Corendon-Circus loopt in op Wanty-Gobert in de strijd om WorldTour-wildcards
foto: Cor Vos
maandag 7 oktober 2019 om 08:25

Corendon-Circus loopt in op Wanty-Gobert in de strijd om WorldTour-wildcards

Corendon-Circus maakt jacht op Wanty-Gobert in de strijd om de tweede plek van de ProContinental-teams op de UCI World Ranking. Inzet is de beloning van dat eindresultaat: een gegarandeerde wildcard (zónder startplicht) voor de grootste WorldTour-koersen. De ploeg van kopman Mathieu van der Poel deed afgelopen week goede zaken.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Het verschil tussen beide teams was zeven dagen geleden nog 384 punten in het voordeel van Wanty-Gobert. Dat zijn nu nog maar 191 punten. Vooral Tim Merlier was de afgelopen week goud waard, met zijn derde plaats in de Münsterland Giro. Dat was goed voor 125 UCI-punten. Ook Van der Poel (65 punten), Dries De Bondt (50 punten) en Roy Jans (40 punten) deden hun duit in het zakje. De Nederlander werd twaalfde en zesde in respectievelijk de Münsterland Giro en de Famenne Ardenne Classic, terwijl Jans in de eerstgenoemde koers negende werd. De Bondt werd achtste in de Tour de l’Eurométropole.

Wanty voelt hete adem in de nek
Het team van ploegleider Hilaire Van der Schueren scoorde beduidend minder. Wanty-Gobert noteerde deze week 141 UCI-punten en dankt vooral Guillaume Martin en Andrea Pasqualon. Met een zesde en een achtste plek in de GP Bruno Beghelli waren zij goed voor 120 UCI-punten. Wie naar de tussenstand kijkt, zal opmerken dat Wanty-Gobert bovendien vijftien punten minder hebben dan vorige week. Dat klopt. De UCI World Ranking is op basis van de resultaten van één jaar. Vorig seizoen scoorde Wanty-Gobert in de afgelopen week dus meer punten dan nu.

Hilaire Van der Schueren in zwaar weer? – foto: Cor Vos

Dat feit hangt overigens als een strop om hun nek. In 2018 kende Wanty-Gobert in de komende week een aantal mooie resultaten. Boris Vallée won in China het eindklassement van de Tour of Taihu Lake en in de Tacx Pro Classic en Parijs-Tours werden met meerdere renners UCI-punten gehaald. Goed voor een totaal van ruim 275 UCI-punten. Komende week moet Wanty-Gobert dus minimaal hetzelfde aantal punten halen om geen minpunten op de ranking te scoren. Nog een nadeel: Corendon-Circus reed vorig jaar in dezelfde week geen enkele koers. Zij kunnen enkel pluspunten scoren.

Ook Total Direct Energie komt in zicht
Omdat dit laatste het geval is, komt ook de eerste plek plots in zicht. Total Direct Energie moest in vergelijking met vorige week 100 punten inleveren; in dezelfde week van 2018 behaalde de ploeg dus honderd punten meer dan nu het geval was. Desondanks staat de Franse equipe nog altijd ruim 240 punten voor op Corendon-Circus. Een jaar geleden scoorde Total Direct Energie een dikke 60 punten en dus zullen ze dat ook deze week moeten behalen, om geen minpunten te scoren. Daarvoor heeft het team (net als Wanty-Gobert, Corendon rijdt er minder) vijf koersen de tijd.

Ook nog tandenbijten voor Terpstra en co? – foto: Cor Vos

Al bij al een ingewikkeld verhaal, maar voor Corendon-Circus is het vrij simpel: alle punten die zij pakken, zijn bonus. Naar alle waarschijnlijkheid zal Belgisch kampioen Tim Merlier komende dinsdag starten in de Mémorial Frank Vandenbroucke. Hij stelde zijn seizoensdebuut in de cross afgelopen weekend al uit om de Tour de l’Eurométropole te rijden. Zonder het gewenste effect overigens, want hij scoorde er geen UCI-punten. Doordat de eerste plek in zicht komt, zou het ook zo maar kunnen zijn dat we het laatste kunstje van Van der Poel op de weg in 2019 nog niet hebben gezien…

UCI World Ranking – per zondag 6 oktober (WorldTour-teams weggefilterd)
1. flag-fr Total Direct Energie – 4886,67 punten
2. flag-be Wanty-Gobert – 4802 punten
3. flag-fr Cofidis – 4729 punten*
4. flag-il Israel Cycling Academy – 4431,41 punten*
5. flag-be Corendon-Circus – 4033 punten**
6. flag-it Androni Giocattoli-Sidermec – 3695 punten
7. flag-be Wallonie-Bruxelles – 3007 punten
8. flag-fr Arkéa-Samsic – 2791 punten*
Volledige World Ranking zonder WorldTour-teams
*Vallen (waarschijnlijk/mogelijk) weg door een WorldTour-licentie in 2020
**Exclusief de punten van Tim Merlier (op het moment van de ranking 607 punten; in dat geval vallen er 29 weg van Jonas Rickaert, die nu de tiende renner van de ploeg met punten is.)

Resterend programma Corendon-Circus
flag-be Mémorial Frank Vandenbroucke (1.1) – 8 oktober
flag-nl Tacx Pro Classic (1.1) – 12 oktober
flag-be Mémorial Rik van Steenbergen (1.1) – 13 oktober

Resterend programma Wanty-Gobert
flag-be Mémorial Frank Vandenbroucke (1.1) – 8 oktober
flag-cn Tour of Taihu Lake (2.1) – 9 tot en met 16 oktober
flag-fr Parijs-Bourges (1.1) – 10 oktober
flag-nl Tacx Pro Classic (1.1) – 12 oktober
flag-fr Parijs-Tours (1.HC) – 13 oktober
flag-be Mémorial Rik van Steenbergen (1.1) – 13 oktober
flag-cn Gree-Tour of Guangxi (2.UWT) – 17 tot en met 22 oktober

Resterend programma Total Direct Energie
flag-be Mémorial Frank Vandenbroucke (1.1) – 8 oktober
flag-fr Parijs-Bourges (1.1) – 10 oktober
flag-nl Tacx Pro Classic (1.1) – 12 oktober
flag-fr Parijs-Tours (1.HC) – 13 oktober
flag-be Mémorial Rik van Steenbergen (1.1) – 13 oktober
flag-cn Gree-Tour of Guangxi (2.UWT) – 17 tot en met 22 oktober


Meer over dit complexe verhaal:

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.