Dumoulin: “Bergop trainen is nu belangrijker dan gewicht verliezen”
foto: Marcel Koch
zaterdag 7 januari 2017 om 13:07

Dumoulin: “Bergop trainen is nu belangrijker dan gewicht verliezen”

Donderdag lieten wij al een kort stukje zien van ons interview met Tom Dumoulin. Vandaag volgt het volledige gesprek van bijna tien minuten. Hierin spreekt hij onder meer over het wedstrijdprogramma ná de Giro, zijn transitie van tijdrijder naar klimmer en het steeds sterker wordende deelnemersveld van de Ronde van Italië.

Dat laatste heeft zowel voordelen als nadelen, volgens Dumoulin. “Een nadeel is dat ik sowieso een plekje zak als Quintana meedoet”, zegt hij lachend. “Maar aan de andere kant geeft het me ook wel een veel beter en eerlijker beeld van waar ik nu écht sta in de wereld, als het op klassementen aankomt. Als ik dat altijd maar uit de weg ga, weet ik nog niet waartoe ik echt in staat ben.”

Zijn transitie van tijdrijder naar klimmer vergt wel een aanpassing aan zijn lichaam. “Ik moet beter gaan klimmen”, weet Dumoulin. “Dat kan ik maar op één manier doen: meer bergop rijden. Daarom ga ik ook twee keer op hoogtestage. Niet zo zeer omdat dat allerlei dingen met je bloed doet en zo, dat zal best, maar het is eigenlijk véél belangrijker om drie weken lang alleen maar bergop te trainen. Dat doet écht iets met me. Dat is gewoon een bepaalde spieraanpassing die mijn lichaam toch nodig heeft. Ik ben geen natuurlijke klimmer. Ik moet daar wel op trainen en dán kan ik, zoals in de Vuelta, best aardig uit mijn slof schieten. Maar ik moet dat wel getraind hebben. Dat wordt de belangrijkste les.”

Dit aspect is dan ook belangrijker dan gewicht verliezen. “Er moet nog een klein beetje vanaf voor de Giro, maar eigenlijk sta ik nu al redelijk scherp en het is ook belangrijk om mijn hormoonbalans in de gaten te houden. Als je te licht wordt, is dat ook een gevaar.”

Meer zien? Abonneer je dan nu op ons YouTube-kanaal!

RIDE Magazine
29 Reacties
Sorteer op:
7 januari 2017 23:25
Tom daalt al zijn hele wielerleven in de Limburgse heuvels, dus enige training krijg je vanzelf mee als je hier woont
7 januari 2017 23:27
@redactie
Complimenten voor het interessante en kundige interview. Bij goeie vragen kun je bij Tom rekenen op rake antwoorden met diepgang. Hier wederom gelukt!
8 januari 2017 00:40
@cdp
Weer helemaal gelijk, de ardennen en omgeving zijn veel verraderlijker door minder overzicht, nu nog met zen vriendin achterop gaan trainen en die giro is binnen.
10 januari 2017 15:29
plekje zak?!?! wat is dat?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.