Eindejaarslijstjes: De opvallendste jurybeslissing van 2016
foto: Sirotti
woensdag 7 december 2016 om 08:00

Eindejaarslijstjes: De opvallendste jurybeslissing van 2016

De wielerwereld is in gedachte al bij het nieuwe wedstrijdseizoen. WielerFlits blikt heel de maand december terug op het wielerjaar 2016. Iedere dag een nieuwe terugblik en poll. Vandaag: De opvallendste jurybeslissing van 2016.

Jury negeert tijdslimiet in Ronde van Spanje

04-09-2016 Vuelta A Espana; Tappa 15 Sabinanigo - Aramon Formigal; Aramon Formigal; peloton

foto: Sirotti

Wie won op 4 september de vijftiende etappe van de Ronde van Spanje? Grote kans dat je niet meer herinnert wie zegevierde in de 118 kilometer korte etappe met aankomst op de Aramon Formigal.

Na afloop van die rit trokken niet de eersten, maar laatsten de meeste aandacht. Maar liefst 94 renners overschreden die dag de maximale tijd. Het merendeel deel van het peloton kwam pas na 54 minuten over de finishstreep, slechts 71 renners waren binnen 22 minuten van winnaar op de top in Aramon Formigal.

Hoewel de UCI-reglementen weinig ruimte bieden voor uitzonderingen, besloot de jury niemand naar huis te sturen. In het wielerpeloton werd daar verdeeld op gereageerd.

O ja, die dag ging de overwinning naar Gianluca Brambilla.


Wedstrijdjury geen fan van Ilnur Zakarin in Ronde van Romandië

In de eerste bergrit van de Ronde van Romandië was het meteen raak voor de jury. Na een lange en lastige rit streden Nairo Quintana en Ilnur Zakarin om de ritzege, maar de Rus hinderde de kleine klimmer in de sprint-à-deux en werd teruggezet naar plek twee.

In de sprint slingerde Zakarin ietwat naar rechts. Een manoeuvre waarmee Quintana het niet eens was, hij werd naar eigen zeggen gehinderd. In plaats van door te sprinten hield de kleine Colombiaan de benen stil om met veel show te protesteren, waarna de jury in actie kwam. Deze zette Zakarin terug in de uitslag en gaf de dagzege aan de Movistar-kopman.

In de poll van die dag was WielerFlits-publiek duidelijk. 72% (1.510 stemmen) was het niet eens met de beslissing van de jury.

[poll id=”227″]


Bouhanni drukt Matthews de hekken in tijdens Parijs-Nice

Michael Matthews won de tweede etappe van Parijs-Nice. De Australiër van Orica-GreenEDGE finishte in de straten van Commentry weliswaar als tweede, maar Nacer Bouhanni werd vanwege onreglementair sprinten teruggezet van de eerste naar de derde plaats.

In de tweede rit van de Koers naar de Zon deed Bouhanni geen moeite om zijn enigszins omstreden reputatie te ontkrachten. De vechtersbaas drukte in de laatste hectometers zijn directe concurrent Matthews in de hekken. De Australiër wist ternauwernood overeind te blijven. De jury hoefde niet lang na te denken en besloot Bouhanni terug te zetten.


Favorieten krijgen dezelfde tijd als Mollema op de Ventoux (video vanaf 37.15)

Bauke Mollema was tijdens de Tour de France onderdeel van een bizarre finale. Op de flanken van de Mont Ventoux, die door harde wind niet volledig beklommen werd, ging de Nederlander samen met Chris Froome onderuit, nadat Richie Porte tegen een motor was geklapt en ook ten val kwam.

Waar Froome noodgedwongen te voet verder ging, zat Mollema vliegensvlug weer op de fiets. Als eerste klassementsman passeerde hij de finish én zou hij op enkele tellen van de nieuwe geletruidrager Adam Yates komen. Zou. Want de wedstrijdjury besloot Froome en Porte dezelfde tijd te geven als Mollema.

Kort daarop zou ook Quintana gematst worden, waardoor de kopman van Trek-Segafredo niet eerste maar vierde in het klassement kwam te staan. Het protest van zijn ploeg werd afgewezen. “Ik vraag me af wat er zou zijn gebeurd als ik de enige was die ten val was gekomen”, schreef hij die avond op Twitter.


Geniez in Giro bestraft voor onbehoorlijk gedrag na finishlijn

Je kent ze nog wel. De beelden uit de Tour 2010 van een vechtende Carlos Barredo en Rui Costa. Het had niet veel gescheeld of er had zich dit jaar een zelfde tafereel voltrokken in de Giro d’Italia. Daar kregen Alexandre Geniez (FDJ) en Hubert Dupont (AG2R La Mondiale) het in Arnhem met elkaar aan de stok.

Op beelden vanuit het publiek is te zien hoe Geniez zijn landgenoot aanviel en hem bij zijn shirt greep. Het is onduidelijk waar het conflict om gaat. Geniez, die vorig jaar als negende eindigde in de Giro, verloor in de etappe naar Arnhem ruim anderhalve minuut.

De jury kreeg de beelden ook onder ogen te zien en besloot Geniez een geldboete op te leggen van tweehonderd Zwitserse frank (omgerekend 180 euro) vanwege ‘onbehoorlijk gedrag’ richting een andere renner.

Saillaint detail; Geniez is vanaf 1 januari in dienst van AG2R La Mondiale en daarmee ploegmaat van Dupont.


Jury en Katusha bestraffen Tsatevich voor stayeren Giro-tijdrit

13-01-2016 Allenamento 3 Tour Down Under 2016; 2016, Katusha; Adelaide;

Een ander opmerkelijk tafereel in de Ronde van Italië. In de door Primoz Roglic gewonnen tijdrit zou Alexey Tsatevich (Katusha) volgens de wedstrijdjury te lang in het wiel van Tobias Ludvigsson (Giant-Alpecin) hebben geprofiteerd.

De Rus werd daarop bestraft met een geldboete van honderd Zwitserse frank (ongeveer 90 euro) en een tijdstraf van zes minuten en 48 seconden. Hoe de jury tot die tijdstraf kwam, is nooit duidelijk geworden.

De meest opmerkelijke beslissing kwam niet van de wedstrijdjury, maar van de Katusha-ploegleiding. Die besloot haar renner uit de Giro te zetten vanwege ‘onacceptabel gedrag’ in de tijdrit.

De rest van het seizoen kreeg Tsatevich een B-programma voorgeschoteld. Op 17 september reed hij al met de Primus Classic Impanis zijn laatste wedstrijd van het seizoen. Volgend jaar staat hij onder contract bij het ProContinentale Gazprom-RusVelo.


Groenewegen en Naesen botsen in Tour de l’Eurométropole

Wat Nederland-Duitsland in het voetbal is, lijkt Nederland-België in het wielrennen. Althans, zo was dat op 2 oktober, toen beide wielernaties tot op het bot verdeeld raakten over de eindsprint in de Tour de l’Eurométropole.

Wat was gebeurd? Dylan Groenewegen kwam na een zware koers als eerste over de meet en week daarbij uit naar links. Daar zat Oliver Naesen, die met de nodige stuurmanskunsten overeind wist te blijven. “Ik wou Groenewegen voorbijsteken, maar hij reed mij in de dranghekken”, zei een furieuze Naesen. “Dat is gewoon crapuleus (smerig, red.). Je kunt een beetje de deur dichtdoen, maar als je voelt dat iemand erover komt en je hebt een beetje klasse, dan hou je je lijn.”

De jury besloot na bestudering van de beelden niets te veranderen aan de uitslag. “Waarom laat de jury dit dan toch toe? Omdat ze er niets van kennen, zeker?”, aldus Naesen, die niet snel vrienden zal worden met Groenewegen. “Ik vond hem sowieso al achterlijk, maar nu is het helemaal een deb. Ik zou op die manier zelfs niet willen winnen.”

[poll id=”326″]


Geklungel tijdens de olympische keirinfinale

De jury liet zich niet van haar beste kant zien op de Olympische Spelen. Op het spectaculaire sprintonderdeel keirin was de gangmakende derny het middelpunt van spot. Tot twee keer toe werd er vals gestart. Bij de eerste keer waren het de Maleisiër Azizulhasni Awang en topfavoriet Jason Kenny die te vroeg het achterwiel van de groene e-derny passeerden. Toen alle renners na lang juryberaad weer mochten starten, was het de Duitser Joachim Eilers die te vroeg de sprint aanging.

Net als een dag eerder, toen Cavendish zijn tegenstander onderuit reed, leek de jury geen grote naam te durven diskwalificeren. Waar een valse start normaliter bestraft wordt met uitsluiting, kwamen de renners er in de olympische keirinfinale onbestraft mee weg.

Na de bizarre start was er wel Nederlands feest. Matthijs Büchli eindigde na een knappe eindsprint als tweede, nipt achter de huizenhoge topfavoriet Jason Kenny.


Wat vind jij de opvallendste jurybeslissing van 2016?

[poll id=”377″]

RIDE Magazine
31 Reacties
Sorteer op:
7 december 2016 19:13
Ik mis de Cyclassics en de laatste rit van de Giro wel een beetje in dit rijtje, vond ik beide ook onbegrijpelijke beslissingen.
Heb gestemd op de keirin finale, dat sloeg ook helemaal nergens op
7 december 2016 20:59
Keirin op de OS. Op het grootste sport evenement van de wereld je eigen regels niet naleven. Amateurs. Wat mij betreft worden sporten van de OS geschrapt door dit soort ongein.
7 december 2016 21:06
Ik heb gekozen voor Zakarin. Dat besluit sloeg echt nergens op.
Het besluit op de Ventoux vond ik terecht, althans t.a.v. Froome. Het was de fout van de motor/organisatie en dat zette de jury recht. Quintana zat toen al op achterstand, dus dat was raar.
Yates had idd in dit lijstje gemoeten.
7 december 2016 21:18
Leuke insteek, al hadden vijf items ipv acht volstaan. Vuelta heropvissen steekt er voor mij toch bovenuit, omwille van het toegekende voordeel aan een grote groep.
Naesen-bowlingbal hoort denk ik in een ander eindejaarslijstje thuis ('meest spraakmakende uitspraken in het heetst van de strijd') en het NL-B 'conflict' is niet meer dan een voetnoot. Al zou een item over echte NL-B clashes wel erg leuk zijn. Maar nog leuker zijn natuurlijk de B-B clashes. Mijn nominaties: Maertens-Merckx WK 73 (Gimondi won), Van impe - de Vlaeminck WK 75 (Kuiper als derde hond), Vanderaerden - Planckaert Gent-Wevelgem 1986 (Bontempi), Gilbert-Vandenbroeck Mur de Bretagne Tour 2011 (Evans).
Zijn er even spraakmakende NL-NL clashes?
7 december 2016 21:27
Nee, peper het maar in ...
7 december 2016 22:22
Quote:

snoep de hond - 7 december 2016 om 09:49

@Romāns Vainšteins,
Dat incident van Yates en de kilometerboog was denk ik voor de meeste volgers begrijpelijker dan wat er op de Ventoux gebeurde.

Het is echter inderdaad wel een interessante beslissing, want door dat incident kon de jury (of was ze misschien zelfs wel genoodzaakt) hetzelfde principe toe te passen bij het incident op de Ventoux, namelijk tijdsverschillen hanteren die er waren op het moment dat het incident gebeurde.


En daarmee is het voor het eerst in de geschiedenis van het wielrennen dat de finishlijn van een koers wordt verlegd nadat de koers al is gereden en iedereen gefinisht is. Dat maakt de beslissing zo volstrekt bizar. En dat alleen maar omdat er wat grote namen bij zaten. Als de toptwintig al was gepasseerd, dan was dit hilarisch besluit natuurlijk nooit genomen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.