Eindejaarslijstjes: De beste klassementsrenner van 2017
vrijdag 15 december 2017 om 06:00

Eindejaarslijstjes: De beste klassementsrenner van 2017

In het najaar vergaapt de wielerfan zich aan het veldrijden maar over iets meer dan een maand start het wielerseizoen alweer met de Tour Down Under in Australië. In december blikt WielerFlits eerst nog één keer terug op het wielerjaar 2017 met een terugblik en poll. Vandaag: de beste klassementsrenner van 2017.

flag-gb Chris Froome (Sky)

foto: Sirotti

Het voorseizoen van Chris Froome verliep minder goed dan voorgaande jaren. In de 26 dagen die hij voorafgaand aan de Tour de France koerste, wist hij geen enkele keer te winnen. Een tweede plek in etappe vijf van de Ronde van Catalonië en een vierde stek in het eindklassement van het Critérium du Dauphiné waren zijn belangrijkste wapenfeiten voor de start van de Tour. Reden voor twijfels over zijn vorm.

Na de eerste serieuze finish bergop in de Tour werden die twijfels over de vorm van de 32-jarige Brit nog wat groter. In etappe twaalf wist Fabio Aru zelfs nog even de gele leiderstrui van Froome over te nemen, maar dat bleek van korte duur. Twee ritten later kreeg Froomey de gele trui weer in zijn bezit om hem diezelfde ronde niet meer af te geven. Hij wist voor de vierde keer in zijn carrière de Tour te winnen, mede door het werk van knechten als Michał Kwiatkowski en Mikel Landa.

Na zijn succes in de Tour ging de Britse klassementsrenner het voor een tweede keer proberen: de dubbel Tour-Vuelta a España. Slechts twee renners wisten tot dan toe de Tour en de Vuelta in één seizoen te winnen: Jacques Anquetil (1963) en Bernard Hinault (1978). Destijds werd de Vuelta nog in het voorjaar verreden; in 1996 werd de Vuelta van eind april/begin mei verplaatst naar eind augustus/begin september.

Als grote favoriet stond de geboren Keniaan aan de start en hij wist die belofte met succes in te lossen. Al in de derde etappe greep hij de macht en deze zou hij niet meer laten gaan. Na tweemaal een tweede plek in het eindklassement van de Vuelta, lukte het Froome dit jaar wel om de Spaanse rittenkoers te winnen. Hiermee werd hij de eerste renner in de geschiedenis die de Tour en de Vuelta in het moderne tijdperk in één seizoen wist te winnen. In Spanje waren onder meer Gianni Moscon en Wout Poels als knecht van onschatbare waarde.

Afgelopen week kwamen de prestaties van Froome in Spanje echter in opspraak door een positieve test op het middel Salbutamol. Hoe dat afloopt, is nog onbekend.

Belangrijkste resultaten
flag-fr 1e in Tour de France
flag-es 1e in Vuelta á España
flag-fr 4e in Critérium du Dauphiné
flag-au 6e in Herald Sun Tour


flag-nl Tom Dumoulin (Sunweb)

foto: LaPresse – Fabio Ferrari

In 2015 leek Tom Dumoulin op weg naar de eindzege in de Vuelta a España, tot hij in de laatste bergrit kraakte. Het werd uiteindelijk een zesde plek in het eindklassement. Wel werd duidelijk dat de tijdrijder een grote ronde kon winnen. Vanwege Olympische aspiraties in 2016 richtte hij zich dit jaar voor het eerst op een eindklassement in een grote ronde, de Giro d’Italia. Met onder meer Nairo Quintana, Steven Kruijswijk, Thibaut Pinot en Vincenzo Nibali aan de start was de concurrentie bijzonder pittig. Het schuwde onze landgenoot niet.

Al vroeg in het seizoen wist Dumoulin zijn eerste podiumplek in een rittenkoers te behalen. In Abu Dhabi finisthe Dumoulin op een derde plaats achter Rui Costa en Ilnur Zakarin. Na een zesde plek in Tirreno-Adriatico en deelname aan enkele eendagskoersen was het tijd voor een laatste rustperiode, voordat hij aan de start van de Giro zou staan.

Tijdens de eerste week was de inmiddels 27-jarige Maastrichtenaar constant alert en na de eerste twee aankomsten bergop stond hij op een derde plek, achter Quintana en Pinot. Tijdens de individuele tijdrit naar Motefalco haalde de Sunweb-kopman verschroeiend uit en veroverde de Maglia Rosa. Op dat moment stond hij bijna twee en een halve minuut voor op de nummer twee, Nairo Quintana.

Onder andere door een sanitaire noodstop tijdens etappe zestien, moest de Nederlander zijn roze trui na de negentiende rit inleveren bij Quintana. Dit bleek van korte duur. In de slotrit, een individuele race tegen de klok naar Milaan, zou Dumoulin wederom de concurrentie de pas af snijden om de roze trui definitief omgehangen te krijgen. Voor menig Nederlands wielerfan was dit het absolute hoogtepunt van het afgelopen jaar. Na 27 jaar zag men eindelijk weer een landgenoot het eindklassement in een grote ronde winnen.

De Ronde van Zwitserland zou minder goed verlopen voor hem; vanwege oververmoeidheid moest hij na vijf etappes opgeven. Na de Nederlandse kampioenschappen en een periode van rust, reed hij in opmaat naar het WK Tijdrijden de BinckBank Tour. In de zesde etappe boekte Tim Wellens de dagzege en zag hij generatiegenoot Dumoulin de leiding in het algemeen klassement grijpen. De Nederlander zou het groen-zwarte kleinood in de laatste etappe niet meer uit handen geven. Eind september zette Dumoulin met de wereldtitel tijdrijden de kroon op een uitstekend seizoen.

Belangrijkste resultaten
flag-it 1e in Giro d’Italia
flag-nl 1e in BinckBank Tour
flag-ae 3e in Abu Dhabi Tour
flag-it 6e in Tirreno-Adriatico


flag-it Vincenzo Nibali (Bahrain Merida)

Foto: Sirotti (archief)

Aan het begin van zijn seizoen was grote doel van Vincenzo Nibali duidelijk: de 100ste editie van de Giro winnen. De jubileumeditie van zijn thuisronde, waarvan de vijfde etappe in zijn geboorteplaats Messina startte, moest hem zijn vijfde overwinning in een grote ronde opleveren. Waar hij vorig jaar nog te kennen gaf in Kruijswijk de grootste Nederlandse tegenstander te zien, was het Dumoulin die hem van de zege hield en moest hij genoegen nemen met een derde plek in het eindklassement. Wel wist hij etappe zestien te winnen, ten koste van Mikel Landa.

Via de Ronde van Polen zou Nibali zijn seizoen vervolgen met de Vuelta als volgende grote doel. In de Poolse ronde van een week wist de Haai van de straat van Messina weinig potten te breken met een zesde plek in etappe zes als kortste resultaat. Ook in de Vuelta stuitte hij op flinke tegenstand; dit keer was het Froome die het hem lastig maakte.

Wederom was het niet de gewenste eindwinst maar een podiumplek waarmee de 33-jarige Italiaan genoegen moest nemen. Dit keer eindigde hij op de tweede plek in het eindklassement. Desalniettemin ging hij ook deze keer met een etappe op zak naar huis. In etappe drie was hij David De la Cruz en Froome te snel af in een sprint na een lange dag klimmen.

De enige eindoverwinning in een rittenkoers behaalde de voormalig Italiaans kampioen in een zwak bezette Ronde van Kroatië. Andere noemenswaardige resultaten zijn een achtste plek in het eindklassement van de Vuelta a San Juan en een tweede plek in het eindklassement van de Giro della Toscana. De Abu Dhabi Tour (16de) en Tirreno-Adriatico (26ste) waren twee andere rondes, doch weinig succesvol, die Nibali betwistte.

Belangrijkste resultaten
flag-es 2e in Vuelta a España
flag-it 3e in Giro d’Italia
flag-hr 1e in Ronde van Kroatië
flag-pl 9e in de Ronde van Polen


flag-ru Ilnur Zakarin (Katusha-Alpecin)

foto: Sirotti (archief)

Ilnur Zakarin begon zijn seizoen al vroeg met een schamele 22ste plek in het eindklassement van de Ronde van Valencia. Via verschillende meerdaagse wedstrijden zou hij zich voorbereiden op het grote doel van het seizoen: de Giro. Met een tweede plek in Abu Dhabi leek de 28-jarige Rus al beter in vorm te steken. Een zesde plaats in het eindklassement van Parijs-Nice was een tweede bevestiging van een goede conditie.

Hij zou zijn voorbereiding op de Giro vervolgen in Catalonië. Hier kwam echter een kleine tegenslag. In een afdaling in de vierde etappe kwam de Russisch kampioen tijdrijden ten val. Hij zou die etappe nog wel de finish bereiken, maar de dag erna verscheen hij niet meer op zijn fiets. Het leed bleek niet al te ernstig, want een maand later startte Zakarin in de Ronde van Romandië, waar hij op een vijftiende plek in het algemeen klassement zou eindigen.

Door constante prestaties en driemaal een tweede plek in de dagklassering, finishte de Rus als vijfde in het eindklassement van de Giro. Tot dan toe zijn beste klassering in een grote ronde. Via de rondes van Oostenrijk en Polen ging de aanvalslustige Tataar zich voorbereiden op de Ronde van Spanje. In Oostenrijk verliep de koers niet naar wens voor de topfavoriet. Hij reed de rittenkoers slechts als 23ste uit. In Polen ging het al een stuk beter, maar was er nog altijd niet sprake van een vormpiek. Zakarin eindigde op een roemloze elfde plek.

In de Vuelta kwam de Katusha-Alpecin-renner echter beetje bij beetje bovendrijven. Naarmate de koers vorderde werd duidelijk dat hij mee zou gaan strijden om het podium. Op de laatste aankomst bergop, de Angliru, wist hij Wilco Kelderman van het podium af te rijden. Zakarin sloot de Vuelta af op de derde plek. Voor het eerst in zijn carrière reed hij naar een podiumplek in een grote ronde.

Belangrijkste resultaten
flag-es 3e in Vuelta á España
flag-it 5e in Giro d’Italia
flag-ae 2e in Abu Dhabi Tour
flag-fr 6e in Parijs-Nice
flag-ch 15e in Tour de Romandie


flag-es Alejandro Valverde (Movistar)

foto: Sirotti (archief)

Slechts weinig renners winnen in één jaar zoveel als Alejandro Valverde, laat staan in een half seizoen. Van de 36 dagen die de Spaanse veelwinnaar op de fiets zat, finishte hij 22 keer in de top-tien, won hij vijf etappes, drie eendagskoersen en drie eindklassementen. Na een aantal eendagswedstrijden op Mallorca en zijn geliefde Ronde van Murcia, stond hij in de Ruta del Sol voor het eerst aan de start van een etappekoers. Met een zege op de eerste dag legde hij het fundament voor een eindoverwinning. Hij moest de leiderstrui dan wel een dagje afstaan aan Thibaut Pinot, maar het was El Imbatido die de eindzege greep.

Een volgend doel vond de 37-jarige Spanjaard in de Ronde van Catalonië. Hij won maar liefst drie etappes, waaronder één in een direct duel met grote concurrenten Alberto Contador en Chris Froome. Met overmacht wist hij ook in Catalonië de eindwinst op zijn naam te zetten. Zijn laatste doel voor de Ardennen klassiekers was de Ronde van het Baskenland, een van de weinige Spaanse rittenkoersen die hij nog nooit had gewonnen. Door op de slotdag een voorsprong van drie seconden op eeuwige concurrent Contador te verdedigen zou hij ook in het Baskenland zegevieren.

Na de Waalse heuvelklassiekers was het tijd voor een periode van rust. Als laatste voorbereiding op de Tour zou de Murciaan naar het Critérium du Dauphiné trekken en de nationale kampioenschappen rijden. In de Franse voorbereidingskoers wist hij een op een negende plaats te eindigen. Aan de vooravond van de Tour waren de verwachtingen hooggespannen, velen zagen Valverde als de grootste concurrent van Froome. De Tour van de Spanjaard eindigde echter al tijdens de eerste etappe. Door een valpartij tijdens de tijdrit in het natte Düsseldorf brak hij zijn knieschijf en kwam zijn seizoen per direct ten einde.

Belangrijkste resultaten
flag-es 1e in Vuelta a Catalunya
flag-es 1e in Ronde van het Baskenland
flag-es 1e in Ruta del Sol
flag-fr 9e in Critérium du Dauphiné


Outsiders

foto: ASO

Naast de bovengenoemde namen waren er een hoop andere klassementsrenners die dit jaar indruk maakten. In zijn laatste seizoen wist Alberto Contador slechts één keer te winnen, maar eindigde hij in bijna alle etappekoersen waarin hij startte in de top-10. In zijn laatste Vuelta eindigde El Pistolero op een vijfde plek na drie weken aanvallend koersen. Nairo Quintana beleefde niet het seizoen waar hij op hoopte. Winst in de Ronde van Valencia en Tirreno-Adriatico waren een goede opmars naar de Giro. Daar werd hij tweede in het eindklassement. Vervolgens wilde het in de Tour niet lukken om een goed klassement te rijden. Een renner die boven verwachting heeft gepresteerd dit seizoen is zijn landgenoot Rigoberto Urán. Met top 10-klasseringen in de Ronde van Valencia, Tirreno-Adriatico en de Ronde van het Baskenland begon de Colombiaan zijn seizoen voortvarend. In de Tour eindigde hij onverwachts als tweede achter Froome.

Daniel Martin finishte dit seizoen in maar liefst zes van de zeven etappekoersen waar hij startte in de top-10. Ondanks een zware valpartij in etappe negen van de Tour, reed de Ier naar een verdienstelijke zesde plek in het eindklassement. Door diezelfde valpartij moest Richie Porte wel opgeven. Hij zag zijn sterke optreden tot dusver in de Tour niet beloond met een mooie eindklassering. Met winst in de Tour Down Under, de Ronde van Romandië en een tweede plek in het Critérium du Dauphiné mag hij echter niet ontbreken in dit lijstje.

[poll id=”661″]

RIDE Magazine
33 Reacties
Sorteer op:
15 december 2017 06:08
Waarom worden eendaagse wedstrijden (zoals wk tijdrijden) genoemd als het gaat om klassementsrenners?
15 december 2017 07:22
Froome is nu geen optie voor mij, en valverde is zo veelzijdig dat ik toch hem verkies op basis van wat had kunnen zijn
15 december 2017 07:25
Weten jullie al wie de vuelta '17 gaat winnen?
15 december 2017 07:37
edit wf: bedankt, aangepast

Als deze poll vorige week was geweest, had ik zonder twijfel Froome gestemd. Nu heb ik na lang twijfelen alsnog Froome gestemd.
15 december 2017 08:08
Froome kiezen zou nu belachelijk zijn. Ik ga voor Nibali, 3e en 1e in een grote ronde.
15 december 2017 08:11
FROOME zonder twijfel
15 december 2017 08:18
Hele rare redenatie; Valverde kiezen omdat Froome verdacht is ?? HaHa....
15 december 2017 09:21
@dumoman HAHAHA
15 december 2017 09:38
Lekker moment voor de poll !
15 december 2017 09:42
een poll 'moet Froome geschorst worden of niet?' lijkt me veel actueler, vreemd dat ik die nog niet gezien heb.
15 december 2017 09:43
Zakarin natuurlijk.
15 december 2017 09:45
Froome is eigenlijk de enige kandidaat voor die titel, zolang zijn Vuelta-zege blijft staan (en dat neem ik wel aan). Valverde is inderdaad het voor de hand liggende alternatief als je voor een renner wilt kiezen die zeker niet verdacht is.
15 december 2017 09:53
"...voor een renner wilt kiezen die zeker niet verdacht is."

Hehehe, geslaagde grap hoor josi.
15 december 2017 10:02
Ik stem op Froome, maar ik vernam iets met een mogelijke positieve test ofzo? Had ook wel wat aandacht aan mogen worden besteed
15 december 2017 10:11
'een poll ‘moet Froome geschorst worden of niet?’'

BIS!

Waarom nog niet pontificaal op de site ?

Wanneer Froome idd uitvalt is het natuurlijk Nibali die dit wint
15 december 2017 10:12
Contador
15 december 2017 10:12
Quote:
Veloburto - 15 december 2017 om 10:02
Ik stem op Froome, maar ik vernam iets met een mogelijke positieve test ofzo? Had ook wel wat aandacht aan mogen worden besteed


Dit lijstje was voordien al geschreven, we hebben bewust besloten hem niet te schrappen en het zo te laten omdat hij tot op heden nog nergens voor veroordeeld is.
15 december 2017 10:28
Ha Ties,
Nieuw in de redactie?
Veel succes gewenst!
15 december 2017 10:40
..en nu dat artikel aanpassen svp..
15 december 2017 10:50
@ties wijntjes logisch. Hoe graag sommigen ook willen: Froome mag van de uci fietsen en heeft voor zover ik weet geen positieve, maar een abnormale test afgelegd.

Ik kies dus ook voor Froome.

Off topic: heb me mateloos geergerd aan het AD. Gisteren groots berichten over Froome en Sky. De rat Zonneveld had eindelijk zijn momentje om Sky nog even verder aan te pakken. En vandaag over de 3 lottonl renners? Nog niet eens een klein blokje.
15 december 2017 11:09
Beschamend resultaat. Er zijn er hier zelfs die rechtuit toegeven gestemd te hebben naar aanleiding van wat zou kunnen geweest zijn. Lol. Alles is hier goed om toch maar niet op nibali te moeten stemmen.
Ah het publiek krijgt uiteindelijk wat het verdient.
15 december 2017 11:15
Ik heb Nibali gestemd, omdat ik een blunder zoals Froome die maakt niet bij de beste klassementsrenner vind passen. Zorgen dat de UCI denkt dat je binnen de lijntjes kleurt is toch één van de belangrijkste aspecten van wielrenner zijn.
15 december 2017 11:17
Het hardnekkige Stockholm-syndroom dat SKY & Froome de volger aangekoerst hebben heeft waarschijnlijk wat tijd nodig om uit te doven..,

Misschien dat de bekendmaking van zijn tramadolverslaving, een op youtube geplaatst filmpje waarop hij de 'believers' van zijn imaginary schistosomiasis openlijk uitlacht en ontdekking van zijn magnetisch meedraaiende ovaalblad hierbij gaan helpen.

Al met al is Froome een leuke aanvulling op het circus dat wielrennen is.
15 december 2017 12:04
@RV
"magnetisch meedraaiende ovaalblad" ?
De geruchten over Contador, Cancellara en Hesjdahl ken ik wel, maar Froome ook?
15 december 2017 12:09
@jaap
Is om zijn aantrekkingskracht wat meer glans te geven, pure wetenschap, volkomen legaal maar ook levens gevaarlijk naast de auto.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.