Contador stoort zich aan niet toepassen driekilometerregel
foto: Sirotti
vrijdag 10 juni 2016 om 09:21

Contador stoort zich aan niet toepassen driekilometerregel

Alberto Contador voelt zich onrechtvaardig behandeld in het Criterium du Dauphiné. De Spanjaard verloor gisteren door een valpartij veroorzaakt scheurtje in het peloton negen seconden op Chris Froome.

Met nog twee kilometer te rijden scheurde het peloton door een valpartij. Froome, de nummer twee in het klassement, zat voorin het peloton en wist zodoende tijd terug te winnen op Richie Porte en Alberto Contador.

“Eerlijk? Dat ik negen seconden verlies, stoort me niet echt, maar het voelt wel onrechtvaardig”, zei Contador na afloop van de rit. “Ik begrijp niet waarom de driekilometerregel hier niet wordt toegepast. Het tempo ligt hoog in het slot, dat is hier niet anders dan in andere WorldTour-koersen, maar dat hoort erbij. Het is jammer van die beslissing van de jury.”

RIDE Magazine
42 Reacties
Sorteer op:
10 juni 2016 09:23
Mee eens!
10 juni 2016 09:26
Volgens mij is er geen jury daar...
10 juni 2016 09:27
Die jury in de Dauphiné heeft alleen nog maar lopen slapen, geen sterk optreden van hun kant tot nu toe.
10 juni 2016 09:39
Contador is zelf niet gevallen en heeft ook geen materiaalpech gekregen. Als hij dan achter een scheurtje komt moet hij net als froome zorgen dat hij vooraan rijdt.
10 juni 2016 09:44
Dit zorgt er juist voor dat de klassementsmannen tot het einde van voren willen zitten.. Slechte beurt weer van de jury!
10 juni 2016 09:46
Dit soort beslissingen verhoogt alleen maar de druk voor de klassementsmannen om vooraan te zitten. Met alle chaos vandien, komt de veiligheid niet ten goede..
10 juni 2016 09:48
Wat ik niet snap is waarom de gevallen renners wel op 9 seconden geplaatst zijn ipv hun werkelijke achterstand aan de meet. Er lijkt dus wel gedelijk een vorm van 3 km regel toegepast te zijn.
10 juni 2016 09:51
@Lucas onzin, de drie kilometerregel houdt juist in dat dat vanaf 3 km voor de finish niet meer hoeft /uitmaakt met het oog op de veiligheid van de renners. Helaas wordt die op deze manier alweer genegeerd
10 juni 2016 09:54
dat zou suggereren dat het breukje al voor de valpartij onstaan was.
10 juni 2016 09:56
Welke jury?
10 juni 2016 10:02
Wanneer ik de finale nog eens kijk (http://cyclinghub.tv/post.php?id=1680) op circa 6:30 is het peloton door de rotondes al op een groot lint (met gaten!) getrokken. Dat Froome in het eerste lint zit is kost kracht, maar hij doet dat om seconden te winnen wanneer het scheurt. Beetje flauw van Contador om zijn verlies niet gewoon te nemen, maar toch te mekkeren. Hij komt relaxt over de finish (op 9:18) en deed zelfs geen moeite om het gaatje vlak voor hem te dichten.
10 juni 2016 10:02
Eigen schuld. Had hij maar een Fransman moeten zijn.
10 juni 2016 10:03
Ze moeten breukjes in sprintetappes inderdaad gewoon afschaffen. Dan wordt het dringen gewoon een stuk minder.
10 juni 2016 10:07
@Orakel Natuurlijk doet hij geen moeite om het gaatje te dichten, omdat je er in zo'n situatie wel van uit kan gaan dat de jury alert genoeg is om de groepen in dezelfde tijd te zetten. Kon hij weten dat de jury in de dauphine weer voor een derde dag op rij zocht te falen.
10 juni 2016 10:24
Die kloof is ook niet onstaan door de valpartij, maar is maar ontstaan net voor de laatste kilometer.
10 juni 2016 10:54
Finale nog eens teruggekeken en ben het ook eens met Orakel en Jowinho. Breuken zijn niet veroorzaakt door de val maar later pas door het koersgedrag/parcours. Dom van Contador dat hij het zo laat lopen omdat hij ergens 2 fietsen heeft zien vliegen. Ik ben het niet eens met Michael_ dat dit falen van de jury is.
10 juni 2016 11:01
De 3km regel is volgens mij ook niet helemaal duidelijk. Wanneer hanteer je hem wel en wanneer niet. Hanteer je hem alleen in vlakke/heuveletappes waar een massasprint zich aandient (peleton groter dan 50 man) ? Tijdsopname op 3km van de meet. Of hanteer je de 3km regel zodanig alleen als er valpartijen zich voordoen en er daardoor breuken ontstaan ? Breuken ontstaan zonder valpartijen in de laatste 3km in een groep kleiner dan 50 man is tijdverschillen aan de meet doorberekenen in het klassement. Pechgevallen/overmacht etc. ter beoordeling van de jury.
10 juni 2016 11:10
Wat een lullige manier om 9 seconden te verliezen. Rij je iedereen aan gort op een zware klim, pak je tijd, lever je weer in door zoiets sufs. Ik zou daar ook zuur om zijn. En ik vraag me af of Froome dit nu als een prestatie van formaat ziet... Overigens finisht Contador doorgaans ook gewoon helemaal voorin, net als Froome nu, dus ik zie geen reden om te twijfelen aan dat ie toch wel degelijk ergens is opgehouden. Beetje flauw allemaal.
10 juni 2016 11:16
Dat gaat hij zich in de Tour nu niet nog een keer laten gebeuren natuurlijk, dus we zullen straks wel weer klassementsmannen en sprinters schouder aan schouder zien zitten tot een paar 100m van de meet. Heb Contador eerder in de Tour wel eens bijna letterlijk de sprint zien aantrekken, dus daar kan je nu ook weer op wachten. Lijkt me toch niet wenselijk, het is al druk en nerveus genoeg.
10 juni 2016 11:19
dat gejengel over de 3km regel en het willekeurig toepassen ervan moet eens ophouden. Óf je vlagt een razend compleet peloton, minus degenen die reeds op achterstand rijden, af ergens in de laatste 10-3 km óf je geeft iedereen een transponder en noteert de daadwerkelijke tijd iedere dag, nu is het nattevingerwerk
10 juni 2016 11:23
Hij heeft wel een punt. Maar nog erger is dat dit er extra voor gaat zorgen dat minstens vijf treintjes voor de klassementsman uit vooraan het peloton gaan rijden. Zet daar nog sprinters bij en we kunnen weer een aantal valpartijen verwachten. Nu zie je ook al dat Froome er tot aan de sprint vooraan bij zit (en dat is al een paar keer bijna fout gegaan), dus mist de 3km-regel een beetje zijn doel
10 juni 2016 11:24
Even voor de duidelijkheid: De drie kilometer geldt alleen bij calamiteiten en daarbij directe hinder ondervinden van die calamiteit. Als ik de beelden zo terugzie zat Contador al voor de valpartij op een gaatje. Kortom de drie kilometer regel geldt voor hem niet in dit geval.

Valt mij nu al een paar keer op dat Contador in volle finale makkelijk posities verliest. In de etappe door Herrada gewonnen zie je hem in die laatste kilometer ook steeds verder wegzakken in het peloton en een paar seconden verliezen. Hij heeft die seconden voornamelijk verloren door zijn eigen onoplettendheid. Jammer dat een groot kampioen dan dit soort uitspraken nodig heeft.
10 juni 2016 11:25
Veel handiger lijkt mij dat de tijden opgenomen worden op 3 kilometer van de meet in het geval van vlakke etappes. Dan kunnen de klassementsmannen zich lekker laten uitzakken, en degene die belangen heeft in de sprint kan voor de overwinning rijden.
10 juni 2016 11:33
@Kwiat: dan krijg je ook rare gevallen. Tjallingii en Van Emden hebben bijvoorbeeld tijd gewonnen in de laatste Giroetappe. Nu maakt dat voor hen niet uit, maar wat als een klassementsrenner zoiets doet? Of als een klassementsrenner in de laatste 3km ontsnapt en het peloton voor blijft? Of hij rijdt lek op 4km van de finish en sluit aan op 1km van de finish, toch tijdsverlies?
10 juni 2016 11:42
@Hakkie2 als jij binnen de laatste 10km lek rijdt in een sprintetappe ga je sowieso nooit meer aan kunnen sluiten, dan is het alleen maar voordeliger als ze op 3km de tijd opnemen, normaal gezien word het gat daarna alleen maar groter omdat je op je uppie nooit op een razend peloton in kan lopen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.