Coach Lamberts over Van Aert: “Kiezen dringt zich steeds meer op”
©WielerFlits
dinsdag 15 januari 2019 om 11:00

Coach Lamberts over Van Aert: “Kiezen dringt zich steeds meer op”

Marc Lamberts, persoonlijke coach van Wout van Aert maar ook aan de slag bij Jumbo-Visma, blikt in Het Laatste Nieuws terug op het BK veldrijden. “Wout zal stilaan écht moeten gaan kiezen tussen het veld en de weg”, klinkt het. “Je kan niet blijven van twee walletjes eten.”

Van Aert blijft hot in de Belgische media. Dat Van Aerts BK verre van dramatisch was, begint Lamberts zijn discours in HLN. “Oké, Wout beschikte niet over zijn allerbeste benen. En technisch was het allemaal niet perfect. Ik zag hem andere lijnen kiezen, af en toe zigzaggen en zo meer energie verspelen dan Toon Aerts. Maar slecht was hij nu ook weer niet. Kijk naar de achterstand van andere jongens als Michael Vanthourenhout, toch vice-wereldkampioen.  Wel stuitte Wout zondag op iemand die het voorbije seizoen een gigantische stap heeft gezet.”

Trage vezels
Daartegenover staat dat Lamberts vaststelt dat Van Aert steeds meer evolueert naar een wegrenner. “Hij moet nu het veldritseizoen goed afsluiten, maar ook denken aan het voorjaar, want de Omloop Het Nieuwsblad komt er snel aan. In die zin wordt zijn training al aangepast. Eigenlijk al de hele voorbije maand. Nee, dat tast zijn vermogen niet aan. Maar ik heb wel de indruk dat de balans steeds meer overhelt naar trage in plaats van snelle spiervezels, wat hem stilaan een ander type renner maakt: meer wegrenner dan pure crosser. Hoe graag hij ook crost, een aanpassing qua hoeveelheid en intensiteit dringt zich op. Je kan niet ongestraft van twee walletjes blijven eten.”

Wat met Mathieu van der Poel dan? Zal die volgend jaar hetzelfde mee maken? “Nee”, weet Lamberts. “Die switch zal op Mathieu veel minder impact hebben, omdat die ook nog eens het moutainbiken er bij neemt. Daarnaast is Van der Poel een alleskunner.”

Spanje
Van Aert traint vanaf vandaag in Spanje waar hij twee trainingsblokken van drie dagen inlast, met tussendoor de Wereldbeker in Ponchâteau. “Hij zal in die blokken wat basis combineren met explosiviteit. Meer kan hij nu niet meer doen”, besluit Lamberts.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.