Richard Carapaz wint interessante koninginnenrit Ronde van Romandië, Ilan Van Wilder zakt naar plek vier
foto: Cor Vos
zaterdag 27 april 2024 om 16:05

Richard Carapaz wint interessante koninginnenrit Ronde van Romandië, Ilan Van Wilder zakt naar plek vier

De koninginnenrit van de Ronde van Romandië is op naam gekomen van Richard Carapaz. De Ecuadoraan bleef op de slotklim nipt de verrassend sterke Florian Lipowitz voor. Carlos Rodríguez neemt de leiderstrui over van Juan Ayuso, die in de laatste kilometers veel terrein prijs moest geven.

Na de tijdrit van vrijdag, moest de vierde etappe de definitieve beslissing brengen in de Ronde van Romandië. De finish lag namelijk boven, op de klim naar Leysin (13,4 km aan 6,1%). Bovendien kregen de renners in aanloop naar deze slotklim ook al vier hellingen voor de kiezen. Juan Ayuso moest in deze loodzware rit zijn gele trui zien te verdedigen.

Bart Lemmen in de aanval
In de beginfase van de koers ontsnapten Nelson Oiveira (Movistar), Raúl García Pierna (Arkéa-B&B Hotels) en de Nederlander Bart Lemmen (Visma | Lease a Bike). Zij kregen wat later het gezelschap van Juri Hollmann (Alpecin-Deceuninck), Josef Cerny (Soudal Quick-Step) en Dorian Godon (Decathlon AG2R), die op de Ovronnaz (9.1 km aan 9.5%), de eerste klim van de dag, echter allen moesten passen. Alleen Godon kon nog een keer terugkeren, nu samen met zijn ploeggenoot Clément Berthet. We kregen zo vijf koplopers.

Berthet stond nog relatief goed in het klassement, op een minuut en 28 seconden van het geel. UAE Emirates, de ploeg van leider Ayuso, hield het tempo dus erg hoog. Zo hoog zelfs dat het peloton op 65 kilometer van de finish in twee stukken brak. Onder meer Simon Yates had de slag gemist, maar de grote favorieten zaten allemaal mee. Bovendien viel het nadien weer wat stil en konden de verraste renners vrij snel weer terugkeren.

Lemmen in de kopgroep – foto: Cor Vos

Lemmen loopt op counter
Vooraan moest Godon ondertussen passen. Hij viel terug in het peloton, waar INEOS Grenadiers het commando had overgenomen van UAE Emirates. We zaten inmiddels op Les Rives (9.6km à 5.4%), een beklimming van tweede categorie. Lemmen leek over goede benen te beschikken, want Oliveira en García Pierna konden zijn hoge tempo niet bijbenen. Berthet had er minder moeite mee en nam op een gegeven moment over. De Fransman schakelde nog een versnelling hoger, waardoor Lemmen nu zelf overboord ging.

De voorsprong van Berthet op het peloton bleef echter beperkt. Door het achtervolgingswerk van INEOS Grenadiers, waar ook Thymen Arensman zijn steentje aan bijdroeg, kwam de renner van Decathlon AG2R met een minuut en twintig seconden voorsprong boven op Les Giettes (4.1 km aan 8.3%). Dit was de voorlaatste beklimming van de dag, met de top op 45 kilometer van de streep. Op diezelfde helling moest Luke Plapp de andere favorieten al laten gaan.

Berthet, hier op kop, bleek de sterkste van de vluchters – foto: Cor Vos

In de vallei richting de slotklim hield Berthet sterk stand, maar met slechts een minuut voorsprong was het een onmogelijke missie om de favorieten voor te blijven. Toch verweerde hij zich kranig. Het nog altijd door INEOS Grenadiers aangevoerde peloton kwam in de eerste hellende kilometers maar mondjesmaat dichterbij. Maar op dik vijf kilometer van de streep zat het avontuur van Berthet er dan toch op. Nu kon het gevecht tussen de favorieten echt beginnen.

Lipowitz versnelt eerst, daarna Carapaz
Lang hoefden we niet te wachten op deze strijd. Arensman leidde een aanval in van Egan Bernal, die meteen een gaatje sloeg met de de concurrentie. Ayuso had niet direct een antwoord. Rodríguez zag dat zijn landgenoot het moeilijk had, sprong naar zijn ploeggenoot Bernal toe en liet zich gangmaken door de Colombiaan. Ayuso herstelde zich en kon nog aanhaken, net Pavel Sivakov, Richard Carapaz, Enric Mas, Ilan Van Wilder, Aleksandr Vlasov en diens ploeggenoot Florian Lipowitz.

Lipowitz trekt door – foto: Cor Vos

Bij Van Wilder was het wel op hangen en wurgen. Op zo’n drie kilometer van het einde moest de Belg passen, net voor een aanval van… Lipowitz. Enkel Carapaz en Rodríguez konden de verrassend sterke Duitser volgen. Ondertussen moest Ayuso het tweetal Vlasov en Mas laten gaan. In de verte zag hij Carapaz op 2,2 kilometer van de finish wegpoefen bij Lipowitz en Rodríguez. Die laatste bleef vol doorrijden, want als nummer vier van het klassement – op elf seconden van Ayuso – maakte hij grote kans om het geel over te nemen. Hij moest dan wel Vlasov voorblijven, die één seconden voor hem stond.

Carapaz de rit, Rodríguez het geel
De dagzege zou naar Carapaz gaan, maar het was wel nipt. In de laatste honderd meter vertrok Lipowitz namelijk uit het wiel van Rodríguez en de verrassend sterke Duitser kwam heel snel dichterbij. Hij deed zijn inspanning echter net te laat, waardoor Carapaz de zege binnenharkte. Wel werd Lipowitz tweede. Dat was tien tellen voor Rodríguez, die op zijn beurt Mas en Vlasov vier seconden voorbleef. Zo greep BORA-hansgrohe naast zowel de ritzege als het geel.

Het verschil tussen Rodríguez en Vlasov is wel slechts zeven seconden, maar de slotrit van zondag is niet al te lastig. Met Lipowitz heeft BORA-hansgrohe nog wel een tweede kaart om te spelen. De 23-jarige Duitser staat ook nog op slechts negen tellen van Rodríguez. Ilan Van Wilder staat nu vierde, terwijl Ayuso is gezakt naar plek vijf.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.