‘CAS oordeelt dat dopinggebruik Miguel Ángel López niet kan bewezen worden’
foto: Cor Vos
vrijdag 10 mei 2024 om 15:18

‘CAS oordeelt dat dopinggebruik Miguel Ángel López niet kan bewezen worden’

Het Internationaal Sporttribunaal CAS is van oordeel dat Miguel Ángel López zich niet gedopeerd heeft in de weken voorafgaan aan de Giro d’Italia van 2022. Deze beslissing zorgt ervoor dat zijn toenmalige ploeg Astana Qazaqstan zijn salaris van dat jaar toch nog moet betalen. Dat meldt de Spaanse krant AS.

De laatste update in de ingewikkelde zaak kwam er begin februari. AS schreef toen dat er nieuwe bewijzen waren tegen López, maar dat de aanklager van plan was de zaak te laten vallen. Er zou namelijk toch niet voldoende bewijs zijn om te bepalen voor welke sporter de medicijnen bedoeld waren, noch of ze daadwerkelijk geconsumeerd zijn.

López bleef altijd bij zijn onschuld, ook nadat de UCI hem voorlopig schorste. “Ik ben niet op de hoogte van het bewijsmateriaal, maar wil graag verklaren dat er geen bewijs tegen mij is. Mijn dopingtests zijn altijd negatief geweest. Deze schorsing schaadt mij en mijn eer, mijn team en zelfs de gehele Colombiaanse wielerploeg. Mijn carrière wordt zonder bewijs in twijfel getrokken”, zei hij een tijdje geleden.

Niet genoeg bewijzen 
Astana had een rapport van de Guardia Civil over Operacion Ilex ingeleverd als bewijsstuk in de zaak tegen López. Na verklaringen van López, Astana-artsen, dopingexperts en onderzoek naar medische rapporten en Operacion Ilex, is er echter door het CAS geconcludeerd dat er geen basis is om aan te nemen dat López daadwerkelijk doping gebruikt heeft.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.