‘Dekker weg bij wielerploeg Rabobank’
maandag 28 juli 2008 om 08:08

‘Dekker weg bij wielerploeg Rabobank’

De vondst van variabele bloedwaarden en een wederzijds gebrek aan vertrouwen. Dat zouden de redenen zijn waarom de wegen van Thomas Dekker en de Rabo wielerploeg uit elkaar gaan.

Dekker is een van de renners die in mei van de internationale wielerunie UCI te horen kregen dat ze over variabele bloedwaarden beschikken. Verschillende bronnen buiten de bank bevestigen dit. De UCI benadrukt dat het om afwijkende en niet om verdachte bloedwaarden gaat.

Dekker kan gewoon aan wedstrijden deelnemen en er is geen reden de renner te schorsen of te ontslaan. Dat een renner over variabele waarden beschikt, kan wijzen op het gebruik van verboden middelen. Maar er kunnen ook andere oorzaken zijn. Bij Dekker is niets verdachts aan het licht gebracht.

De 23-jarige renner zag de Tour aan zijn neus voorbij gaan en zegde zelf af voor de Olympische Spelen.

Onduidelijk is nog voor welke ploeg Dekker de rest van het seizoen gaat rijden. Hij bevindt zich op een breekpunt in zijn carrière. Verschillende mensen hebben hem aangeraden te breken met zijn entourage. Dekker zou zich veel te gemakkelijk laten beïnvloeden.

De bevindingen van de UCI waren in mei een uitvloeisel van de invoering van het biologische paspoort. Het volgt gedurende het hele jaar de fysieke gesteldheid van de sporter via bloedwaarden en andere testresultaten. Het is het jongste wapen in de strijd tegen doping, maar het paspoort bevindt zich in 2008 nog in een beginfase. Er zijn geen afspraken gemaakt over sancties bij afwijkingen in het profiel van een renner.

Volgens de krant onderhandelen de advocaten van beide partijen momenteel over de beëindiging van het contract. De renner staat tot medio 2010 op de loonlijst bij Rabobank.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.