De renners van de sponsorloze formatie zorgden in totaal voor elf overwinningen en staan daarmee op een 6de stek. Argos-Shimano moet het voorlopig doen met vier zeges, terwijl Vacansoleil-DCM met slechts één overwinning (Thomas De Gendt in Catalonië) onderaan bungelt. Naast de Nederlandse ploeg en Euskaltel heeft ook Saxo-Tinkoff dit jaar nog maar één keer mogen zegevieren (Contador in San Luis).

Boom

foto: Sirotti

Vorig seizoen kroonde Omega Pharma-Quick Step zich samen met Sky, destijds de werkgever van Cavendish, al tot zegekoning van het jaar. Beiden ploegen wonnen 51 maal, en hadden daarmee een straatlengte voorsprong op de Liquigas-ploeg van Peter Sagan (38). Cavendish in de ploeg lijkt sowieso een garantie op een eerste plaats in de zegestand, want zowel in 2008, 2009, 2010 als 2011 was de inmiddels opgedoekte HighRoad-ploeg de meest succesvolle formatie. Topjaar was 2009, toen die ploeg het imponerende aantal van 85 zeges binnenhaalde.

Klik hier voor de zegeranking per ploeg.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.