Amstrong per direct gestopt met wielrennen
woensdag 16 februari 2011 om 13:00

Amstrong per direct gestopt met wielrennen

foto: Sirotti

Lance Armstrong heeft per direct een punt gezet achter zijn actieve wielercarrière. De Amerikaan reed onlangs in Australie met de Tour Down Under zijn laatste koers buiten de Verenigde Staten en zou doorgaan met koersen in eigen land. Op dit besluit is de zevenvoudig Tourwinnaar terug gekomen. Zoals Armstrong het zelf noemt, Retirement 2.0.

Met die laatste zinsnede doelt Armstrong op zijn pensioen na de door hem gewonnen Tour de France in 2005, zijn zevende in totaal. In 2009 besloot de Amerikaan, destijds 38, terug te keren in de professionele wielersport. Hoewel deze comeback op sportief gebied weinig succesvol te noemen was, benadrukt Armstrong nog maar eens geen spijt te hebben. “Ik dacht echt dat ik de Tour de France nog een keer zou kunnen winnen, maar een derde plaats (2009) bleek het hoogst haalbare. Ik heb echter zeker geen spijt, het is fantastisch geweest.”

Ook over het seizoen 2010, waarin hij in de Tour niet verder kwam dan een teleurstellende 23ste plaats, heeft Armstrong geen spijt. “De valpartijen, de problemen met mijn fiets… Het waren zaken waar ik geen controle meer over had.”

Wat Armstrong nu gaat doen, is nog niet duidelijk. Geruchten over een overstap naar de politiek wijst hij echter van de hand: “Als ik kies voor de democtraten of de republikeinen zou ik de helft van de donateurs voor mijn Livestrong-foundation (een fonds tegen kanker, red.) tegen mij in het harnas jagen. Momenteel is de politiek dan ook absoluut geen optie voor mij.”

Over de dopingbeschuldigingen aan zijn adres, die hem al jarenlang achtervolgen, lijkt Armstrong zich weinig zorgen te maken. “Ik weet wat ik weet. Ik weet wat ik doe en ik weet wat ik gedaan heb. Dat zal nooit veranderen.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.