Bob Jungels wint Kuurne-Brussel-Kuurne met machtige solo
foto: Cor Vos
zondag 3 maart 2019 om 16:39

Bob Jungels wint Kuurne-Brussel-Kuurne met machtige solo

Bob Jungels heeft op indrukwekkende wijze Kuurne-Brussel-Kuurne gewonnen. De Luxemburgse kampioen nam zelf het initiatief op de Varenstraat, waarna hij in de finale zijn medevluchters uit het wiel kletste. Hij kwam solo over de finish in Kuurne. Owain Doull werd tweede, Niki Terpstra derde.

Kopgroep met Ligthart
Pas na anderhalf uur harde koers in druilerige weersomstandigheden wist een kopgroep weg te rijden. Eerst waren het Pim Ligthart (Direct Energie), Magnus Cort (Astana), Lawrence Naesen (Lotto Soudal) en Jimmy Turgis (Vital Concept-B&B Hotels) en daar kwamen later nog Ludwig De Winter (Wanty-Gobert), Alex Kirsch (Trek-Segafredo) en Benoît Jarrier (Arkéa-Samsic) bij.

Voor de koers werd onder meer de afwezigheid van Jasper Stuyven en Arnaud Démare al bekend. Na 500 meter koers stapte ook Matti Breschel af en ook Alexey Lutsenko gooide halfweg koers de handdoek in de ring. Vlak voor de Oude Kwaremont op 84 kilometer van de finish brak het peloton in stukken door de wind. Het pak sloeg uiteen onder aanvoering van Deceuninck-Quick-Step. Door valpartijen werden Timo Roosen en Sonny Colbrelli in die periode uitgeschakeld.

Dylan Groenewegen ziet af – foto: Cor Vos

The Wolfpack zet koers op zijn kop
Deceuninck-Quick-Step zat dan ook goed op de voorposten op de Kwaremont, want ze waren in overtal na die klim met Asgreen, Lampaert, Stybar, Jungels en Sénéchal. Dat dertigtal met ook Danny van Poppel, Sebastian Langeveld en Jasper Philipsen haalde de kopgroep in. Snelle mannen Dylan Groenewegen en Pascal Ackermann hadden de slag gemist, waardoor hun ploegen in de achtervolging moesten op de kopgroep.

Jungels maakt de wedstrijd hard
Op de Varenstraat reed een kopgroepje weg van voren: Jungels kreeg Naesen, Langeveld, Ballerini en Cort mee. Door haperingen bij de achtervolgers kon het peloton-Groenewegen op 48 kilometer aansluiten, dat was wel op een minuut van de vijf koplopers.

Ondanks dat Jumbo-Visma, BORA-hansgrohe en Mitchelton-Scott met meerdere renners achtervolgden, werd het gat met de aanvallers niet kleiner. Het verschil bleef kilometerslang schommelen rond de minuut. De sprintersploegen gaven niet op en halveerden de voorsprong bij de eerste doorkomst aan de meet in Kuurne.

foto: Cor Vos

Ferme solo Jungels
De wind was meer dan hevig op de lokale ronde van Kuurne. Mede daardoor, en mede door het hoge tempo aan kop, werd Cort gelost. Kort daarna besloot Jungels voor de solo te gaan. Bij het ingaan van de laatste vijftien kilometer was zijn voorsprong dertig seconden. De Luxemburgse hardrijder was oppermachtig en wist alles en iedereen op nog grotere achterstand te zetten.

Toen zijn ploeggenoten van Deceuninck-Quick-Step ook nog eens gingen storen in het peloton, leek de zege binnen voor Jungels. Maar het tempo werd in het pak nog flink de hoogte in gegooid. Een tegenaanval met Doull, Terpstra en Keukeleire werd gecounterd door Lampaert, waardoor Jungels alle tijd had om de tweede zege van Deceuninck-Quick-Step van dit weekend te vieren.

Doull bleef in de achtergrond nog net Terpstra voor. Groenewegen kwam met zijn sprint nog sterk opzetten, maar miste het podium nipt.

foto: Cor Vos

RIDE Magazine
1 Reacties
Sorteer op:
3 maart 2019 16:57
Wielerles door Deceuninck - Quick Step ! Wat een fantastisch team toch !

Om te reageren moet je ingelogd zijn.