Contador blinkt uit in tijdrit en wint Ronde van het Baskenland
Foto: Sirotti
zaterdag 9 april 2016 om 16:58

Contador blinkt uit in tijdrit en wint Ronde van het Baskenland

Alberto Contador heeft zich voor de vierde keer in zijn carrière gekroond tot eindwinnaar in de Ronde van het Baskenland. De Spaanse Tinkoff-renner, eerder de beste in 2008, 2009 en 2014, zette de 16,5 kilometer lange individuele tijdrit in en rond Eibar naar zijn hand. Met zijn ritzege reed hij Sergio Henao, die als leider aan het pittige slotstuk van de rittenkoers was begonnen, uit de gele trui.

Kelderman handhaaft zich net in top tien
Waar de meeste renners op het door de regen natte parcours weinig zin hadden in onnodige risico’s, was Adam Yates uiteindelijk de eerste die een scherpe tijd neerzette. De Brit klokte 30.06 minuten. De Nederlanders die met klassementsambities naar het Baskenland waren afgereisd, kwamen daar bij lange na niet aan. Robert Gesink reed een tijd van 31.43, Bauke Mollema was nog iets langzamer (31.53).

Ook Wilco Kelderman wist de tijdrit, met daarin een pittige klim van zes kilometer a 8,3% gemiddeld, niet goed te verteren. Met een tijd van 31.26 minuten werd hij dertigste, maar het bleek wel net genoeg om zich in de top tien te handhaven. Kelderman werd precies tiende op 3.14 minuten van Contador.

Contador klasse apart op de klim
De strijd om de eindzege leek op voorhand een secondespel te worden, maar daar trok Alberto Contador zich niets van aan. De Spanjaard was een klasse apart op de klim, al gaf hij daarna in de afdaling en op het vlakke toch weer wat van zijn voorsprong prijs. Zijn eindtijd van 29.13 minuten bleek wel genoeg om Nairo Quitana (29.18), die aan de streep inmiddels Yates van de tabellen had geveegd, van de ritzege te houden.

Ook voor de eindwinst bleek de marge voldoende. Henao mocht zes seconden verspelen, maar dat werden er achttien. De Colombiaan moest zich daardoor tevreden stellen met de tweede plaats in het klassement, voor zijn landgenoot Quintana.

RIDE Magazine
61 Reacties
Sorteer op:
9 april 2016 17:25
@andriesw

Dan heeft Bertje wel loeihard omhoog gereden zeg, sjongejonge. Wat een held.
9 april 2016 17:28
Een genot om Contador weer zo soepel te zien dansen dit voorjaar, wat een kracht en zelfvertrouwen straalt hij uit! Een juweel van een ronderenner. Terechte winnaar vandaag.

Gezien het deelnemersveld heeft Kelderman het in Baskenland niet eens zo slecht gedaan en wel redelijk overeenkomstig zijn kwaliteiten. Hij heeft nog geluk gehad dat de grote jongens zich niet helemaal uit de tent wilden laten lokken de voorgaande dagen.
Kelderman is nog jong maar ik betwijfel of hij nog flinke stappen voorwaarts kan maken, of anders gezegd: er zijn generatiegenoten van hem die ik daar beter toe in staat acht. Ik vind Kelderman wel mooi op zijn fiets zitten maar ik zou graag iets meer venijn in de benen willen zien.
9 april 2016 17:29
Is de TREK van Mollema van dezelfde kwaliteit als indertijd zijn Bianchi in de TdF ?
9 april 2016 17:34
Vervaeke verliest zijn beoogde top-10 dus in het tweede deel vd tijdrit
9 april 2016 17:36
Prachtige overwinning weer van de pistool. Toch weer eventjes tonen wie de meester en de compleetste van de ronderenners is. En Verveake 11 ! De eerste keer in zijn carrière kopman in dit deelnemersveld. Hoedje af.
9 april 2016 17:38
Vervaeke torste vandaag natuurlijk de last met zich mee van alle liefdesverklaringen aan zijn adres, de afgelopen dagen. Daar ga je heus niet harder van fietsen.

Mooi dat Wilco ondanks zijn ziekte van onlangs en zijn valpartijen van deze week een top-10 notering behoudt. Zijn presteren van eerder deze ronde was eigenlijk gewoon onlogisch. Mollema, Gesink en ook Slagter mogen zich achter de oren krabben. Oomen en Bouwman oké, maar ook weer niet zo bijzonder dat 'veelbelovend' op zijn plaats is.
9 april 2016 17:44
Westra dus wel degelijk Nederlands beste klassements renner. Weening pakt zo nu en dan nog eens een leuke etappe. Terpstra nog eens een klassieker en Dumoulin nog eens een tijdritje en misschien ook nog wel eens een klassementje. En dan ben ik niemand vergeten, ik zou ook wel eens ongelijk willen hebben. Nou vooruit dan, MvdP rijdt geen podium op de O.S.
En natuurlijk krijgt het volk de leider, of commentator die men verdient, ze heet Been.
O,ja spek en bonen in de aanbieding, vond ik het leukste van deze ronde.
9 april 2016 17:45
Jammer maar weer de bevestiging dat Nederlanders niet kunnen fietsen, als Boom of Terpstra morgen niet wint hebben we het hele voorjaar weer voor spek en bonen meegedaan (want in de Waalse klassiekers gaan we zoals gewoonlijk ook weer niets betekenen)
9 april 2016 17:46
@purito

Zei jij niet een maand of 2 geleden dat Contador "altijd goed" was in die periode en nu niet en daardoor er in de tour ook niet zal staan? Opportunist...
9 april 2016 17:49
@dumoman, de Panne vergeten?
9 april 2016 18:02
Laten we eerlijk zijn, dit heeft niet alleen met de kwaliteiten maar ook met de instelling te maken.
95% van de renners had na twee van die ontzettende lullige 2e plaatsen van Contador toch wel minder opgetogen hier rond gereden.
Bij hem is het echt Nooit Opgeven, ontzettend veel respect voor deze man.
9 april 2016 18:03
@grootverzet
Wat maakt het nou uit wat zo'n jongen in een interview zegt? Bovendien zei hij al dat de toppers in deze ronde waarschijnlijk wat te hoog gegrepen zouden zijn. En na gisteren voelde hij zich allicht niet zo goed meer.

Misschien moet je je eigen verwachtingen niet zo op die jongen projecteren. Iets waar Nederlanders sowieso nogal last van hebben.
9 april 2016 18:04
Verschil tussen Contador, Quintana, Henao en de rest is wel heel duidelijk zeg. Klasse apart en een goed teken richting de Tour. De Nederlanders stellen hier gewoon zwaar teleur, zo eerlijk moet je zijn. Als je ziet welke mannen er voor eindigen en dan ziet hoe ver Gesink, Kelderman en Mollema zitten, daar mag je op basis van het verleden toch veel meer van verwachten.

Maar goed, ik heb het niet gezien, zelf lekker een rondje gefietst, ik kan me er niet zo druk om maken verder. Morgen genieten van Parijs-Roubaix!
9 april 2016 18:04
Voor de liefhebber: positie in het klassement vooraf, bij het tussenpunt ('virtueel';) en achteraf:
Contador 2 -> 1 -> 1
Henao 1 -> 2 -> 2
Quintana 6 -> 3 -> 3
Pinot 3 -> 4 -> 4
Rodriguez 4 -> 5 -> 5
Sanchez 5 -> 6 -> 6
Costa 9 -> 8 -> 7
Spilak 12 -> 9 -> 8
Craddock 7 -> 10 -> 9
Kelderman 8 -> 14 -> 10
Vervaeke 14 -> 13 -> 11
Landa 11 -> 12 -> 12
Reichenbach 10 -> 7 -> 13
Latour 13 -> 11 -> 14

Edit: er zat een fout in doordat ik de Henao's had verwisseld.
9 april 2016 18:08
Ik zie nu trouwens ook dat Lindeman, Martens, Campenaerts en Battaglin allemaal niet zijn opgestapt voor de tijdrit. Dat vind ik dan wel weer een hele kansloze instelling. Je wordt toch beter van wedstrijden rijden? Is ook de enige ploeg die alleen zijn klimmers hier laat starten in de tijdrit.
9 april 2016 18:09
Je hebt je gelukkig goed vermaakt vandaag, AndriesW! Mooie lijstjes, dank.
9 april 2016 18:09
een dikke plus voor De Plus
en Laurence nu uw tijd nemen , rustig groeien
9 april 2016 18:10
Haha, chance dat Kelderman zich zo sterk voelde, en dat de meesten hier hem al zagen winnen. Is dit de stap naar de absolute top waar sommigen het over hadden?
Ook Gesink niet echt gezien? Na de hele discussie rond Boonen voor zondag, lijkt me dat de obsessie van sommige, vele, nederlanders met Gesink redelijk onbegrijpelijk is... Wanneer rijdt die nog eens vanvoor?
Kelderman is gewoon een goede renner, maar geen topper. Sommige leeftijdsgenoten staan al pak verder. Beetje verhaal van Slagter lijkt me. Goed begonnen, maar serieus blijven hangen. Niet te opportunistisch roepen dat ze bij de top horen lijkt me soms wijs...
9 april 2016 18:11
Wat een klasbak die Contador. Als hij deze vorm heeft voor de TdF, dan gaat Froome een probleem krijgen.
9 april 2016 18:12
Die Bouwman doet het prima hier. 2e WT-koers en hij doet al leuk mee. Kan nog wel stappen maken.
9 april 2016 18:22
Moeten mannen als Kelderman en Gesink niet eens een "Wellenske" doen? Maw klassementsambities opgeven en zich de eerste etappe op drie kwartier laten rijden. de dagen daarna in de aanval.
9 april 2016 18:23
Contador is nog steeds absolute wereldklasse. Hij heeft alleen een wat zwaarder parcours nodig want anders is het lastig om het verschil te maken. Baskenland is in mijn ogen de zwaarste rittenkoers van alle rittenkoersen van 1 week.

Ik snap de hoge verwachtingen van Kelderman hier niet zo. Het is een goede renner maar het is geen absolute wereldtop zoals Contador,Quintana en Purito. Het is logisch dat deze mannen beter zijn dan Kelderman.
9 april 2016 18:26
Een Wellenske wordt vooral door Wellens zelf gedaan. Die heeft door wat voor renner hij is en de mazzel dat dat ook nog eens goed aansluit op wat hij leuk vindt. Je kunt nog zo graag rittenkaper willen zijn maar zo huppa van dag 1 op 2 er eentje worden, no way.
9 april 2016 18:37
@MooieMario

Natuurlijk is Kelderman niet van het niveau Contador, Quintana, Purito. Gesink en Mollema ook niet. Maar ze finishen rond plaats 30-40! Er staan nog een man of 25-35 tussen en van een echt goede Kelderman, Gesink of Mollema mag je wel een hogere klassering verwachten. Dat hoeft nog geen eens een top tien te zijn, maar dit is gewoon te ver.
9 april 2016 18:37
@HoofdisVrij
Het is ook een beetje spel he. Niet al te serieus nemen dit forum. Net als het echte leven ;)

Om te reageren moet je ingelogd zijn.