Mischa Bredewold opent Ronde van het Baskenland met sprintzege na lead-out Demi Vollering
Foto: Cor Vos
vrijdag 10 mei 2024 om 13:18

Mischa Bredewold opent Ronde van het Baskenland met sprintzege na lead-out Demi Vollering

Mischa Bredewold heeft de eerste etappe in Itzulia Women, de Ronde van het Baskenland voor vrouwen, op haar naam geschreven na een massasprint. De Europese kampioene kon rekenen op een geweldige lead-out van Nederlands kampioene Demi Vollering.

De derde Ronde van het Baskenland voor vrouwen werd vanochtend al iets voor de klok van 10 uur op gang geschoten in Vitoria-Gasteiz. Van daaruit stond een – naar Baskische normen – relatief makkelijke etappe van 140 kilometer te wachten, met onderweg alleen de beklimmingen van de Olaeta, Azkarate en Itziar, respectievelijk van de derde, tweede en derde categorie. Na de top van de laatste klim moesten er vervolgens nog twintig kilometer worden afgelegd richting finishplaats Elgoibar.

Weinig aanvalspogingen
Het was in de beginfase geen makkelijke opdracht om weg te rijden van het peloton. Geen ontsnapping kreeg echt de ruimte, en ook de beklimming van de Oleata – waar Olivia Baril (Movistar) Paulina Rooijakkers (Fenix-Deceuninck) te snel af was voor de bergpunten – na 37 kilometer koers bracht geen soelaas.

Met nog 75 kilometer te gaan wist de Zwitserse Petra Stiasny (Fenix-Deceuninck) als eerste renster een kloof van betekenis te slaan, kort gevolg door de Noorse Stine Dale (Team Coop-Repsol). Echter moest Stiasny die inspanning niet veel later weer bekopen. Op de Azkarate moest ze Dale laten rijden, die even later wel de Oostenrijkse Valentina Cavallar (Arkéa-B&B Hotels Women) bij zich kreeg. De twee leidsters werkten uitstekend samen en versierden zo ruim anderhalve minuut.

Vollering was indrukwekkend – foto: Cor Vos

Richting de slotbeklimming werd de nervositeit in het peloton weer wat groter, en slonk de voorsprong als sneeuw voor de zon. Op de beklimming zelf verloren ze nog meer van hun pluimen, maar Cavallar wist wel tot op de top te overleven, waardoor zij de eerste draagster van de bergtrui is. In het peloton waren wel kleine schermutselingen, maar niet voldoende om veel rensters los te gooien of een aanval op te zetten.

Lead-out SD Worx-Protime
Op de vlakkere wegen richting Elgoibar werd Cavallar weer ingerekend, maar dat inspireerde veel anderen dan weer om een ontsnapping op te zetten. Onder meer Alice Maria Arzuffi (Ceratizit-WNT), Demi Vollering (SD Worx-Protime) en Carina Schrempf (Fenix-Deceuninck) waren bij de aanvallers. Hoewel er tot twee keer toe een groep van vijf lichte voorsprong kon nemen, zorgde Lidl-Trek ervoor dat we toch gingen sprinten.

Bij het ingaan leek Movistar een perfecte lead out voor haar Cubaanse sprintster Arlenis Sierra te kunnen voorzien, ware het niet dat een indrukwekkende Marlen Reusser (SD Worx-Protime) op het juiste moment kopvrouw Demi Vollering en sprintster van dienst Mischa Bredewold naar voren bracht. Vollering nam vervolgens over en deed de perfecte lead out voor Bredewold, die de sprint als eerste inzette.

Daarachter verzekerde Vollering zichzelf nog van niet onbelangrijke boniseconden. De Ronde van het Baskenland telt drie etappes en duurt dus nog tot en met zondag.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.