Arnaud De Lie gaat verder op elan en sprint naar winst in Circuit de Wallonie
foto: Cor Vos
donderdag 9 mei 2024 om 17:28

Arnaud De Lie gaat verder op elan en sprint naar winst in Circuit de Wallonie

Arnaud De Lie heeft het Circuit de Wallonie gewonnen. De renner van Lotto Dstny bleef Axel Zingle en Matthew Brennan voor in een spannende en chaotische massasprint. Voor De Lie is het al zijn derde overwinning in twee weken tijd.

Het peloton begon donderdagochtend aan het Circuit de Wallonie in Charleroi. Daar vertrokken de renners voor een tocht van bijna 190 kilometer. Er werd aangekomen in Marcinelle, een gemeente die deel uitmaakt van Charleroi. Op voorhand werd er vooral gekeken naar thuisrijder Arnaud De Lie, Axel Zingle en Luca Mozzato.

De vroege vlucht bestond uit vier renners. Gianni Marchand zorgde voor Belgische inbreng. De renner van Tarteletto-Isorex kreeg  steun van Mirko Bozzola (Q36.5 Continental), Samuele Privitera (Hagens Berman-Jayco) en Christian Ingemann Lindquist (Airtox-Carl Ras). Het viertal reed enkele minuten voorsprong bij elkaar, maar was kansloos tegen het jagende peloton. Ze werden dan ook al snel, op zo’n 70 kilometer van de streep, gegrepen.

De vroege vlucht in beeld – foto: Cor Vos

Lotto Dstny neemt het heft in handen, Van Belle toont zich 
Aangezien de vroege vlucht zo vroeg gegrepen werd, kregen we daarna nog een hoop aanvallen te zien. Onder meer Loe van Belle en Aimé De Gendt probeerden het, maar kregen amper ruimte. In het peloton hadden de mannen van Lotto Dstny, in functie van snelle man De Lie, het initiatief genomen. Zij reden een hard tempo en probeerden ervoor te zorgen dat alles bij elkaar bleef.

Dat lukte een tijdje, maar bij een nieuwe aanval van Van Belle moesten de jongens van Lotto Dstny toch wat langer achtervolgen. Gerben Kuypers, de crosser die prof is geworden bij Intermarché-Wanty, en Baptiste Aadic, slopen mee. De drie werkten prima samen en gingen de laatste vijftien kilometer in met een kleine halve minuut voorsprong. Van Belle had duidelijk goede benen, want de Nederlander gooide zijn medevluchters overboord.

Van Belle reed een sterke koers – foto: Cor Vos

Sprinten voor de zege
Van Belle kreeg wat later nog gezelschap van Anthony Turgis, die op een van de lastige stroken de oversteek had gemaakt. De twee zongen het best lang uit, maar in het peloton hadden ondertussen ook de mannen van Uno-X Mobility zich op kop gezet. Daardoor was het onbegonnen werk voor de vluchters en kregen we toch een sprint te zien in Marcinelle.

De laatste kilometer verliep eerder chaotisch. Topfavoriet De Lie zat zelf niet zo goed gepositioneerd en moest flink wat posities goedmaken. Het was Zingle die als eerste begon te sprinten. De Fransman hield het lang vol, maar in de laatste honderd meter kwam De Lie er toch nog over. De Waal klopte Zingle, de nog maar 18-jarige Matthew Brennan van Visma | Lease a Bike werd derde.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.