Belgisch dames-topteam in de maak: “Focus op de WorldTour”
zaterdag 29 juni 2019 om 19:54

Belgisch dames-topteam in de maak: “Focus op de WorldTour”

De aankondiging viel gisteren zomaar in de mailbox van WielerFlits. Er is een nieuw Belgisch top-damesteam in de maak. Eigenaar/CEO is de Noor Gerry Helders, die in België woont. Marc Bracke, reeds eigenaar van het Belgische Doltcini-Van Eyck Ladies Team, wordt teammanager. Het nieuwe team is nog voor de opstart razend ambitieus.

“Wil je eerst en vooral noteren dat Doltcini-Van Eyck zal blijven bestaan als UCI-team?”, vraagt Marc Bracke als we hem aan de telefoon te pakken krijgen. “Want ik wil niet dat er ongerustheid komt in mijn team. Maar dat zal wel met andere ploegleiders zijn. Ik wil beide projecten immers gescheiden houden.”

De 50-jarige West-Vlaming kreeg dus een voorstel van Gerry Helders, die zijn strepen verdiende met fietsverhuur aan de Spaanse Costa Blanca (Ciclotel, red). Helders lijkt razend ambitieus en zag in Bracke de ideale teammanager. “Het wordt een project van maximum 12 rensters”, aldus Bracke aan WielerFlits. “Momenteel lopen de onderhandelingen volop, maar namen van rensters kan ik nog niet noemen. Maar het doel is om zo snel mogelijk door te stoten naar de WorldTour. Ja, in het dameswielrennen kan dat meteen, weliswaar als je dames aantrekt met voldoende UCI-punten.”

Bracke is CEO van Doltcini-Van Eyck / Cor Vos © 2018

Vertrouwen opbouwen
Dat het geen evidente klus wordt, beseft Bracke. “De toppers zijn duur. En we moeten in de beginfase zeker nog wat vertrouwen opbouwen. Ik kan me voorstellen dat een topper die vrij is en moet kiezen tussen een bestaand topteam en een nog nieuw op te richten constructie, de keuze snel gemaakt is. Gelukkig is de UCI-regelgeving onlangs veranderd en komen nu acht rensters per team in aanmerking wat betreft het totale puntentotaal. Dat schept wel mogelijkheden.”

Het project zal een minimumduur van vijf jaar hebben en zal ‘Team Lioness’ heten. Bracke zelf kreeg een contract voor sowieso al minstens drie jaar om de ploeg te leiden. “De doelen zijn duidelijk: minstens top vijftien van de wereld in 2020, top tien in 2021 en top vijf van de wereld in 2022.” Dinsdag wordt het team voorgesteld aan de Belgische pers.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.