Dylan Groenewegen: “Taco van der Hoorn is mijn lijfwacht in Gent-Wevelgem”
foto: Cor Vos
donderdag 28 maart 2019 om 08:33

Dylan Groenewegen: “Taco van der Hoorn is mijn lijfwacht in Gent-Wevelgem”

Interview Dylan Groenewegen was gisteren de snelste in de Driedaagse Brugge-De Panne. Na afloop spraken we de Jumbo-Visma-sprinter op de persconferentie. Over het gekkenhuis in de straten van De Panne, maar ook over Gent-Wevelgem en wat daarna komt…

Het gaat goed bij Jumbo-Visma. De ploeg zet dit seizoen opnieuw een stap vooruit. Het is ook Groenewegen niet ontgaan. “Vergelijk het maar met wat zij bij Deceuninck-Quick-Step al even meemaken”, vertelt de Amsterdammer. “Er zit een positieve vibe in de ploeg en dat maakt iedereen nog beter. Ik merkte op trainingskamp al dat het algemene niveau gestegen is. Dat motiveert. En als er gewonnen wordt, gaat de sfeer mee de hoogte in.”

Doe jouw verhaal van de sprint in De Panne eens. Hoe ging het in die laatste rechte lijn?
“(lacht) Eerlijk? Geen flauw idee van hoe het exact is gegaan. Het was één groot gekkenhuis. De vele versmallingen in de finale maakten het gevaarlijk. Op een kleine twintig kilometer van de finish bijvoorbeeld zat ik zelf nog vast achter een valpartij. Ik zat in kansloze positie toen, maar Taco (van der Hoorn, red) wachtte me op en bracht me opnieuw voorin. En dat was maar net op tijd om alweer de volgende val te vermijden. In de laatste rechte lijn sprintte ik puur op instinct. Danny (van Poppel, red) schroefde het tempo op, daarna schoof ik door naar Gaviria. Het draaide goed uit.”

foto: Cor Vos

Is deze finale nog verantwoord?
“We hadden het er onlangs over in de teambus. Soms is een finale waarin we tien kilometer rechtdoor rijden ook gevaarlijk. Vandaag waren er dan wel veel obstakels in de slotfase, maar door de plaatselijke rondes had je ze wel verkend. Dat er toch zoveel gevallen wordt, heeft vooral te maken met de koersomstandigheden: té veel renners zijn vandaag fris aan die finale begonnen. En die laatste bocht naar links… Ja, daarin heb ik wellicht twintig renners geraakt.”

Hoe blik je eigenlijk terug op Milaan-San Remo?
“Goed! Echt waar. Vooral met het oog op de toekomst. Het is belangrijk dat ik nu weet hoe het loopt. Dat is een bonus.”

Gent-Wevelgem reed je twee jaar geleden. Die ken je al…
“Ja, maar ik start zondag toch niet met extreem hoge verwachtingen. Ik ben wel degelijk ambitieus. Ik ga altijd voor het hoogst haalbare, maar ik ben ook realistisch. We hebben nog andere renners die kunnen scoren. Zo mag bijvoorbeeld Wout van Aert zijn kans gaan. Zelf mag ik rekenen op de steun van Taco van der Hoorn. Dat was hij in Milaan-San Remo ook. Als ik moet plassen, stopt Taco om me terug te brengen. Hij zet me voortdurend uit de wind. Dat gaat goed.”

Na Gent-Wevelgem ga je rusten?
“Ik blijf vijf, zes weken uit competitie, ja. Een weekje herstel, waarna ik wil opbouwen naar de Ronde van Frankrijk. Ik hervat in de Vierdaagse van Duinkerke. Dan ga ik op hoogtestage en rijd ik de ZLM Tour in de aanloop naar de Tour, mijn grootste doel dit seizoen.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.