BORA-hansgrohe dient officieel protest in na Tour-uitsluiting Sagan
foto: Sirotti
woensdag 5 juli 2017 om 00:22

BORA-hansgrohe dient officieel protest in na Tour-uitsluiting Sagan

BORA-hansgrohe heeft in een statement laten weten een officieel protest in te dienen tegen de beslissing van de Tour de France-jury om Peter Sagan uit de ronde te zetten. De Duitse ploeg zegt dat de Slowaak ontkent de val van Mark Cavendish te hebben veroorzaakt of de intentie heeft gehad om de val te veroorzaken.

In de chaotische eindsprint in Vittel kwamen Sagan en Cavendish tijdens de laatste tweehonderd meter met elkaar in aanraking. Daarbij belandde de Brit in de hekken, waarna een harde val volgde. Bij de valpartij brak de renner van Dimension Data zijn schouderblad, terwijl de wereldkampioen naar een tweede plek spurtte. De jury besloot na afloop om Sagan eerst te beboeten met een tijdstraf, hem terug te zetten naar plek 115 en hem punten in mindering aan te brengen voor de groene trui. Later op de avond kwam de jury daarop terug, waarna men Sagan uit de Tour zette. Daartegen dient BORA-hansgrohe nu dus een protest in. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

RIDE Magazine
134 Reacties
Sorteer op:
5 juli 2017 01:00
Ik begrijp de reacties niet waar mensen dit vergelijken met Cav zijn akkefietjes uit het verleden.

Het gaat over deze sprint. Verleden of status doet er niet toe in de vraag of dit een straf waard is.

Wat mij betreft wel, maar uitsluiting is mij te zwaar. En meer in deze sprint niet met twee maten. Demare brengt even goed anderen in gevaar, daar kwam alleen geen valpartij uit.

Mocht ik jury zijn? Sagan en Demare terugzetten in daguitslag en een straf geven op puntenklassement.
5 juli 2017 01:01
@Bartje

helemaal akkoord
waarom 10, 11 sprint etappes?
Je weet als ze de eerste dag erdoor komen, ook de tweede is er de derde trammelant zoals vandaag
waarom ook geen zeven renners per team
waarom die sprinttreinen met minimum vijf man
doe dat maal 9 a tien ploegen en je zit meteen aan vijftig die daar zitten te worstelen vooraan
op dat vlak heeft de tour organisatie boter op het hoofd
maar niet alleen de tour laat die regels nog steeds gelden
dus de UCI heeft nog werk voor mij
5 juli 2017 01:01
Het is alleen een uitsluiting waard als Sagan bewust met zijn ellenboog Cavendish van de fiets af beukt. Dat is dus TOTAAL niet het geval. Ik zie dit dus nog wel goed komen.
5 juli 2017 01:04
Ik denk niet dat de beslissing wordt teruggedraaid. Ze hebben het oordeel al een keer veranderd. Het nu helemaal terugdraaien zou te veel gezichtsverlies betekenen voor de jury.
5 juli 2017 01:05
Ik vind het zelfs zeer vreemd dat veel mensen welke straf dan ook voor Sagan nog acceptabel vinden, zelfs nadat ze concluderen dat Cavendish geen elleboog uitdeelt.
Ik hoop zoals wel vaker dat de jury deze dwaling nog wel recht gaat zetten maar dat is bij een jury vaak wel een reuzenstap om zo een fout toe te geven.
5 juli 2017 01:06
@ Dumoulist (leuke naam btw)

dus Sagan raakt of wil Cavendish niet raken?
Dus die wordt door Gods hand geslagen dat die in de dranghekken beland en nog twee andere renners op visite krijgt over hem
Ik kan verstaan dat je de straf te zwaar vind, maar meen je dat andere echt?
5 juli 2017 01:07
Natuurlijk wordt die beslissing niet meer teruggedraaid. In het voetbal zou dit betekenen : eerst geel, na een halfuur rood en de volgende dag terug geel. Gekker kan het niet meer.
5 juli 2017 01:08
@MrAquila: Da's waar al vindt ik die diagonale lijn rijden van Démare gevaarlijker dan dat van Sagan maar Démare is een Fransman en Fransen zijn nogal chauvinistisch tegenover hun sterren. Dat heeft er ook mee te maken.

@FIBEPO: Sagan gaat wel van zijn lijn zodat Cavendish door naar mijn ogen onmogelijk doordat klein gaatje wil rijden maar Sagan gaat niet diagonaal van rechts naar links sprinten wat Démare wel deed. Het bijna krankzinnige van een sprinter is dat ze ook maar door het kleinste gaatje willen rijden waar je voor 99,9 % niet door kan en dan heb je dit soort taferelen als gevolg. Nogmaals, ik vindt dat Démare een gevaarlijker manoeuvre deed dan Sagan ook al gaat Sagan van zijn lijn en doet hij de deur voor Cavendish dicht. Ik geloof ook wel dat hij iemand voelde en dat hij daarom die beweging deed. Ik ben het trouwens ook eens met de ploeg Bora dat ze dit doen.
5 juli 2017 01:10
kijk, iedereen heeft zijn mening
maar als je verder denkt
veel mensen hier beweren dat Sagan Cavendish raakt?
Waarom zou deze dan gewoon niet verder sprinten?
Waar wordt hij dan door geraakt?
Waarom zou hij zichzelf zo in gevaar brengen? (gezien de smak die hij maakt?)
sommige zaken zijn over te discusieren omtrent deze affaire,
maar als je over dat punt discussieert mag een renner zich vanaf nu veel veroorloven
5 juli 2017 01:15
@FIBIEPO Cavendish is al aan het vallen nog voor het moment dat er ook daadwerkelijk contact is. Maar goed, dat is een andere discussie. Het enige wat deze uitsluiting kan rechtvaardigen is als Sagan bewust Cavendish van zijn fiets tikt. Dat is dus niet het geval want hij valt niet eens door Sagan. Hier is echter wel het juryoordeel op gebaseerd en dus ongeldig.
5 juli 2017 01:15
@ fraine gal

ik respecteer je mening, maar zoals jij het verwoord hadden ze Cavendish meteen naar huis moeten sturen.
Wat Demare betreft, laat ik me niet over uit, heb ik nog niet gezien

maar zoals velen het hier al gezegd hebben, wat het ook is
Dat veroorzaakt NIETS
Als de jury in alle koerswedstrijden manoevres die geen enkel gevolg hebben
en insinuerende gevallen moeten bestraffen kunnen we allemaal voetbal en tennis kijken binnenkort
5 juli 2017 01:16
Ik vind Sagan een prachtige renner maar het besluit van dq is in mijn ogen wel terecht. De laatste jaren hoor veel geluiden uit het peloton ivm veiligheid en dit is in mijn ogen ook z'n situatie. Heb het idee dat de afgelopen twee jaar heel veel van links naar rechts wordt gesprint om maar gaatjes dicht te rijden zonder dat ze weten wie er precies achter hun zit en daardoor hele gevaarlijke situaties veroorzaken. Sagan is zeker niet de enige die het doet maar deze sprint was wel heel erg over de top
5 juli 2017 01:17
@FIBEPO: Voor op uw vraag te antwoorden van straks goed voor de dag te komen. Ik kijk er naar uit wat het duo Quintana en Betancur morgen gaan op de slotklim doen voor Movistar, Chaves en Yates bij Orica. Ik ben benieuwd wat de andere klassementsmannen zoals Daniel Martin, Pinot, Majka, Thomas in zijn gele trui, Porte om maar die op te noemen wat de Belgen zoals De Gendt, Bakelants, Benoot, Pauwels, Degand voor een verrassing kunnen zorgen maar dat denk ik eerlijk gezegd al weet je met De Gendt nooit. Ik denk straks eerlijk gezegd dat Froome de etappe gaat winnen maar ik hoop stiekem op een Belgische ritzege of Quintana.
5 juli 2017 01:18
@ dumoulist

ik heb geen glazen bol
niet voor toekomst en ook niet voor gepasserde gevallen
Maar hoe weet jij zo ZEKER dat sagan cavendish niet raakt?
Dat kan je niet weten, ook de jury niet
maar zij kijken naar wat er daarna gebeurt
dat komt toch ergens van
5 juli 2017 01:21
Terugdraaien die beslissing punt! Gaan toch niet bij elke val een schuldige naar huis sturen zeker? Terugzetten en door...
5 juli 2017 01:21
@FIBEPO: Er staat nergens in mijn reacties dat Cavendish naar moest gestuurd worden. Het gaat erover dat hij in een gat wil duiken waar je praktisch niet door kan rijden en dan veroorzaak je valpartijen door een rare beweging van een sprinter. Dat is iets anders dan dat ze Cavendish stande pede direct naar huis sturen.
5 juli 2017 01:22
Michel Wuyts: "Cavendish kwam al ten val voor de elleboog"
5 juli 2017 01:23
@ fraine gal

wel beste landgenoot

ik gok op een goede verrassende Majka (heeft hiervoor niet veel gereden)
maar wat gaan ze bij Sky met Thomas doen gezien Froome
want die kan ook een stukje bergop rijden en tijdrijden
of moet het echt Froome zijn voor Sky?
Alle twee britten weet je wel
5 juli 2017 01:26
@FIBEPO, Het wel of niet raken is in de discussie voor uitsluiting irrelevant. Het gaat om de intentie en om hoe het ging. Cavendish was al aan het vallen en Sagan gebruikte zijn ellebogen om evenwicht te zoeken. De jury beweert echter dat hij Cavendish met zijn allebogen bewust van zijn fiets tikt. Kennelijk heeft de jury zelf nog nooit gefietst. Er valt van alles over te zeggen maar uitsluiting is sowieso niet terecht.
5 juli 2017 01:27
@ fraine gal

ok verkeerd begrepen dan
@ denise sinds wanneer is Michel Wuyts zo geloofwaardig?
en door wat komt hij dan ten val?
5 juli 2017 01:29
http://sporza.be/cm/sporza/wielrennen/Tour/1.3016949
5 juli 2017 01:30
Uiteindelijk is dit oordeel van de jury, alsmede de renners niet behoorlijk beschermen, niet alleen levensgevaarlijk maar ook simpelweg je reinste koersvervalsing.

Ik hoop dat de jury dat inziet en het protest van Bora honoreert. Tegelijkertijd hoop ik dat er een straf systeem wordt uitgedokterd waar de jury de mogelijkheden krijgt om vele, weliswaar lichtere, maar veel vaker gevoelige straffen uit kan delen.

Zoals ik al eerder zei, er was vrijwel geen sprinter (inclusief ploeg) die in de laatste tien kilometer, diezelfde laatste tien kilometer reglementair heeft afgelegd, zonder inbreuk.

Het risico is me ook duidelijk, dat de wielersport een soort jury sport wordt, maar naar aanleiding wat er deze tour weer allemaal plaatsvind kan ik maar één conclusie trekken, en dat is dat de volstrekte vrijbuitersmentaliteit, gereguleerd door oude mannetjes die met plus zes brilletjes moeten bekijken wie wat doet, en dat vervolgens beoordelen, om moet.
5 juli 2017 01:31
dumoulist

nog eens
zelf al zegt de jury dat
dat kunnen ze niet weten

maar ik vraag me af, als een derde rangs renner dit met Sagan had gedaan
hoe je dan zou reageren
je zult hier wel weer een antwoord op hebben

let op jouw mening is zo goed als de mijne
maar ik discusieer graag over zo'n dingen
5 juli 2017 01:32
@fraine gal ik ben ook heel benieuwd naar Majka en van Fuglsang verwacht ik ook wel wat, ik hoop dat de kopgroep het tot de streep red mss dat sky de gele trui niet meer wilt tot volgende week dus die gaan waarschijnlijk het gat niet dichtrijden als het niet te groot wordt.
5 juli 2017 01:36
Denk niet dat het protest zin heeft. Als ze Sagan laten opstappen lijden de Jury/ASO/UCI enorm gezichtsverlies (nu ook wel, daar niet van, maar in hun ogen). En wordt de kans op Démare in het groen in Parijs kleiner. Zoe het dus niet gebeuren.

@MrAquila, interessante laatste zin. Bouhanni heeft natuurlijk zijn reputatie tegen, maar Cavendish ook. Wat als het Démare was geweest ipv Sagan ?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.