Cunego wint Ronde van Lombardije 2008
zaterdag 18 oktober 2008 om 16:38

Cunego wint Ronde van Lombardije 2008

Damiano Cunego heeft de 102e editie van de Ronde van Lombardije gewonnen. Hij kwam solo over de finish met 20 seconden voorsprong op de nummer twee, Janez Brajkovič. Het was voor de Italiaan alweer de derde overwinning in Lombardije.

In de beginfase koerste het peloton zeer onrustig. Mede daarom kon er een groep van elf renners uit het peloton demarreren. De koplopers werkten zeer goed samen en daarom pakten de elf al snel een dikke 10 minuten aan voorsprong.

In het verloop van de koers moesten zeven mannen uit deze kopgroep lossen. Michael Rogers (Team Columbia), Pablo Lastreas (Caisse d’Epargne), Valerio Agnoli (Liquigas) en Mauro Santambrogio (Lampre) bleven over. Toen er nog twintig kilometer gekoerst moest worden, werd het viertal bijgehaald door drie achtervolgers: Chris-Anker Sørensen (Team CSC), Stefano Garzelli en Michele Scarponi (beiden Acqua e Sapone). Twee kilometer nadat het zevental samensmolt, was het voor hen al gedaan. Ze werden bijgehaald door het peloton.

In het peloton werd gang gemaakt door Lampre en CSC. Even later ging de Nederlander Karsten Kroon (Team CSC) in de aanval. Zijn avontuur duurde echter niet lang, want twee kilometer verder werd hij alweer bijgehaald. Met nog ongeveer vijftien kilometer te gaan begon de finale.

Het peloton bestond nog uit ongeveer 25 renners, toen Chris Horner (Astana), Damiano Cunego (Lampre) en Francesco Failli (Acqua e Sapone) in de aanval gingen. Niet veel later sloot ook Daniel Moreno (Caisse d’Epargne) bij het drietal aan. Ook Samuel Sanchéz (Euskatel) probeerde de oversteek te maken. Op minder dan drie kilometer tot aan de streep kon hij aansluiten. Maar Damiano Cunego had toen al een voorsprong van 10 seconden gepakt.

Cunego liep steeds verder uit. Met nog zes kilometer te gaan bedroeg zijn voorsprong al 21 seconden op twee achtervolgers. In diezelfde kilometer werden Chris Horner en Francesco Failli, de twee achtervolgers, ingerekend door een groep renners.

Rigoberto Uran (Caisse d’Epargne) en Janez Brajkovič (Astana) verlieten het peloton en gingen op jacht naar Cunego. Het tweetal liep echter niet echt in. Met nog 3 kilometer te gaan had titelverdediger Cunego nog een dikke twintig seconden voorsprong op de twee en een halve minuut voorsprong op het peloton.

De voorsprong van Cunego kwam niet meer in gevaar en de Italiaan won met gemak. Rigoberto Uran werd derde, Brajkovič sprintte naar plek twee, maar aan zijn gejuich te zien dacht de Sloveen dat hij had gewonnen. De sprint in het peloton werd gewonnen door Giovanni Visconti (Quick-Step). Beste Nederlander was Karsten Kroon. Hij sprintte naar plek vijf.

Uitslag, Ronde van Lombardije:
01. Damiano Cunego (Lampre) 6u35m00s
02. Janez Brajkovič (Astana) + 23 sec.
03. Rigoberto Uran (Caisse d’Epargne) z.t.
04. Giovanni Visconti (Quick-Step) + 35 sec.
05. Karsten Kroon (Team CSC-Saxo Bank) z.t.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.