Astana biedt excuses aan voor incident Nibali
foto: Sirotti
maandag 24 augustus 2015 om 00:21

Astana biedt excuses aan voor incident Nibali

Astana heeft gereageerd op de soap rond Vincenzo Nibali in de Vuelta a España. De Kazachstaanse ploeg biedt in het statement haar excuses aan, aan het peloton en de koersorganisatie voor de schade die de beelden hebben gehad op de wielersport. De Italiaanse kampioen is gediskwalificeerd door de UCI commissarissen wegens een zeer lange plakbidon.

In het statement schrijft de formatie dat Nibali na de valpartij van fiets moest wisselen en in de achtervolging ging op het peloton. Tijdens de jacht vroeg de Italiaan om een nieuwe bidon. “Dit werd gefilmd door de televisiecamera in de helikopter toen ploegleider Alexander Sheffer hem naar voren sleepte voor meer dan vijf seconden”, aldus Astana. Niet veel later maakte Nibali de aansluiting met het peloton.

“Voor deze verboden hulp hebben de juryofficials de ongebruikelijke en strenge stap genomen om Nibali en Sheffer uit koers te halen, en de tweede ploegleiderswagen voor twee dagen te schorsen. Astana spijt het dat deze fout is gemaakt. Wij bieden onze excuses aan, aan het peloton en de koersorganisatie voor de schade die de beelden hebben aangericht op de wielersport”, verontschuldigt Astana zich.

RIDE Magazine
27 Reacties
Sorteer op:
24 augustus 2015 00:33
En dus mag hij gewoon weer verder gaan..
24 augustus 2015 00:37
Nibali is het er anders duidelijk niet mee eens en vindt dat hem onrecht is aangedaan.
24 augustus 2015 00:37
Dit komt de geloofwaardigheid van deze ploeg niet ten goede helaas.
24 augustus 2015 00:38
@grocery
Dus volgens jou moet Nibali maar levenslang geschorst worden?
24 augustus 2015 00:41
Deze Vuelta..
24 augustus 2015 00:47
Oke... top dat je als ploeg je excuses aanbiedt maar om dan daar achteraan zo enorm slechte verklaring te geven dan maak je jezelf als ploeg nog ongeloofwaardiger. Het gaat niet alleen om de duur van het vooruit slepen maar ook nog eens met de snelheid waar dat mee gepaard ging. Echt door het stof gaan ze in mijn ogen niet.
24 augustus 2015 00:48
Wat ik zelf niet zo goed snap is dat één van de mannen die op Nibali wachtte Landa was. Nu eindigt Landa 12de nog een halve minuut voor Nibali. Heeft Landa dan een geweldige klim gereden of heeft hij wellicht ook een plakbidon gehad?
24 augustus 2015 00:55
Of Landa had helemaal niet gewacht...
24 augustus 2015 00:55
Volgens mij bleef Landa niet wachten op Nibali hoor. Misschien ben je in de war met Rosa?
24 augustus 2015 00:57
Toen ze aan de klim begonnen zaten Landa en Nibali overigens beide gewoon in het peloton, dus Landa heeft een betere klim gereden dan Nibali, maar heeft dus ook niet hoeven terugkomen (waarschijnlijk).
24 augustus 2015 01:01
Alleen 5 seconden de bidon vastgehouden? Wat een jokkebrokken. Het zijn er zeker minimaal 8 op de tv-beelden. En er werd flink gas gegeven. De groep had het nakijken.
24 augustus 2015 01:08
@Grocery
Miss begrijp je het niet helemaal, maar Nibali IS uit koers gezet.
24 augustus 2015 01:50
Keurig dat ze excuses aanbieden.

Dit is het einde van de plakbidons. Dat moet nu verboden worden, uiteraard met een duidelijke beschrijving van het gebeuren.
Ook het hangen aan de wagen bij pech of een ongeval moet verdwijnen. Ga maar aan de kant staan en accepteer het verlies. Nu moeten ze doorpakken.
24 augustus 2015 07:21
@ProfrondeZevenbergen

Ik vind de excuses helemaal niet zo keurig door de manier waarop ze geformuleerd zijn. Zoals ze nu geformuleerd zijn lijken ze
Niet zo zeer spijt te hebben van de actie van het voorttrekken, maar vooral spijt over het feit dat ze betrapt zijn. Ze spreken niet over de schade die de actie van de ploegleider en Nibali aan de wielersport doet, maar spijt over de beelden die de wie.ersport schaden. Met andere woorden: hadden ze het niet in beeld gebracht dan hadden ze helemaal geen spijt. Dit is alleen spijt betuigen om je hachje te redden, zeker voor een ploeg die al wat uit te leggen had.

Overigens is deze manier van spijt betuigen waarbij men vooral spijt heeft betrapt te zijn niet uniek voor Astana. In heel veel situaties ook buiten wielrennen zie je dat. Welgemeende excuses zijn steeds zeldzamer zo lijkt het.
24 augustus 2015 07:28
Ploegleiders zullen een switch moeten maken van hun forehand naar hun backhand mbt het aangeven van bidons (het rechtervoetje kan gewoon een poefje gas blijven geven). Renners zullen de omgekeerde weg moeten volgen. Fabrikanten zijn nu al op zoek naar de beste vorm en materiaal om een bidon van de achterkant te kunnen vastpakken om maximaal te kunnen profiteren van dat poefje gas. Revolutie binnen het wielrennen.
24 augustus 2015 08:08
Excuses aanbieden? Er komt eerst een heel betoog dat het allemaal wat overdreven is (camera's, meer dan 5 sec [hoe lang buiten beeld?], ongebruikelijke beslissing, Nibali reed na de plakbidon nog 10km alleen), om vervolgens plichtmatig sorry te zeggen. De minachting straalt er van af.
24 augustus 2015 08:21
Na in het eerste topic hierover spreekwoordelijk advocaat van de duivel te hebben gespeeld, omdat het jammer is een smaakmakende AK-renner zo achterlijk uit een veelbelovende Vuelta te zien gaan, bevestig ik hierbij de reglementaire straf terecht te vinden, zeker voor Astana maar ook Nibali. Enige tijdstraf(maat) zou immers te 'complex' zijn geweest in breed wielersport opzicht.

P.S. maar de Astana speerpunten zijn toch Aru en Landa. Die zullen er extra geprikkeld tegenaan gaan.
24 augustus 2015 08:48
@alsjewint:

De regisseur bepaalt wie er wel en niet betrapt wordt.

Als jij dat een wenselijke situatie vindt, dan hebben wij verschillende meningen. Uiteraard vind je het als direct betrokkene dan vervelend dat het dit keer wel in beeld wordt gebracht.
24 augustus 2015 09:02
Met de GPS signalen en een beetje een slim programma, moet het niet zo moeilijk zijn om alle bidonplakkers te pakken (niet alleen die in beeld zijn). Beetje hetzelfde als het bloedpaspoort, je kan reageren op afwijkende waarden in het GPS signaal. Als iemand opeens 60+ gaat rijden in zijn eentje op een vlakke weg, of opeens veel harder bergop dan is het wel duidelijk wat er gebeurt. Combineer dit met die hippe kleine cameraatjes en je hebt je bewijs.
24 augustus 2015 09:25
Het is natuurlijk niet waar dat de regisseur bepaalt wie gepakt wordt. Als een jury-commissaris dergelijke gevallen ziet zonder dat er beelden van zijn dan hangt die renner ook. Waren er beelden van De Gendt vorig jaar? Waren er beelden van Sepulveda in de Tour? Ze moeten het natuurlijk wel zien. En ja, soms wordt eens een oogje dichtgeknepen ook.
24 augustus 2015 10:03
@ Geraint, Natuurlijk treedt een jury zelfstandig op, daarvoor zijn heel vaak geen beelden nodig of aan de orde. En inderdaad doet de jury heel vaak een oogje dicht na pech door valpartijen etc. Maar juist door publicatie van deze beelden had de jury die keuze niet. Het was onmogelijk deze flagrante overtreding te negeren. Dus de rol van de regisseur was hier wel degelijk bepalend. Als hij deze beelden niet had gepubliceerd had geen haan ernaar gekraaid als Nibali gewoon in koers was gebleven !
24 augustus 2015 10:17
@Spartacus

Valt wel mee hoor, in tegendeel zelfs. Op emotionele en nederige wijze vraagt hij vergiffenis aan een ieder voor de fout die hij heeft begaan. Verder legt hij uit hoe hij tot die fout is gekomen. De straf valt hem zwaar maar accepteert dat ook hij zich moet onderwerpen aan de reglementen: “Quello che è successo oggi alla Vuelta succede in ogni gara ciò non deve dimostrare che non è sbagliato e devo restare impunito!!! La giusta punizione da scontare la dettano i giudici.”
(“Wat vandaag in de Vuelta gebeurd is gebeurt in iedere koers, hetgeen niet wil zeggen dat het niet fout is en ik ongestraft moet blijven!!! Het is de juiste straf, zo zijn de regels”).

Me dunkt dat-ie een dik boetekleed heeft aangetrokken.
24 augustus 2015 10:18
Toch vind ik het raar dat deze diskwalificatie op basis van de beelden is. Of zijn er andere beelden dan die er op tv verschenen? Het leek enigszins verdacht hoe Nibali wegreed, maar hij reed achter/ naast de auto, buiten het beeld van de camera. Dus dat lijkt me toch nooit voldoende hard bewijs voor een uitsluiting?
Goed dat er eens wat wordt gedaan aan de plakbidonnen. Maar bij een mindere goede renner in de kopgroep noemen wij een plakbidon met zijn allen professioneel. (heb zelfs weleens gehoord dat het dom zou zijn om het niet te doen) Nu gaat dit misschien iets verder dan alleen een plakbidon, maar de renners die achteraan in een bergetappe rijden noem ik kwalijker dan renners die door pech achterop raken.
24 augustus 2015 10:23
@Ideefiks/burgyv,

Het geval was toch live te zien tijden de uitzending? Moet de regisseur dan opzettelijk een voorval niet filmen? Omgekeerde wereld. Uiteindelijk is het Nibali en zijn ploeg die beslissen iets fout te doen.

En als die beelden geen bewijs zijn dan weet ik het ook niet meer.
24 augustus 2015 10:48
Zouden mannen van Sky of Movistar ook eruit worden gezet bij zo'n actie?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.