Dumoulin pleit voor ander parcours in Amstel Gold Race
Foto: Sirotti
zaterdag 16 april 2016 om 15:26

Dumoulin pleit voor ander parcours in Amstel Gold Race

Als het aan Tom Dumoulin ligt, gaat het parcours van de Amstel Gold Race in de toekomst stevig op de schop. De Limburger vindt dat de Nederlandse WorldTour-koers veel aantrekkelijker gemaakt kan worden. “Voor ons is het allemaal heel zwaar, maar op tv is het oersaai”, vertelde hij aan de NOS. “Dat is jammer, echt heel zonde.”

Dumoulin reageerde op de kritiek van oud-PSV’er en wielerliefhebber Ronald Waterreus, die de Amstel Gold Race bij Langs de Lijn ‘een veredeld criterium’ noemde. “Die mening deel ik niet, maar je moet toegeven dat het contrast tussen de Vlaamse koersen en Parijs-Roubaix enerzijds en de Amstel, Luik en de Waalse Pijl anderzijds heel groot is.”

Typerend voor de Amstel Gold Race is dat er door de favorieten meestal wordt gewacht tot aan de laatste beklimming van de Cauberg. “Terwijl in de Ronde van Vlaanderen de beslissing elk jaar valt op een ander moment”, betoogt Dumoulin. “Laat ze eerst maar eens beginnen met het terughalen van de finish naar Maastricht”, zegt hij met een knipoog naar zijn geboorteplaats.

Dumoulin heeft wel een ludiek idee om de koers minder saai te maken. “Laat een volkomen nobody die niets van wielrennen weet het parcours uittekenen. Dan snappen wij als renners er niets van en weten de ploegleiders niet wat ze met het parcours aanmoeten. Dan krijg je misschien een hele interessante koers.”

RIDE Magazine
56 Reacties
Sorteer op:
16 april 2016 19:29
Waar het echt aan ontbreekt zijn ... KASSEIEN. U maakt mij niet wijs dat in de vorige eeuw er al een biljartlaken lag op al de klims. Wereldwijd is er een beweging die alles graag herstelt in oorspronkelijke staat, dus waarom het asfalt niet van de geitenklimmen trekken???
16 april 2016 19:33
Je kunt parkoersen uitzetten wat je wil, de ploegen bepalen de koers.
Het ligt aan de ploegleiders , die de boelt" stil "leggen.
Er zijn enkele favorieten en die worden meestal ook nog " gebracht" door de ploegen die niets in de melk te brokkelen hebben bij de finish

Hoeveel echte favorieten zullen er zijn als alles bijelkaar blijft, 5 stuks, dan
blijven er nog 19. Ploegen over , om in de aanval te trekken.
Deze ploegen , zonder grote favorieten voor de overwinning moeten dan ook
veel vroeger in de aanval trekken.
Ik heb gelezen dat Lotto niet zal wachten tot de finale, wat let het dan andere
ploegen deze tactiek ook te volgen.
Als de aanval dan ook niet tot een succes zal leiden, dan hebben ze zich in
ieder geval getoond en dat spreekt ook de toeschouwer aan, en dat brengt
ook meer reclame dan een 20 ste plaats in de einduitslag.
Heren ploegleiders denk een aan Haymen, wat een prestatie, dus het kan toch
met een vroege vlucht.
16 april 2016 23:13
Eerder had ik deze al getekend.

http://www.gpsies.com/map.do?fileId=bgneufdbnqdacpqu

Maar dit zou ook kunnen. Totaal anders. Het is maar een idee. Maar nodigt wellicht meer uit tot aanvallen. Omdat dan niet iedereen helemaal op het einde kapot is. Zie opmerking Dumoulin

http://www.gpsies.com/map.do?fileId=jsqlkpzjnxtqxltg
16 april 2016 23:27
Groot gelijk, het is elk jaar een saaie koers t/m de laatste 15 km
16 april 2016 23:35
Volledig mee akkoord met Tom Dumoulin. In de jaren 90 met het oude parcours was het veel mooiere koers. Ook met een mindere zware finale kunnen renners gemakkelijker doortrekken van de Vlaamse klassiekers naar de Amstel. Voor renners als Peter Sagan en Greg Van Avermaet moet dat zeker kunnen.
16 april 2016 23:58
@max1: eens, maar met een maar. Dat was het epo tijdperk. Toen was bijna iedere koers spectaculair

Om te reageren moet je ingelogd zijn.