Dieter Vanthourenhout kijkt uit naar afscheid in Bredene: “Ga geen traan wegpinken”
foto: Cor Vos
maandag 28 december 2020 om 19:51

Dieter Vanthourenhout kijkt uit naar afscheid in Bredene: “Ga geen traan wegpinken”

Woensdag in Bredene gaat Dieter Vanthourenhout zijn laatste wedstrijd als actieve veldrijder rijden. De 35-jarige West-Vlaming won die cross in het verleden al twee keer. Maar huilen bij zijn afscheid? “Ik denk niet dat ik een traan ga wegpinken. In mijn hoofd heb ik een maand geleden al afscheid genomen”, vertelt hij.

Dat Vanthourenhout uitgerekend in Bredene stopt, is speciaal. “Bredene is een van die wedstrijden waarin ik meestal goed was. Geprangd tussen een aantal klassementscrossen, waardoor de absolute toppers het al eens iets rustiger aan deden of er niet bij waren”, weet de crosser van Pauwels Sauzen-Bingoal.

Zijn eerste overwinning in de West-Vlaamse veldrit was in 2009. “Met zijn vieren domineerden we de koers: Zdenek Stybar, Martin Zlamalik, Niels Albert en ikzelf. Als trouwe ploegmaat bij BKCP-Powerplus kreeg ik die dag van Niels een vrijgeleide om voor de zege te gaan. In de finale hebben we het perfect aangepakt en kon ik het afmaken”, blikt hij terug.

‘Toppers laten nu niets meer liggen’
In 2015 won hij, uitgerekend met broer Michael Vanthourenhout als nummer twee. Ploeggenoot Klaas Vantornout maakte het feest compleet. “Ik reed veertig minuten alleen voorop, terwijl mijn ploegmaats achter mij perfect afstopten. En met je broer op het podium staan, dat gebeurt ook niet elke dag. Er wordt tegenwoordig anders gekoerst door de toppers. Die laten niets meer liggen en zelf ben ik uiteraard niet meer zo goed als toen”, aldus Vanthourenhout.

Vanthourenhout is ook al klaar voor de toekomst. “Op 4 januari ga ik al opnieuw aan het werk: ik word verkoper in de fietsenzaak van Walter Godefroot. En ik word ook trainer. Doel is om jonge renners te begeleiden. Ik ben klaar voor deel twee van mijn beroepsleven”, zegt hij.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.