Boom crosst ook komende winters
donderdag 24 december 2015 om 08:38

Boom crosst ook komende winters

Het uitstapje van Lars Boom naar het veldrijden blijft niet enkel bij de veldritten die hij dit jaar rijdt. “Ik ben van plan om iedere winter weer te gaan crossen”, openbaart de Vlijmenaar tegenover BN/De Stem. “Ik doe het gewoon graag en heb de cross echt gemist”, voegt hij er nog aan toe in Het Nieuwsblad.

Verwachtingen
“Het loopt lekkerder dan in andere jaren en daarom heeft ook de ploeg er straks op de weg baat bij”, gaat de Astana-renner verder in de Brabantse krant. Wat men van Boom mag verwachten, is ook voor de crosser zelf nog een vraagteken. “Daarom gaan we eerst rustig bekijken hoe ik ervoor sta. De trainingen gaan goed en de conditie is prima. Nu is het alleen even afwachten hoe snel ik het crossritme weer oppak.”

Achtervolgen
In Het Nieuwsblad gaat Boom iets dieper in op zijn wedstrijden, waarin hij vooral zal moeten achtervolgen. “Door mijn startpositie zal het niet simpel zijn om een goed resultaat neer te zetten, al heeft Heusden-Zolder het voordeel dat je door de lange startstrook al snel veel plaatsen kunt goedmaken. Maar ik heb helemaal geen resultaat vooropgesteld. Het belangrijkste is dat ik mij amuseer en dat ik er zonder kleerscheuren doorheen kom. Wat niet wegneemt dat ik zo hoog mogelijk probeer te eindigen. Top-10, hoop ik. Wat niet slecht zou zijn voor de generale repetitie op het WK.”

Wel of geen WK?
Of hij dat WK in Zolder gaat rijden eind januari, is nog steeds niet helemaal duidelijk. Bondscoach Johan Lammerts wil hem er graag bij hebben en Astana gaf al groen licht, maar Boom zelf twijfelt nog altijd. “Die beslissing houd ik nog even in beraad. Maar het lijkt me haalbaar. Ik land maandagavond en heb dus nog tijd om aan de crossfiets, de andere weersomstandigheden en het tijdsverschil (tien uur, red.) te wennen. We arriveren tijdig in Australië, zodat ik nog drie trainingsblokken kan afwerken, gevolgd door een week koersen op hoog niveau. Conditioneel moet ik dus klaar zijn voor een WK in Zolder.”

RIDE Magazine
23 Reacties
Sorteer op:
24 december 2015 09:33
Op zijn Adri's terug veldrijder worden.
24 december 2015 09:55
Heeft dit jaar nog geen meter in het veld gereden, dan toch straf om het al over de komende jaren te hebben..
24 december 2015 10:13
War ah-ja zegt. Het aantal artikelen over zijn crossen overstijgt nu al het aantal crossen dat hij dit jaar überhaupt zal rijden. Maar dat is natuurlijk ook omdat de media het breed oppakken.

Eerst maar eens zien op 2e kerstdag. Wilde hij eerst het WK rijden, nu is het al weer met een voorbehoud.
24 december 2015 10:17
Fijn om hem terug te zien maar wel allemaal wat dubbel, eerst was het niet te combineren met het voorjaar op de weg, en nu is het ineens een goede voorbereiding daarvoor, ik snap het niet (meer), of wie maakt wie wat wijs?
24 december 2015 10:20
@Beekman, ben het roerend met je eens, allemaal heel verwarrend. Je zou bijna gaan denken dat ie helemaal terug naar het veld wilt na dit seizoen.
24 december 2015 10:23
Hij heeft al een aantal trainingen in het veld gedaan en kennelijk heeft hij de zin om te crossen herontdekt. Laat hem lekker zijn ding doen, ook als dat niet onmiddellijk voor het podium is. Deelnemen aan het WK maakt hem geen WK-favoriet, ook al wordt zijn terugkomst door de Wuytsen liefdevol omarmd omdat het weer een kans biedt voor de Belgen om tegen iemand te koersen, in plaats van tegen elkaar.

@Beekman
Astana rijdt geen Omloop. Dat biedt meer ruimte.
24 december 2015 10:39
We merken het allemaal wel.
24 december 2015 10:39
@xistnc er zijn meer wedstrijden in het voorjaar dan enkel de omloop. Weet zijn salaris niet bij Astana maar als ik zo de bedragen hoor dan is er voor hem in de cross meer te verdienen dan in het veld, als hij tenminste weer gaat presteren. Nijs en V/D Poel 7000 euro startgeld, van Aart 6000, nou voor iets minder en de nodige wedstrijden kan hij een hele goede boterham hebben die hij op de weg niet verdiend of krijgt, lijkt mij toch?
24 december 2015 10:45
Per saldo is het gewoon een leuke bonus dat 'de Boom' gaat mee(st)rijden in de wintercross. Voor de TV/stream-kijker zal hij waarschijnlijk echter weinig te zien zijn ...
24 december 2015 10:57
@Beekman
Boom rijdt Down Under. En als je vervolgens kijkt naar de Vlaamse koersen, waarop Boom zich toch vooral zal richten, dan begint dat pas een kleine maand na de Omloop. Dan maakt het wel of niet rijden van die Omloop dus nogal een groot verschil.
24 december 2015 11:19
Je zou bijna denken dat Boom het al weer een beetje gehad heeft bij Astana. Gewoon lekker doen waar hij zin in heeft.
24 december 2015 11:26
Ik wilde iets posten in de trand van 'hij lu*t meer dan dat hij koerst', maar zag dat ik de enige niet was.
Toch zou het mooi zijn als hij de komende jaren de combi weg-veld weer zou oppakken, maakt het veldrijden alleen maar interessanter.
24 december 2015 11:29
Dan kan boom die 40 coss tube volgend jaar ook nog gebruiken
24 december 2015 12:28
Terugblik prestaties Lars Boom op NK en WK.
In 2008 werd Lars Boom wereldkampioen in Treviso. Stybar en Nys eindigden daar 2 en 3 op resp. 5 en 6 seconden.
In 2009 werd Boom 20e in Hoogerheide op bijna 2 minuten van Niels Albert (1:51).

Een overzicht
Datum NK WK
2008 1 1
2009 1 20
2010 1 DNS(did not start)
2011 1 DNS
2012 1 DNS
2013 2 DNS
2014 DNS DNS
2015 DNS DNS
2016
Conclusie: In de afgelopen 8 jaar - vanaf 2008 tot en met 2015 deed Boom 2 maal mee aan het WK en 6 maal stond hij aan het vertrek bij het NK. Gezien de geringe aantal deelnames aan het WK is niet direct een conclusie te trekken. Bij Het NK presteert hij vrijwel maximaal goed. Uiteraard is bij de NK de tegenstand veel minder. Op dit moment heeft Boom eigenlijk maar twee tegenstanders op het NK te duchten: Van der Haar en van der Poel. Hopelijk kan van Kessel voor extra spanning zorgen.
Feit is dat een renner(crosser) zijn zeges heel goed onthoudt. Maar een afgang ook. Hoogerheide in 2009 was voor Boom (die daar als groot favoriet werd gezien)een enorme teleurstelling. Na het voorafgaande jaar nog laureaat te zijn geweest(Treviso),kon hij absoluut niet volgen. Het komende WK in zolder is het eerste WK van Boom na dat debacle in Hoogerheide. Hopelijk werkt dat niet meer door en kan hij nog eens ouderwets uitpakken. Hij krijgt daar wel tegenstanders van formaat!
24 december 2015 13:01
Het zou wat zijn als hij bij de eerste beste cross die hij rijdt, direct zijn sleutelbeen ofzo breekt. Weg ambities.
24 december 2015 13:36
Wat een hoop gelul over Boom die nog geen meter heeft gereden.
24 december 2015 14:34
@jibi
De laatste keer dat Boom in Zolder actief was, won hij, dus als een renner z'n successen onthoudt zou dat wel eens goed kunnen uitpakken ;)
24 december 2015 16:31
@tendam
Achteraf gaf men toe dat Boom toen zijn topconditie al benaderde. Nu Zolder zijn eerste cross is zal het niet zo vlot lopen, neem ik aan.
24 december 2015 16:35
Boom op een zijspoor belandt bij Astana?
24 december 2015 17:02
Dn Eddy zou zeggen, boom die ken ik niet voldoende.
Even on topic, zwaar overschatte en overbetaalde renner met zeer veel potentie en talent. Alleen met één nadeel namelijk een zeer gemakzuchtig. karakter. Als het maar even tegenzit stapt meneer eruit of begint hij er gewoon niet aan. Ik erger me al jaren aan zijn gemakzuchtige houding. Er is gewoon te vaak wat.
hopelijk heeft meneer nu in de gaten dat het crossen hem veel heeft gebracht, maar net zoals de andere reacties hier, er zijn nu al meer artikelen dan meters die hij heeft gecrosst. We gaan het zien.
24 december 2015 17:05
@Jibi, leuk overzicht maar zegt weinig. Hij heeft afgelopen 6 jaar geen WK gereden dus we kunnen nergens mee vergelijken. Ondertussen is Boom veel veranderd en zijn er een x aantal nieuwe toppers in het veldrijden bijgekomen.

Boom heeft groot gelijk dat hij eerst even kijkt of hij mee kan met de wereldtop en daarna pas besluit of hij het WK rijdt. Als de beste kan volgen maakt hij kans op de wereldtitel en moet hij gaan, als hij niet mee kan kan hij beter thuisblijven en die energie in de voorbereidingen op het wegseizoen stoppen ipv 20ste te worden op het WK.
24 december 2015 17:21
Dat hij zin heeft om crossen snap ik wel, maar waarom zo hoog van de toren blazen. Als t niet lukt maakt hij z n eigen alleen maar belachelijk. Wél leuk dat hij gaat crossen natuurlijk.
25 december 2015 10:35
Denk dat de meeste van ons meer over fietsen praten en schrijven dan dat er gefietst wordt. Boom krijgt er geld voor, ook slechte reclame is reclame. Boom zal zich heus wel redden in het veld. Ben iig erg benieuwd.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.