Complete chaos: Adriatica Ionica Race dag voor de start afgelast
Zana won de Adriatica Ionica Race vorig jaar - foto: Cor Vos
donderdag 21 september 2023 om 20:24

Complete chaos: Adriatica Ionica Race dag voor de start afgelast

De Adriatica Ionica Race gaat dit jaar niet door. De driedaagse rittenkoers zou vrijdag beginnen, maar minder dan 24 uur voor de geplande start kregen de ploegen te horen dat de wedstrijd zou worden afgelast. Er zijn volgens bronnen van Tuttobiciweb fouten gemaakt bij organisator Asd Sportunion die leidden tot ‘een hele reeks aan problemen’. Deze problemen verhinderen dat de de meerdaagse door kan gaan.

De grote meerderheid van de teams was donderdag al aanwezig in Corropoli, waar de meerdaagse zou beginnen. Zij werden woensdagavond gerustgesteld door de organisatie, ondanks de toen al rondzingende geruchten dat de wedstrijd niet door kon gaan. Donderdagmiddag liet koersdirecteur Moreno Argentin – vanuit zijn huis en  doormiddel van een videogesprek – vervolgens weten dat de wedstrijd toch geen doorgang kon vinden.

De genoemde redenen waren problemen met de verkeerstechnische begeleiding en de afwezigheid van de UCI-jury. Dat de UCI geen juryleden stuurde, had volgens Argentin te maken met een ‘politiek’ conflict met de Italiaanse wielerbond. Eerder waren de koersorganisatie en de wielerbond namelijk niet tot een overeenkomst gekomen over de tv-rechten van de koers.

De Adriatica Ionica Race zou dit jaar toe zijn aan zijn vijfde editie. De eerste uitgave vond plaats in 2018 en kwam op naam van Iván Ramiro Sosa. Daarna wonnen Mark Padun (2019), Lorenzo Fortunato (2021) en Filippo Zana (2022) de wedstrijd nog. Tuttobiciweb schrijft dat Zana na het debacle van vandaag als laatste eindwinnaar de boeken in zal gaan.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.