Eindejaarslijstjes: De opvallendste jurybeslissing van 2016
foto: Sirotti
woensdag 7 december 2016 om 08:00

Eindejaarslijstjes: De opvallendste jurybeslissing van 2016

De wielerwereld is in gedachte al bij het nieuwe wedstrijdseizoen. WielerFlits blikt heel de maand december terug op het wielerjaar 2016. Iedere dag een nieuwe terugblik en poll. Vandaag: De opvallendste jurybeslissing van 2016.

Jury negeert tijdslimiet in Ronde van Spanje

04-09-2016 Vuelta A Espana; Tappa 15 Sabinanigo - Aramon Formigal; Aramon Formigal; peloton

foto: Sirotti

Wie won op 4 september de vijftiende etappe van de Ronde van Spanje? Grote kans dat je niet meer herinnert wie zegevierde in de 118 kilometer korte etappe met aankomst op de Aramon Formigal.

Na afloop van die rit trokken niet de eersten, maar laatsten de meeste aandacht. Maar liefst 94 renners overschreden die dag de maximale tijd. Het merendeel deel van het peloton kwam pas na 54 minuten over de finishstreep, slechts 71 renners waren binnen 22 minuten van winnaar op de top in Aramon Formigal.

Hoewel de UCI-reglementen weinig ruimte bieden voor uitzonderingen, besloot de jury niemand naar huis te sturen. In het wielerpeloton werd daar verdeeld op gereageerd.

O ja, die dag ging de overwinning naar Gianluca Brambilla.


Wedstrijdjury geen fan van Ilnur Zakarin in Ronde van Romandië

In de eerste bergrit van de Ronde van Romandië was het meteen raak voor de jury. Na een lange en lastige rit streden Nairo Quintana en Ilnur Zakarin om de ritzege, maar de Rus hinderde de kleine klimmer in de sprint-à-deux en werd teruggezet naar plek twee.

In de sprint slingerde Zakarin ietwat naar rechts. Een manoeuvre waarmee Quintana het niet eens was, hij werd naar eigen zeggen gehinderd. In plaats van door te sprinten hield de kleine Colombiaan de benen stil om met veel show te protesteren, waarna de jury in actie kwam. Deze zette Zakarin terug in de uitslag en gaf de dagzege aan de Movistar-kopman.

In de poll van die dag was WielerFlits-publiek duidelijk. 72% (1.510 stemmen) was het niet eens met de beslissing van de jury.

[poll id=”227″]


Bouhanni drukt Matthews de hekken in tijdens Parijs-Nice

Michael Matthews won de tweede etappe van Parijs-Nice. De Australiër van Orica-GreenEDGE finishte in de straten van Commentry weliswaar als tweede, maar Nacer Bouhanni werd vanwege onreglementair sprinten teruggezet van de eerste naar de derde plaats.

In de tweede rit van de Koers naar de Zon deed Bouhanni geen moeite om zijn enigszins omstreden reputatie te ontkrachten. De vechtersbaas drukte in de laatste hectometers zijn directe concurrent Matthews in de hekken. De Australiër wist ternauwernood overeind te blijven. De jury hoefde niet lang na te denken en besloot Bouhanni terug te zetten.


Favorieten krijgen dezelfde tijd als Mollema op de Ventoux (video vanaf 37.15)

Bauke Mollema was tijdens de Tour de France onderdeel van een bizarre finale. Op de flanken van de Mont Ventoux, die door harde wind niet volledig beklommen werd, ging de Nederlander samen met Chris Froome onderuit, nadat Richie Porte tegen een motor was geklapt en ook ten val kwam.

Waar Froome noodgedwongen te voet verder ging, zat Mollema vliegensvlug weer op de fiets. Als eerste klassementsman passeerde hij de finish én zou hij op enkele tellen van de nieuwe geletruidrager Adam Yates komen. Zou. Want de wedstrijdjury besloot Froome en Porte dezelfde tijd te geven als Mollema.

Kort daarop zou ook Quintana gematst worden, waardoor de kopman van Trek-Segafredo niet eerste maar vierde in het klassement kwam te staan. Het protest van zijn ploeg werd afgewezen. “Ik vraag me af wat er zou zijn gebeurd als ik de enige was die ten val was gekomen”, schreef hij die avond op Twitter.


Geniez in Giro bestraft voor onbehoorlijk gedrag na finishlijn

Je kent ze nog wel. De beelden uit de Tour 2010 van een vechtende Carlos Barredo en Rui Costa. Het had niet veel gescheeld of er had zich dit jaar een zelfde tafereel voltrokken in de Giro d’Italia. Daar kregen Alexandre Geniez (FDJ) en Hubert Dupont (AG2R La Mondiale) het in Arnhem met elkaar aan de stok.

Op beelden vanuit het publiek is te zien hoe Geniez zijn landgenoot aanviel en hem bij zijn shirt greep. Het is onduidelijk waar het conflict om gaat. Geniez, die vorig jaar als negende eindigde in de Giro, verloor in de etappe naar Arnhem ruim anderhalve minuut.

De jury kreeg de beelden ook onder ogen te zien en besloot Geniez een geldboete op te leggen van tweehonderd Zwitserse frank (omgerekend 180 euro) vanwege ‘onbehoorlijk gedrag’ richting een andere renner.

Saillaint detail; Geniez is vanaf 1 januari in dienst van AG2R La Mondiale en daarmee ploegmaat van Dupont.


Jury en Katusha bestraffen Tsatevich voor stayeren Giro-tijdrit

13-01-2016 Allenamento 3 Tour Down Under 2016; 2016, Katusha; Adelaide;

Een ander opmerkelijk tafereel in de Ronde van Italië. In de door Primoz Roglic gewonnen tijdrit zou Alexey Tsatevich (Katusha) volgens de wedstrijdjury te lang in het wiel van Tobias Ludvigsson (Giant-Alpecin) hebben geprofiteerd.

De Rus werd daarop bestraft met een geldboete van honderd Zwitserse frank (ongeveer 90 euro) en een tijdstraf van zes minuten en 48 seconden. Hoe de jury tot die tijdstraf kwam, is nooit duidelijk geworden.

De meest opmerkelijke beslissing kwam niet van de wedstrijdjury, maar van de Katusha-ploegleiding. Die besloot haar renner uit de Giro te zetten vanwege ‘onacceptabel gedrag’ in de tijdrit.

De rest van het seizoen kreeg Tsatevich een B-programma voorgeschoteld. Op 17 september reed hij al met de Primus Classic Impanis zijn laatste wedstrijd van het seizoen. Volgend jaar staat hij onder contract bij het ProContinentale Gazprom-RusVelo.


Groenewegen en Naesen botsen in Tour de l’Eurométropole

Wat Nederland-Duitsland in het voetbal is, lijkt Nederland-België in het wielrennen. Althans, zo was dat op 2 oktober, toen beide wielernaties tot op het bot verdeeld raakten over de eindsprint in de Tour de l’Eurométropole.

Wat was gebeurd? Dylan Groenewegen kwam na een zware koers als eerste over de meet en week daarbij uit naar links. Daar zat Oliver Naesen, die met de nodige stuurmanskunsten overeind wist te blijven. “Ik wou Groenewegen voorbijsteken, maar hij reed mij in de dranghekken”, zei een furieuze Naesen. “Dat is gewoon crapuleus (smerig, red.). Je kunt een beetje de deur dichtdoen, maar als je voelt dat iemand erover komt en je hebt een beetje klasse, dan hou je je lijn.”

De jury besloot na bestudering van de beelden niets te veranderen aan de uitslag. “Waarom laat de jury dit dan toch toe? Omdat ze er niets van kennen, zeker?”, aldus Naesen, die niet snel vrienden zal worden met Groenewegen. “Ik vond hem sowieso al achterlijk, maar nu is het helemaal een deb. Ik zou op die manier zelfs niet willen winnen.”

[poll id=”326″]


Geklungel tijdens de olympische keirinfinale

De jury liet zich niet van haar beste kant zien op de Olympische Spelen. Op het spectaculaire sprintonderdeel keirin was de gangmakende derny het middelpunt van spot. Tot twee keer toe werd er vals gestart. Bij de eerste keer waren het de Maleisiër Azizulhasni Awang en topfavoriet Jason Kenny die te vroeg het achterwiel van de groene e-derny passeerden. Toen alle renners na lang juryberaad weer mochten starten, was het de Duitser Joachim Eilers die te vroeg de sprint aanging.

Net als een dag eerder, toen Cavendish zijn tegenstander onderuit reed, leek de jury geen grote naam te durven diskwalificeren. Waar een valse start normaliter bestraft wordt met uitsluiting, kwamen de renners er in de olympische keirinfinale onbestraft mee weg.

Na de bizarre start was er wel Nederlands feest. Matthijs Büchli eindigde na een knappe eindsprint als tweede, nipt achter de huizenhoge topfavoriet Jason Kenny.


Wat vind jij de opvallendste jurybeslissing van 2016?

[poll id=”377″]

RIDE Magazine
31 Reacties
Sorteer op:
7 december 2016 08:11
Het opvallendste aan dit lijstje vind ik dat de helft van de beslissingen van de jury terecht is (en dus niet zo zeer opvallend). Het stayeren van Tsatevich, Bouhani declasseren, Geniez bestraffen, het is gewoon niet meer dan logisch dat de jury hier ingrijpt.

Mijn stem gaat naar de Keirinfinale. Deze blunder heeft gewoon de grootste gevolgen gehad.
7 december 2016 08:19
Het niet diskwalificeren van Cav op de OS vind ik het meest opvallend achteraf. (In de tekst lijkt het alsof Cav hem tegen een onderruit rijdt trouwens...)
7 december 2016 08:27
het niet toepassen van de regels op de OS baan was toch wel het meest opvallend.
7 december 2016 08:32
Meest opzienbarend was de beslissing over de finale op mt ventoux. Uniek wat daar allemaal gebeurde.
7 december 2016 08:41
Quote van Vlugge:
Het opvallendste aan dit lijstje vind ik dat de helft van de beslissingen van de jury terecht is (en dus niet zo zeer opvallend). Het stayeren van Tsatevich, Bouhani declasseren, Geniez bestraffen, het is gewoon niet meer dan logisch dat de jury hier ingrijpt.

Mijn stem gaat naar de Keirinfinale. Deze blunder heeft gewoon de grootste gevolgen gehad.


Volledig mee eens. De overige dubieuze beslissingen (Groenewegen vs Naesen, Zakarin vs Quintana) hadden maar een beperkte impact.
7 december 2016 08:47
@F4L.
Correct. Daarnaast heeft uiteindelijk ook het incident op de Ventoux maar een redelijk beperkte invloed gehad. Zo even snel denkend waren zowel Porte als Froome als Mollema op dezelfde plek geëindigd. Misschien was Quintana naar plek 4 verschoven, maar that's it.
Staat in schril contrast met de blunder op de OS. Maar goed, bij het incident op de Ventoux is een Nederlander betrokken en dat incident zal daarom wel het meeste stemmen krijgen in de poll.
7 december 2016 08:53
Wielrennen is in 2016 toch een beetje een jurysport geworden. Dat moeten we gewoon snel vergeten en volgend jaar gewoon Tijdsverschillen opnemen op de Ventoux en het halve peleton met sky knechten naar huis sturen als ze te laat zijn.

Verder mis ik dat in de tour ze allemaal de 3 km tijd kregen omdat de finishboog op Yates valt.
7 december 2016 08:55
Alle uitgedeelde DSQ's na sprints met de achterlijke DSQ van Zakarin tegen Quintana ver voor de troepen uit. Ik mis overigens Yates rijdt tegen km-boog en behoudt voorsprong
7 december 2016 08:56
Opvallendste beslissing: Mt ventoux
Meest onterechte beslissing: OS baan (Ik twijfel tussen Cav en Kenny, allebei volstrekte klassenjustitie en ronduit schandalig. Dit soort beslissingen kan iemands leven voor altijd veranderen. Op de baan tellen eigenlijk alleen de OS)
7 december 2016 09:11
Beslissing van de Mont Ventoux was mijn insziens gewoon de juiste, en er werd gewoon overdreven om gehuild omdat het Mollema betrof. Helemaal met Vlugge eens ook, veel van deze beslissingen waren niet echt opvallend, voor mij die dus ook niet. Wél was wat er gebeurde (nogal) opvallend natuurlijk!

Als het over rollen van jury's gaat had de controverse van Milan - San Remo ook wel weer voorbij mogen komen. Daar had toch wel iets meer mogen gebeuren.

Opvallendste/slechtste beslissingen wat mij betreft de Keirin en de Vuelta. Hoewel het vaker gebeurd is dat er een hele groep renners niet uit koers genomen wordt, werd daar niet eens gepoogd op tijd binnen te zijn.

Overigens wel stellig oneens met het statement van de schrijver van het artikel dat "er een grote kans is dat we de winnaar van die etappe niet meer weten".. Dat was de mooiste etappe uit de Vuelta, en ik herinner me toch echt meer de geweldige strijd voorop dan het gemiemel over achterin de koers.
7 december 2016 09:31
Die Olympische keirinfinale was wat mij betreft het opvallendst. Vooral omdat daar speciaal een regel voor is gemaakt, maar de UCI die niet durfde na te leven op het moment dat de hele wereld toekeek. En dat tot twee keer toe. Dat maakte het helemaal mooi.

Het incident op de Ventoux was een onvoorziene omstandigheid, en ik denk dat de jury dat aardig netjes heeft opgelost. Dat de jury een tijdslimiet niet handhaaft als een grote groep te laat komt is ook niks nieuws. Dat Tstatevich naar huis werd gestuurd was wel opvallend, maar was een beslissing van Katusha zelf. En die sprints zijn allemaal voor verschillende uitleg vatbaar. De diskwalificatie van Bouhanni in Hamburg had er ook nog wel tussen gemogen.
7 december 2016 09:42
1. Keirinfinale
2. Cavendish' binnenbocht
3. Vuelta
4. Quintana in de Ventoux-etappe
7 december 2016 09:49
@Romāns Vainšteins,
Dat incident van Yates en de kilometerboog was denk ik voor de meeste volgers begrijpelijker dan wat er op de Ventoux gebeurde.

Het is echter inderdaad wel een interessante beslissing, want door dat incident kon de jury (of was ze misschien zelfs wel genoodzaakt) hetzelfde principe toe te passen bij het incident op de Ventoux, namelijk tijdsverschillen hanteren die er waren op het moment dat het incident gebeurde.
7 december 2016 10:09
Zakarin gestemd, dat was (samen met de keirin) ook direct de enige die totaal niet te rechtvaardigen was op wat voor manier dan ook.
De meest opvallende was de Ventouxstand, die ging de wereld over. Desondanks blijf ik erbij dat van alle beslissingen die de jury daar had kunnen nemen dit misschien wel de minst slechte was, ik heb er vrede mee.
7 december 2016 10:26
De 2 meest gestemde beslissingen (en Cavendish daarnaast ook nog) zijn in het voordeel van de Britten... Uberhaupt heb ik het idee dat er een luchtje zit aan een heleboel Britse sportprestaties van de afgelopen jaren. Dat vermoeden betreft trouwens niet direct Froome. Laat ik maar zo zeggen dat de Britse sportbonden een dikke vinger in de pap lijken te hebben bij het NOC*NSF en de andere overkoepelende sportbonden.
7 december 2016 10:33
Het "botsen" van Groenewegen en Naesen lijkt me niet echt een beslissing. Noem het maar gerust het niet-ingrijpen van de jury ;)
7 december 2016 10:57
Cav, Cav, Cav. Die hele OS jury was een grote farce, maar dit springt er dan toch wel weer bovenuit doordat hij echt iemand levensgevaarlijk ondersteboven kegelde en de vermoorde onschuld speelde. De Vuelta hadden ze wat mij betreft mogen onthoofden.

Laten we het erop houden dat ik er niet zo van hou als mensen duidelijk vrij bewust de boel beflikkeren en daar ook nog bijzonder laconiek op reageren.
7 december 2016 11:21
1. Winst Bouhanni in Vattenfall niet erkend.
2. Winst Zakarin in Romandië niet erkend
3. Winst Nizzolo in 19e rit Giro niet erkend..
Sneu voor Bouhanni, Zakarin en Nizzolo. Trek toch twijfels bij deze beslissingen. Vooral die eerste.
7 december 2016 12:07
Voor mij de vuelta, omdat daar een half peloton voordeel gekregen heeft, en de jury nalaat om een duidelijk statement te stellen, maar in plaats daarvan een jammerlijk precedent schept... Wat gaan ze doen als 80 renners beslissen om een rit over te slaan ?
7 december 2016 12:10
Lekker boeiend.
7 december 2016 12:54
Voor mij de Ventoux. Het motorhangen van Quintana daarbij genomen, de totale chaos die er heerste. Dat was echt het meest opvallende.

De tijdslimiet, ja zo werkt het nu eenmaal. In de gewonnen etappe door Dekker in 2001 was het hele peloton buiten tijd en bleef erin, in 2011 kregen Cav en co ook respijt (enkel wat puntjes in mindering) Daar kan ik dan gezien de grootte van de groepen die buiten tijd zijn gewoon mee leven.
7 december 2016 13:09
Het wel erkennen van MSR aan Demare.....
7 december 2016 13:48
Ik stem op de Keirinfinale, maar daarmee bedoel ik eigenlijk het meervoudig laf jureren tegenover de Britten tijdens het baanwielrennen in Rio.
7 december 2016 14:33
Meest negatieve reactie van Mollema die er vanuit ging dat ie daar de tour verloor en Froome liever een tijdstraf had zien aangemeten.
7 december 2016 15:10
Wat een etappe was dat in de vuelta, maar 40 renners deden uberhaubt mee, tuurlijk onthouden we dat brambilla daar heldhaftig won, voor quintana. Wat een coup.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.