Ben Hermans verstevigt koppositie in Utah na nieuwe ritzege

vrijdag 16 augustus 2019 om 06:28
Ben Hermans verstevigt koppositie in Utah na nieuwe ritzege

foto: Cor Vos

Ben Hermans heeft nog maar eens laten zien wie de beste renner is in de Tour of Utah. De renner van Israel Cycling Academy wist zijn concurrenten uit het wiel te rijden op het laatste klimmetje van de dag, om vervolgens solo aan te komen in North Salt Lake. Hermans blijft uiteraard ook de trotse eigenaar van de gele leiderstrui.

De klassementsrenners leken na de strijd op Powder Mountain een snipperdag te nemen, maar de finale naar Nort Salt Lake beloofde wel degelijk spectaculair te worden, met enkele steile klimmetjes in de laatste dertig kilometer. Jonny Clarke, Emerson Oronte, Dylan Sunderland, Scott McGill, Philip Mamos, Tony Baca en Filippo Zaccanti waren de eerste vroege vluchters.

Israel Cycling Academy ruikt het gevaar 
Deze zeven renners krijgen echter al vrij snel het gezelschap van nog eens dertien coureurs, waardoor de kopgroep opeens twintig man sterk was. Onder meer Dayer Quintana, Sergei Tvetcov en Gavin Mannion kwamen aansluiten, waardoor het plots een hele gevaarlijke groep werd. De 27-jarige Amerikaan Mannion stond namelijk veertiende in het klassement, op een kleine vier minuten van Hermans.

En dus liet de Belg zijn ploeggenoten van Israel Cycling Academy op kop van het peloton rijden, in de hoop de vluchters zo snel mogelijk in te rekenen. De ProContinentale formatie slaagde in zijn opzet, maar het duurde niet lang vooraleer we een nieuwe kopgroep kregen. Dit keer wisten zestien renners een mooie voorsprong uit te bouwen, maar er kon nog veel gebeuren in de lastige finale.

Ex-leider Craddock opent de finale 
Op minder dan vijftien kilometer van de streep reden Marco Canola, Lorenzo Fortunato, Hayden McCormick en Alex Howes nog altijd vooruit, maar het verschil met de favorieten was wel teruggelopen tot een halve minuut. Dit was het sein voor Lawson Craddock om ten aanval te trekken. De Amerikaan – die gisteren zijn leiderstrui verspeelde – wist binnen no time aan te sluiten.

Craddock wist samen met Kyle Murphy de laatste vluchters in te rekenen, maar Trek-Segafredo – de ploeg van nummer drie Niklas Eg en Peter Stetina – wist het verschil binnen de perken te houden. En toch begonnen Craddock en consorten met 25 seconden voorsprong aan de laatste vijf kilometer. De renner van EF Education First ging niet veel later solo op het laatste steile klimmetje.

foto: Cor Vos

De perfecte timing 
De 27-jarige Craddock ontwikkelde een strak tempo, maar Hermans, Eg, Piccoli en Keegan Swirbul zagen de Amerikaan rijden. De dappere Craddock bleek een ideaal mikpunt voor leider Hermans, die net voor de top versnelde en de tegenstand wist te lossen. De kopman van Israel Cycling Academy vloog langs Craddock, op weg naar zijn tweede ritzege op rij.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.