Dave Brailsford: “Als ik meer gezondheidsproblemen krijg, kan ik niet doorgaan”
foto: Cor Vos
maandag 19 juli 2021 om 13:25

Dave Brailsford: “Als ik meer gezondheidsproblemen krijg, kan ik niet doorgaan”

Dave Brailsford heeft in een interview met The Guardian toegegeven dat gezondheidsproblemen hem mogelijk dwingen te stoppen als ploegmanager van INEOS Grenadiers. De 57-jarige Brit is de afgelopen twee jaar behandeld voor kanker en hartproblemen.

Brailsford was afgelopen weekend in Parijs voor de laatste etappe van de Tour de France. “Als ik nog meer gezondheidsproblemen krijg, kan ik niet doorgaan. Daar ben ik vrij zeker van. Ik probeer goed op mijzelf te passen, maar ik ben hier om andere mensen te helpen, om leiding te geven en anderen te ondersteunen. Als het zo ver komt dat je jezelf meer moet ondersteunen, is het tijd om te stoppen.”

“Als je twee keer in twee jaar tijd momenten meemaakt waarvan je denkt dat ze levensbedreigend zijn, vraag je je af wat er gaat gebeuren”, vertelt de Brit, die al sinds 2010 de algemeen manager is van eerst Team Sky en later INEOS Grenadiers. “De kanker was eng maar beheersbaar, maar het hartprobleem voelde anders, veel enger. Dan ga je jezelf de vraag te stellen: “Hoelang houdt mijn gezondheid stand?”

Brailsford ontkent dat zijn recente gezondheidsproblemen zijn veroorzaakt door de stress van het Freeman-onderzoek. “Het is een stressvolle baan, het hoort er allemaal bij. Niet alleen afgelopen jaar, maar in de afgelopen tien jaar. Als je zo succesvol bent zoals wij, krijg je veel vragen. Om in het verleden naar Frankrijk te komen en de uitdagingen waarmee we te maken hebben gehad, it’s part of the job. Het vraagt enige veerkracht om daarmee om te gaan.”

‘Heel trots op Carapaz’
Ook ging Brailsford in op de prestaties van zijn ploeg in de afgelopen Tour de France. Voor het tweede jaar op rij slaagde het Britse team er niet in de eindzege te pakken. “We wisten dat we tegen twee heel sterke tegenstanders moesten rijden, Tadej Pogačar en Primož Roglič. Na de etappekoersen in aanloop naar de Tour wisten we dat we meerdere opties hadden. Maar door de valpartijen in de eerste week veranderde de dynamiek voor ons totaal.”

“Dat Roglič viel veranderde ook weer de dynamiek van de koers, dus het werd een heel andere wedstrijd dan we hadden verwacht. Aan de andere kant ben ik heel trots op Richard Carapaz. Hij is de eerste Ecuadoraan die op het podium van de Tour eindigt en heeft met hart en ziel gereden. We hebben een grote ronde gewonnen en zijn in de andere derde geworden. We wonnen dit jaar meer etappekoersen dan ooit, dus ik weet niet waar het pessimisme vandaan komt.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.