Brand verwoest wielererfgoed Sauna Diana, Van Aert en Van der Poel synchroon
De bewuste bus - toen nog in het blauw - tijdens een passage in de Tour - foto: Cor Vos
maandag 27 december 2021 om 13:16

Brand verwoest wielererfgoed Sauna Diana, Van Aert en Van der Poel synchroon

Wielerflits Kort In de rubriek WielerFlits Kort bundelt WielerFlits al het nieuws dat de site nog niet gehaald heeft. Vaak te klein voor het tafellaken, maar te groot voor het servet. Vandaag over de allereerste ploegbus in het wielrennen en Wout van Aert en Mathieu van der Poel die solliciteren naar een olympische selectie voor… synchroon veldrijden!

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Teambus Sauna Diana vat vlam
Consternatie in wielerland. Onze collega’s van wielerplatform Het Is Koers maakten het voorbije weekend melding van het in rook op gaan van de Sauna Diana-teambus. De bus met daarop schaarsgeklede vrouwen afgebeeld, is wielererfgoed; het was immers de eerste ploegbus in het peloton. De laatste jaren staat hij tentoongespreid in een weiland langs de snelweg A16 bij Galder. Corrie en wijlen Frans Siemons kochten de Engelse dubbeldekker indertijd aan om talenten van de plaatselijke wielervereniging te laten douchen en omkleden op de koers. Later kon men er ook in koken en wassen.

De bewuste bus baarde ook opzien bij de profs en ze was een voorloper van de grote ploegbussen die we tegenwoordig zien. Hoe de brand ontstaan is, is op dit moment nog niet duidelijk. Betrokkenen spreken over brandstichting, maar politie-onderzoek moet uitwijzen of dit ook daadwerkelijk zo is. In het Algemeen Dagblad valt te lezen dat diverse ex-profs uit binnen- en buitenland zich inmiddels gemeld hebben om een renovatie-actie te steunen.

Update 19:05
Journalist Bas Steman – die voor Andere Tijden Sport een documentaire maakte over de beroemde bus – is vandaag een crowdfundingactie gestart om de ‘wielerbus der wielerbussen’ in ere te herstellen. ‘Er moet een nieuwe motor komen, er is veel plaat- en laswerk en de bus zal opnieuw gespoten beletterd moeten worden,’ klinkt het. Steman hoopt met de actie 20.000 euro op te halen.

Van Aert en Van der Poel doen aan synchroonfietsen
Een opvallende fragment tijdens de Wereldbeker in Dendermonde, op tweede kerstdag. Wereldkampioen Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) en Belgische kampioen Wout van Aert (Jumbo-Visma) deden namelijk voor heel eventjes, exact hetzelfde. De Nederlander en zijn eeuwige rivaal liepen zij aan zij de trappen op, om daarna tegelijkertijd met dezelfde sierlijke zwaai op hun stalen ros te springen. Ze trokken overigens niet lang gezamenlijk op, want Van Aert zou relatief snel bij Van der Poel weg rijden. Aan de streep was het verschil bijna vijftig seconden.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.