Brandon McNulty soleert naar eerste profzege in Giro di Sicilia
foto: LaPresse
vrijdag 5 april 2019 om 16:38

Brandon McNulty soleert naar eerste profzege in Giro di Sicilia

Brandon McNulty heeft de derde etappe van de Giro di Sicilia op zijn naam geschreven. Op de lastige aankomst in Ragusa kwam de pas 21-jarige Amerikaan, in 2016 wereldkampioen tijdrijden bij de junioren, solo over de streep. Hij is tevens de nieuwe leider.

Even voor twaalf uur werd het startsein gegeven voor de derde etappe, die de renners leidde van Caltanissetta naar Ragusa. Een heuvelrit over 188 kilometer door het binnenland van Sicilië, waarin in de eerste 120 kilometer de route constant op-en-af ging. Na een vlakker gedeelde wachtte de renners in de slotfase de beklimming naar Serra di Burgio. Het klimwerk was hiermee nog niet klaar, want naar de finish in Ragusa liepen de wegen opnieuw flink omhoog.

Het tempo lag meteen hoog in de openingsfase, waarin zes renners er uiteindelijk in slaagden weg te komen. Marco Maronese, William Muñoz, Federico Burchio, Simone Sterbini, Niccolò Salvietti en Jalel Duranti sloegen de handen ineen en kregen de ruimte van het peloton, waardoor zij ongeveer drieënhalve minuut voorsprong konden pakken. Het tijdsverschil zou lange tijd zo’n drie minuten blijven tot het pak versnelde voorbij half koers.

Aanval McNulty in de slotfase
De voorsprong van de koplopers verdween vervolgens als sneeuw voor de zon. Toen de eerste vluchters werden ingelopen op 23 kilometer van de meet, zette Fausto Masnada de tegenaanval in. De Italiaan pakte meteen een kleine voorsprong op het inmiddels uitgedunde peloton. Toch zou hij niet lang standhouden. De volgende aanvallen lieten echter niet lang op zich wachten, onder anderen Brandon McNulty deed een gooi naar de ritwinst.

Op ruim tien kilometer van de streep zag de Amerikaan zijn kans schoon en demarreerde. Hij legde de pees erop en pakte meteen een voorsprong, waardoor hij met een mooie marge aan de laatste klim naar de finish in Ragusa kon beginnen. De renner van Rally UHC Cycling hield knap stand en pakte zo zijn eerste profzege. Odd Christian Eiking eindigde op de tweede plaats op een kleine minuut van ritwinnaar McNulty, Giovanni Visconti werd derde.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.