Britse bond: Klachten over seksisme van Sutton gegrond
Foto: Sirotti
zaterdag 29 oktober 2016 om 10:29

Britse bond: Klachten over seksisme van Sutton gegrond

Intern onderzoek van British Cycling heeft uitgewezen dat voormalig technisch directeur Shane Sutton inderdaad seksistische taal heeft gebruikt tegen Jess Varnish. De oud-baanrenster beweerde eerder dit jaar, net als Nicole Cooke en Victoria Pendleton, dat seksisme bij de Britse bond wijdverspreid zou zijn.

Sutton heeft de beschuldigingen van Varnish altijd ontkend, hoewel hij wel opstapte honderd dagen voor de Olympische Spelen van Rio. De Britse wielerbond had hem toen al een voorlopige schorsing gegeven, ook vanwege ongepaste uitspraken richting paralympische sporters.

British Cycling oordeelt dat de klacht van Varnish dat Sutton “ongepaste en discriminerende taal” gebruikte, gegrond is. De raad van bestuur biedt in een statement zijn “oprechte excuses” aan voor hetgeen is gebeurd.

RIDE Magazine
20 Reacties
Sorteer op:
29 oktober 2016 10:41
Treurig. Maar ja, hij kan altijd nog de politiek in.
29 oktober 2016 11:05
Ik ben wat aan het zoeken gegaan naar die vermeende seksistische uitlatingen, maar verder dan http://www.dailymail.co.uk/sport/sportsnews/article-3554436/Jess-Varnish-claims-British-cycling-chief-Shane-Sutton-told-baby.html kom ik niet.

Blijkbaar zijn er geregeld opmerkingen gemaakt over haar figuur. Iets wat bij mannen ongetwijfeld ook gebeurd om zo optimaal mogelijk te presteren, maar die bij vrouwen schijnbaar een andere lading hebben.

Als dit idd alles is wat er gezegd is, dan vind ik de betiteling "seksisme" nogal erg zwaar.
Eigenlijk zie ik niets staan wat met seksisme te maken zou kunnen hebben.
29 oktober 2016 11:31
@ kingstown:
tegen een sportvrouw van 25 jaar zeggen: "stop er maar mee en ga maar kinderen krijgen" is toch wel een beetje seksistisch hoor. en Varnish is niet de enige. daarnaast speelt nog de zaak over de f@#$ing wobbles, oftewel de gehandicapte sporters. die man is gewoon ongeschikt voor zo'n job.
29 oktober 2016 11:55
@ 8.6:

Dat hangt van je definitie van seksisme af denk ik.

Mensen zijn vaak erg snel op hun teentjes getrapt en dat zie ik hier ook terug. Ze is gewoon niet goed genoeg en valt daardoor buiten de boot. Tegen een man zou er gezegd worden dat ze beter kunnen gaan vissen. Het is niet omdat ze een vrouw is dat ze geen kans zou hebben gehad of benadeeld is. Dat is wat ik onder seksisme versta. Als er een renner na de winter met een paar kilo teveel aan de start staat, dan zijn de opmerkingen ook niet van de lucht. Daar weet onze vriend Betancur alles van. ;)

Blijkbaar moet je vrouwen anders behandelen dan mannen en ze dus discrimineren om niet van discriminatie beschuldigt te worden.

Dat verhaal over die gehandicapte sporters ken ik, maar heb ik gezien de aard van dit topic even gelaten voor wat het is.
29 oktober 2016 12:04
@kingstown
Varnish geeft zelf een antwoord op je twijfels:
‘Don’t get me wrong, the boys don’t get it easy, but I can’t imagine him (Sutton) saying something to one of the men about their body shape or telling them to go off and have a baby.’

Als je het verschil niet ziet tussen 'ga toch vissen' en 'ga toch kinderen krijgen' weet je inderdaad niet wat seksisme is ;)
29 oktober 2016 12:06
Seksisme, discriminatie, het pakketje van Wiggins (en ondertussen Pooley valselijk beschuldigen), de vele baan-medailles in Rio, enz.. Ik ben benieuwd of en wanneer de beerput van British Cycling open gaat en wat er allemaal in zit.
29 oktober 2016 12:55
@8.6 niet goed genoeg voor de selectie en ze krijgt er nog een goed bedoeld advies bij ook. Kijk, op het moment dat die coach zegt dat ze met zo'n achterwerk in een andere tak van sport veel meer kan verdienen wordt het redelijk op het randje, maar dit.... pfff... policor ten top hoor.
29 oktober 2016 13:06
@tendam, voor mijn beeldvorming zou 'ga toch breien' i.p.v 'ga toch kinderen krijgen' wel goed zijn m.a.w het seksisme zit m.b.t deze uitspraak in het kunnen krijgen van kinderen omdat het een vrouw is?

Lijkt me sterk dat een Sutton niks tegen een man zal zeggen wanneer die te zwaar is. Vanuit gaande dat zij te zwaar is, ken het verhaal verder niet zo.
29 oktober 2016 13:06
Wat een onzin dit! Als je de docu's van Wiggins bekijkt zie je wat een mooi figuur die Sutton is en dat je het allemaal niet zo nauw moet nemen wat 'ie zegt.
29 oktober 2016 14:16
@DMenchov: pas maar op met teksten als 'een mooie figuur'. Voor je het weet ben je een sexist ;)
En aan de serieuze kant: hoog tijd dat dit soort opmerkingen de sport uitgewerkt wordt; vrouwen die gekleineerd worden door (mannelijke) trainers, collega's en journalisten, dat kan echt niet meer. En ik had nog wel de hoop dat we sinds Bettine Vriesekoop en haar slavendrijver de heer Bakker een eindje waren opgeschoten...
29 oktober 2016 15:55
Meestal komt dit soort opmerkingen van lui die nog nooit een hartslag van 120 haalden, behalve als de lift bleef steken. Een beetje kenner vd sprint weet dat vrouwen met imposante achterwerken vaak de beste resultaten behalen als het op de sprint aankomt. Wordt tijd dat oud sporters hun plaats in gaan nemen, mensen die een aanvullend en aanmoedigende werking hebben, maar t netwerk is al teveel verziekt natuurlijk.
29 oktober 2016 16:03
@DMenchov hahaha dus we gaan tegenwoordig iedereen vrijpleiten omdat ze leuk overkwamen in een documentaire
29 oktober 2016 18:27
Ze is zelf net zo erg;
Ze zoekt een zwarte piet.
29 oktober 2016 18:39
In Frankrijk zouden ze zeggen;
"El est mal baisse".
29 oktober 2016 21:55
Victoria is door Ligtlee al uit de wielersport geholpen in Ahoy afgelopen jaar ...
29 oktober 2016 23:07
Goh, mijn gevoel gaat toch wel ver met @ Kingstown mee .. en die opmerking van @ TenDam kun je ook omdraaien. Net alsof men OOIT tegen een vrouw zegt ... Ga toch vissen: over seksistisch gesproken. Moeilijk onderwerp, maar laat ze het lekker uitzoeken daar.
30 oktober 2016 08:31
Typisch een gevalletje van institutionele discriminatie. Het gaat om het kleineren van andere, niet dominante groepen, met een verdediging van 'ik bedoel het niet slecht' of 'het is maar een grapje' of 'zo gaat het al jaren'. Dat is ook nog eens de actie bagatelliseren. Het is niet per se Suttons fout omdat dit soort discriminatie zo diep in de cultuur van de westerse wereld zit en het zo ook een product van de samenleving is. Maar deze uitspraken moeten wel aangekaart worden om over 10 jaar misschien tot structurele verandering in het collectief denken te komen.
30 oktober 2016 09:12
@sebas
Er posten hier volgens mij alleen maar mannen (de vrouwen worden waarschijnlijk afgeschrikt door het seksisme ;)) dus een evenwichtige discussie voeren wordt wat moeilijk, net als een discussie over Zwarte Piet met alleen maar blanke Nederlanders. Maar je begrijpt toch ook wel dat een opmerking als 'ga toch vissen' niet half zo kwetsend en rolpatroon-bevestigend is als 'ga toch kinderen krijgen'? Dat daar überhaupt discussie over is.
30 oktober 2016 10:44
Ja @ TenDam .. Ik probeer het te begrijpen, maar in z'n algemeenheid vind ik 'ga toch kinderen krijgen' gewoon geen kwetsende term en de vrouw is nu eenmaal BEVOORRECHT om kinderen te krijgen .. Tuurlijk is dat een rolpatroon bevestiging, maar dat is toch niet erg?

En ja, een evenwichtige discussie zal het idd niet worden ;).
31 oktober 2016 22:37
wat een overdreven gezanik allemaal weer. laat ze eens wat nuttigs gaan doen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.