Aru na moeilijk seizoen: “Haalde op geen enkel moment mijn niveau”
foto: Sirotti
dinsdag 16 oktober 2018 om 18:24

Aru na moeilijk seizoen: “Haalde op geen enkel moment mijn niveau”

Een zesde plaats in de Tour of the Alps: dat is de beste prestatie van Fabio Aru dit seizoen. De Italiaan van UAE Emirates – die op dit moment deelneemt aan de Tour of Guangxi – heeft een moeilijk jaar achter de rug. “Er ontbrak gewoon iets”, zo vat de klimmer zijn povere campagne samen. “Maar ik geloof in een ommekeer”, zo blijft hij optimistisch.

In zijn eerste profjaren leek de inmiddels 28-jarige Sardijn de wielerwereld te veroveren. Zo eindigde hij in 2014 op het podium van de Giro d’Italia, om een jaar later de Vuelta a España te winnen. Sindsdien blijft nieuw succes uit, ondanks een korte opleving in de Tour van 2017, toen hij een etappe won en een paar dagen de gele trui droeg.

Dit seizoen moest Aru opgeven in de Giro, nadat hij al ver was weggezakt in het klassement. In de Vuelta eindigde hij als 23e, na een harde val in de slotweek. Hierop besloot Aru zich terug te trekken voor het WK in Innsbruck. In Milaan-Turijn (9e) leek hij de weg naar boven te hebben gevonden, maar in de Ronde van Lombardije kwam hij opnieuw niet in het stuk voor.

“Ik ben het hele seizoen al niet op niveau”, aldus Aru in gesprek met Cyclingnews. “Ik moest me terugtrekken voor het WK. Een beslissing die ik zeker niet had genomen, mocht ik de vorm wél hebben gehad. Je kunt tegenwoordig niet meer op 95% rondfietsen. Als je niet in topvorm bent, is het moeilijk om resultaten te boeken.”

“Slaag er niet in om een heel jaar top te zijn”
“Ik heb de afgelopen seizoenen last gehad van fysiek ongemak. Ik slaag er gewoon niet in om een heel jaar top te zijn. Dat is ontzettend frustrerend”, is Aru openhartig. “Ik werk keihard, maar de afgelopen jaren word ik er niet voor beloond.”

Aru blijft echter optimistisch, ondanks de moeilijke periode. “Het hoort ook bij het leven en de sport. Het belangrijkste is om hard te blijven werken en geduld te hebben. Ik voel me fysiek dan wel niet top, maar ik ben nog altijd gemotiveerd om te koersen.”

RIDE Magazine
6 Reacties
Sorteer op:
16 oktober 2018 20:10
Misschien maar eens een andere ploeg met een betere ondersteuning overwegen.
16 oktober 2018 20:45
Ze lachen zich bij Astana achteraf helemaal krom...
16 oktober 2018 21:18
'Er ontbrak gewoon iets'..hier mogen we geen sarcastische opmerking over maken?
    16 oktober 2018 21:47
    Neen, maar wel suggesties wat dat 'iets' dan wel zou kunnen zijn
17 oktober 2018 08:32
Astana is bij veel renners een punt in de carriere waar de neerwaartse spiraal begint.
    17 oktober 2018 08:59
    Inderdaad:

    - Aru's carriere raakte in het slop bij Astana, ondanks dat hij daar zijn enige ronde won.
    - Landa's carriere nam een verkeerde wending, nadat hij een aantal seizoenen had gehad waar zijn belofte er niet uit kwam, en toen lukte het bij Astana opeens wel.
    - Nibali had een complete inzinking waardoor hij in 2014 op enorm overheersende wijze de Tour de France won

    En zo nog wel een paar. Astana is inderdaad een ramp om voor te rijden.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.