BORA-hansgrohe dient officieel protest in na Tour-uitsluiting Sagan
foto: Sirotti
woensdag 5 juli 2017 om 00:22

BORA-hansgrohe dient officieel protest in na Tour-uitsluiting Sagan

BORA-hansgrohe heeft in een statement laten weten een officieel protest in te dienen tegen de beslissing van de Tour de France-jury om Peter Sagan uit de ronde te zetten. De Duitse ploeg zegt dat de Slowaak ontkent de val van Mark Cavendish te hebben veroorzaakt of de intentie heeft gehad om de val te veroorzaken.

In de chaotische eindsprint in Vittel kwamen Sagan en Cavendish tijdens de laatste tweehonderd meter met elkaar in aanraking. Daarbij belandde de Brit in de hekken, waarna een harde val volgde. Bij de valpartij brak de renner van Dimension Data zijn schouderblad, terwijl de wereldkampioen naar een tweede plek spurtte. De jury besloot na afloop om Sagan eerst te beboeten met een tijdstraf, hem terug te zetten naar plek 115 en hem punten in mindering aan te brengen voor de groene trui. Later op de avond kwam de jury daarop terug, waarna men Sagan uit de Tour zette. Daartegen dient BORA-hansgrohe nu dus een protest in. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

RIDE Magazine
134 Reacties
Sorteer op:
5 juli 2017 01:41
@FIBEPO, Van het duwen en trekken is afgaand op het huidige beeldmateriaal in mijn ogen onvoldoende bewijs wat uitsluiting doet rechtvaardigen. Voor uitsluiting heb je gewoon KEIHARD bewijs nodig. De discussies op dit forum geven al aan dat niemand het zeker weet. In mijn ogen is hij zelfs helemaal onschuldig. En als het een andersom was geweest dan had ik uitsluiting ook niet fair gevonden.
5 juli 2017 01:44
@ dumoulist

dan hebben we allebei twee verschillende meningen
zou nog al saai zijn als iedereen hetzelfde dacht
geniet van de koers morgen
wie wint volgens jou?
5 juli 2017 01:48
@FIBEPO: Ik zie Froome eerlijk gezegd niet voor Thomas rijden omgekeerd daarintegen wel.

@kaasjekaas: Fuglsang gaat waarschijnelijk in dienst van Aru of wel gaat Fuglsang te aanval op de slotklim wat ook kan. Het wordt alleszins interessant op die slotklim want er kan vanalles gebeuren en je gemakkelijk 5 à 10 theorieën geven en er toch naast zitten. Dat is nu eenmaal de koers en dat maakt wielrennen zo mooi om naar te kijken.
5 juli 2017 01:48
@FIBEPO, daar heb je gelijk in. Porte zag er gister al gretig uit, maar Martin moet deze finale ook wel aan kunnen. Ik geef toch de lichte voorkeur aan Porte omdat ik hem voor deze Tour het hoogst inschat.

Ik zag al dat jij Majka had staan voor morgen. Heeft ook zeker een kans. Zelf verwacht ik een top 5 in het AK voor hem in deze ronde.
5 juli 2017 01:52
@Fraine
Klopt mijn gevoel dat 's nachts jouw meervoudige persoonlijkheidsafsplitsingen tot leven komen? Fascinerende 'dialogen', dat wel...
On:
Bij welke instantie wordt dit protest ingediend? Is er een onafhankelijk (of ten minste met de schijn ervan) orgaan dat hier een oordeel kan vellen? De UCI?
Als de klacht niets uithaalt, zou Sagan bij wijze van protest in de resterende wedstrijden tot Bergen kunnen weigeren om de regenboogtrui nog te dragen, of enkel een aangepaste versie met zwarte banden.
5 juli 2017 01:52
Ja dumoulist, froome en quintana, de echte zogenoemde topfavorieten zouden ook voor mij wel eens tegen kunnen vallen
enfin greetz
5 juli 2017 01:57
@ nederbelg

mooie kroniek, maar belangrijker, wat wil je precies zeggen
en dit is een forum
iedereen heeft een mening
je hoeft daarvoor niemand te "beledigen"
5 juli 2017 02:02
@nederbelg: Dat gevoel klopt niet dat 's nachts mijn meervoudige persoonlijkheids afsplitsingen naar boven komen maar over die fascinerende dialogen wat je aanhaalt klopt wel.
5 juli 2017 02:04
dumoulist wat Majka betreft
had voor de verandering net dezelfde mening
top vijf, maar daar zal ie hard voor moeten werken
gezien de concurrenten en vooral de beperkte tijdrijderscapaciteiten van hem
maw hij zal voorsprong moeten sprokkelen in de bergen
5 juli 2017 02:51
Ok maar het belangrijkste is nu toch: kan die be beslissing herzien worden en door wie of wat?
5 juli 2017 05:51
Zoals ik het zie heeft Sagan Cavendish niet bewust van zijn fiets gebeukt. Maar hij wilde wel ten koste van alles Cavendish niet laten passeren en nam daarbij het risico dat Cavendish zou vallen voor lief. Is dan een uitsluiting terecht? Ik weet het niet. Er is in het verleden meer gebeurt waarin niet werd opgetreden. Cav richting Veelers, Cava richting Gerrans waarbij Cav uitviel en dus niet gediskwalificeerd hoefde te worden, etc. Maar als de jury nu zegt dat ze harder willen optreden tegen dit soort incidenten dan vind ik daar wel wat voor te zeggen. En dan moeten ze consequent zijn.

Ik schrok wel van de actie van Sagan, ik vond het zeker niet typerend voor hem. Lijkt wel alsof hij nu met meer druk rond rijdt dan voorheen.

Die slomo met bijschrift die zegt dat Cav al viel vóór de elleboog is gemaakt door een fanboy. Sagan sluit, bewust of onbewust, de deur voor Cavendish terwijl Cavendish al bijna naast hen zit. Cavendish probeert ruimte te creëren met een kopduw om te voorkomen dat hij valt. Vanaf het moment dat Sagan tegenduwt met zijn schouder gaat Cavendish vallen. Als de elleboog helemaal naar buiten is, is Cavendish al bezig met zijn val maar die val is wel degelijk veroorzaakt door Sagan.
5 juli 2017 05:55
De Tour wacht op niemand!
5 juli 2017 06:17
OK, er is veel geschreven door mensen de afgelopen 12 uur. Waarbij ook veel redenatie fouten.

1) het verleden is irrelevant
2) Demare zijn acties zijn irrelevant voor de beoordeling Sagan-Cavendish
3) Dat filmpje met text dat Cav al valt, laat niet het geheel daarvoor zien.
4) De jury zou consequent moeten zijn, en dus ook de actie van Demare moeten veroordelen.

Wat betreft de Sag-Cav botsing:
1) Topview laat zien dat Cav er al half naast zit ten tijde van de val (waar dat kekke filmpje dus begint). (www.steephill.tv/players/720/twitter/?title=Overhead+angle+of+the+Stage+4+finish&dashboard=tour-de-france&id=LeTour/status/882260461185642496&yr=2017)
2) Sagan doet de deur dicht terwijl cav al naast hem zit, zonder dat er noodzaak is voor het afwijken van zijn lijn.
3) De elleboog komt na de val en doet er dus niet meer toe (itt wat ik vlak na de finish dacht)
4) Het hoofd van Cav, de elleboog van Sagan dienen beiden als balans correctie.
5) Of Cav valt vanwege balans/plek gebrek of omdat ze elkaar raken is discutabel

All in all treft vooral Sagan schuld, aangezien cav daar bezig was rechtdoor te sprinten. Dus een straf is volledig terecht voor Sagan en Cav treft geen blaam, die zat direct in het wiel van Demare en volgde de man direct voor hem.

Greipels vermeende beuk aan Bouhanni:
1) Greipel volgt Kristoff zijn wiel, Bouhanni sprint stoicijns rechtdoor, ze zien elkaar niet en Greipel probeert in balans te blijven daarna.

Dan wbt Demare zijn actie na het passeren van Sagan:
1) Nodeloze en duidelijke afwijking van zijn lijn
2) duidelijke hinder van Bouhanni die fiks van het gas moet

Zelfde categorie als sagan. Dus als de jury consequent is, knikkeren ze Demare ook eruit. Of declasseren ze allebei.

Ik hoop vooral heel erg dat BORA de gehele sprint analyseerd en de jury de vraag voorlegt: Als de regels zo voor Sagan gelden, waarom dan niet ook voor Demare.

Uiteindelijk is een puntenverlies en terugplaatsing naar de laatste plek het meest terechte m.i.
5 juli 2017 06:47
In etappe 2 wordt er ook gewerkt met ellebogen en kwakkels zoals Groenewegen aangaf in een interview maar daar valt niemand dus wordt het geen issue .

Wat Sagan doet kan misschien niet , al was Cavendish al aan het vallen voordat er echt contact geweest was dus en zie je Sagan ook helemaal niet kijken naar achteren dus lijkt erop dat die zich breed maakte om zelf op de fiets blijven . Eerste straf die hij kreeg terecht , uit de tour zetten is belachelijk want dan kan je bijna alle sprinters eruit halen
5 juli 2017 07:33
@fibepo @fraine gal
Als meervoudige persoonlijkheid beledigend overkomt, zal ik het bij Siamese tweeling houden: innig verbonden op alle mogelijke uren van de dag/nacht...
On:
benieuwd of de jury nu samen aan de ontbijttafel zit, waarbij de heren (of zou er toch één dame bij zijn) met confituurpotjes, botervlootjes en stukken baguette de sprint nog eens naspelen, om finaal te besluiten: die harige croissant met gekleurde streepjes moet om redenen van hygiëne écht wel weg van onze tafel...
5 juli 2017 07:36
Incapabele jury die ineens hijgerig de regels gaat handhaven want oh oh meneer Cavendish is geflikkerd. Cavendish vroeg er zelf om en had als je dan toch zo gaat jureren net zo goed een straf kunnen krijgen. Je wordt er schijtziek van hoe een jury een koers of wedstrijd kan verneuken.

Der zijn genoeg flaters gemaakt zoals Froome vorig jaar, wat een echte diskwalificatie was, op de OS met Cavendish en Kenny, met Parijs-Roubaix en de treinovergang en halfbakken aanpak van stoeprijden. Maar om dan nu zo over the top het tegenovergestelde te doen, jonge jonge.

Jury geeft in ieder geval een verkeerd signaal af. Als iemand valt (die sowieso was gevallen) door een beweging om je breed te maken en jezelf stabiel te houden dan is het exit. Wijk je van je lijn af en er valt niemand dan mag dat allemaal evenals gaatjes opzoeken die er niet zijn waarbij je ook anderen in gevaar brengt.

Ik zou het als Bora wel weten, gelijk de tour verlaten.
5 juli 2017 07:46
@kleomantre
In de Tour blijven natuurlijk.
En Sagan met een geheim programma klaarstomen voor de Vuelta. Als dit de jaren 70 waren, zou hij daar even 13 ritten gaan winnen en eindwinst pakken...
5 juli 2017 07:57
Volledig terecht. Ik hoop dat ie mag starten.
5 juli 2017 07:59
Ik ben blij dat Démare van zijn lijn afwijkt anders rijdt hij Kristoff van de sokken.
Om hem daarvoor te straffen is mijns inziens belachelijk. Dat hij daarna flink hindert en bijna ten val brengt is klip en klaar maar dat zijn acties die bij iedere maasprint terugkomen(zolang er geen valpartij is wordt er niet gestraft). Ook het professioneel de deur dicht doen wordt gedoogd.
Trouwens de jury heeft niets met Fransene met de ASO te maken.
Ik verwacht wel dat de ASO nu op de jury in praat om Sagan binnenboord te houden.
Terugzetten en puntenaftrek is voor mij voldoende.
5 juli 2017 08:01
@FIBEPO kijk anders dit filmpje even en oordeel dan nog eens:
http://crazyvoetbal.nl/2017/07/05/dit-filmpje-toont-aan-dat-sagan-niet-verkeerd-heeft-gedaan/
5 juli 2017 08:03
Oei. Ja, dilemma. Publiekslieveling en groene trui favoriet, wil je als organisatie niet verliezen. Helemaal uit de tour is een hele harde straf. Aan de andere kant. Cav is zo ook uit de tour. En als een Colbrelli zoiets had gedaan, was het gewoon voor iedereen acceptabel:"doei!". Dus terecht denk ik.

Ik vind wel dat Sagan gehoord moet worden en zijn versie van het verhaal -wat het ook mag zijn- goed beoordeeld en meegewogen moet worden in het eindoordeel. Op basis van de beelden is het verhaal "geen opzet" niet houdbaar. Maar... het hele kluitje trok naar rechts richting dranghekken. Steekt ie die elleboog ook niet ook om zich zelf te beschermen?
5 juli 2017 08:04
Tegen een beslissing waar geen bezwaar tegen mogelijk is kun je geen officieel protest indienen. Kortom als de organisatie geloofwaardig wil blijven moeten ze Sagan niet laten starten. Ongeacht of dit een juiste beslissing is of niet. Daar zijn de meningen blijkbaar overal verdeeld over. Maar de jury moet nu zijn poot stijf houden.
5 juli 2017 08:06
@mattje123 - 5 juli 2017 om 08:01
Uw filmpje laat zien dat Cav in een gaatje dook dat er wel leek maar misschien niet meer was omdat Sagan naar rechts ging/moest, maar dan missen we een stukje vooraf (dan had Cav misschien beter kunnen remmen, om later misschien protest aan te tekenen over iemand die van de lijn afweek... Denk dat hij het wel gedaan had als dit het geval was geweest).

Maar als iemand met een schouderduw iemand wegduwt die tegen hem aan zit, is het normaal dat de elleboog pas uitsteekt als die iemand al is weggeduwd.
Het is geen voetbal.
5 juli 2017 08:08
Sagan krijgt de rekening voor een arrogant voorjaar volgens mij. Denk maar aan onder andere dz buffelstoot tegen klein coureurke Vantomme in GW. Dat was donkerrood in voetbaltermen. En zo zijn er al veel incidenten geweest, melden de renners.

Deze straf is buiten proportie voor dit ene incident, maar beroep is niet mogelijk.
5 juli 2017 08:15
@Lalsacien

Demare kan nog prima tussen Kristoff en de boarding door. Daartussen zit nog genoeg ruimte en Kristoff houdt netjes zijn lijn.
https://streamable.com/j7gqb - Hier is dat goed te zien.
Natuurlijk gebeuren dit soort acties vaak, maar van boven zie je duidelijk dat hij het voorwiel van Bouhanni aan tikt, die alle moeite heeft om rechtop te blijven.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.