Eindejaarslijstjes: De populairste wielercommentator van 2019
foto: Cor Vos
dinsdag 3 december 2019 om 20:00

Eindejaarslijstjes: De populairste wielercommentator van 2019

In de maand december blikt WielerFlits traditioneel terug op het afgelopen wielerseizoen met de reeks Eindejaarslijstjes. Wat waren de hoogte- en dieptepunten van het afgelopen jaar en wie verdienen nog een eervolle vermelding voor 2019? Iedere werkdag is er een nieuwe lijst met bijbehorende poll. Vandaag staat centraal: de populairste wielercommentator.

Geen televisie-uitzending zonder wielercommentator. Ze zijn er van start tot finish bij om te vertellen waar je naar zit te kijken én wat je moet weten van wat je niet ziet. In deze editie van de Eindejaarslijstjes staat centraal wie de populairste Nederlandstalige wielercommentator is.

Voor de grote en belangrijke wedstrijden heeft de Nederlandstalige wielerliefhebber keuze uit drie landelijke zenders om de koers te kijken. Bij de Nederlandse publieke omroep (NOS), Eurosport en de Belgische publieke omroep (Sporza). De echte wielernerd kan voor kleinere koersen soms uitwijken naar betaalzenders (Ziggo), regionale omroepen of livestreams.

NOS

Bij de Nederlandse Omroep Stichting (NOS) zitten Herbert Dijkstra en analist Maarten Ducrot nog stevig op hun troon tijdens de Tour de France. Het duo is al jarenlang een vaste waarde tijdens de drieweekse door Frankrijk. Wanneer het koersverloop het toelaat, neemt Dijkstra uitgebreid de tijd om de geschiedenis van de streek te bespreken. Het ‘kastelenboek’ heeft inmiddels de cultstatus bereikt.

Herbert Dijkstra – foto: Cor Vos

Dijkstra had dit jaar de eer om samen met zijn vaste collega het commentaar te verzorgen bij de historische overwinning van Mathieu van der Poel in de Amstel Gold Race. In de winter is de Drent echter het vaakst te horen op NPO 1, zij het als commentator van het schaatsen.

Wanneer Dijkstra bij de NOS niet achter de microfoon zit, is de kans groot dat Joris van den Berg aan het woord is. In het verleden leverde hij al het commentaar bij de overwinning van Wout Poels in Luik-Bastenaken-Luik. Dit jaar was hij onder andere te horen tijdens de BinckBank Tour en het EK wielrennen in Alkmaar. Hij is ook al jarenlang de stem van de etappesamenvattingen van het Tourjournaal, en commentator van de schaatsdiscipline Shorttrack.

De derde genomineerde bij de NOS in deze lijst is Gio Lippens. Hij is dé stem van Radio Tour de France, maar maakt steeds vaker uitstapjes naar de televisie. Zo was hij al de begeleidende stem bij het veldrijden en de hoofdcommentator tijdens het NK wielrennen in Ede.

Eurosport

Van grote tot kleine koersen, de meeste uren live wielrennen zijn te zien op Eurosport. De zender noemt zichzelf ook de Home of Cycling. Nagenoeg alle belangrijke wielerkoersen zijn op de sportzender te zien. Wie de Giro d’Italia wil kijken, kan zelfs niet om de zender heen aangezien zij exclusief de uitzendrechten bezitten in Nederland en België.

Sander Kleikers – foto: Cor Vos

Desalniettemin is er regelmatig kritiek op de zender vanwege de vele reclame-onderbrekingen, die soms op cruciale momenten in de finale worden ingestart. De drie commentatoren die je het vaakst hoort bij Eurosport zijn Jeroen Vanbelleghem, Bobbie Traksel en Jan Hermsen.

Een nieuwe vaste waarde bij de sportzender is Sander Kleikers. De Limburger, die jarenlang verbonden was aan de regionale zender L1, is bij Eurosport ook het gezicht van hun eigen wielertalkshow. José Been, de nummer twee in de verkiezing van vorig jaar, is vertrokken bij de sportzender. Zij verzorgt alleen nog wielercommentaar voor buitenlandse opdrachtgevers in het Engels.

VRT

Michel Wuyts – foto: Cor Vos

Bij Sporza vormen Michel Wuyts en analist José De Cauwer een bijna iconisch duo. In de lijst van populairste commentator en beste analist prijken zij al enkele jaren onbedreigd aan de top. Naast Wuyts is ook de stem van Renaat Schotte geregeld te horen. Schotte combineert het leveren van commentaar met andere functies als man op de motor in de voorjaarsklassiekers, finishinterviewer in de Tour de France, verslaggever in het veld bij het veldrijden en bij het baanwielrennen.

Ook Karl Vannieuwkerke mag in deze lijst niet ontbreken. Hoewel hij de minste uren op de commentaartribune doorbrengt (dit jaar deed hij onder andere Parijs-Roubaix en Dwars door Vlaanderen) is hij onlosmakelijk verbonden aan het wielrennen als stem en gezicht van de voor- en nabeschouwing van de Vlaamse voorjaarskoersen en als presentator van de Tourtalkshow Vive le Vélo.

Christophe Vandegoor – foto: Cor Vos

Christophe Vandegoor is het makkelijkst te omschrijven als de Vlaamse Gio Lippens. Man van de radio en met regelmaat te horen en te zien op televisie bij zowel wegwielrennen, het baanwielrennen als in het veldrijden.

Ruben Van Gucht ontwikkelt zich als vaste stem van het vrouwenwielrennen. Al een aantal jaar voorziet hij onder andere de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen van commentaar. Dat doet hij ook voor de wat kleinere mannenkoersen op televisie. Van Gucht is ook presentator van wielertalkshow Extra Time Koers en in verschillende hoedanigheden (commentator of pitreporter) te horen en te zien bij het veldrijden.

Overig

Merijn Casteleyn (r) samen met Wout van Aert (l) – Cor Vos

In Vlaanderen is Merijn Casteleyn de wielerspecialist van televisiezender VTM. Hij voorziet commentaar bij enkele Italiaanse wielerkoersen en de veldritten van de Ethias Cross. Voor een aantal kleinere koersen kan de die hard wielerfan uitwijken naar een betaalzender als Ziggo Sport of naar online streams.

Bij Ziggo Sport begon Marc de Maar als analist naast ex-Eurosport-commentator en rennersmakelaar Martijn Berkhout. De Maar is inmiddels zelf gepromoveerd tot commentator bij de sportzender waar ze onder andere de CRO Race, Tour of Norway en de veldritten van de Superprestige uitzenden. De Maar is ook nog actief als commentator op de streams van de Holland Cup. De laatste genomineerde in deze categorie is Daan van den Berg. Hij was de voorganger van De Maar als commentator van de Holland Cup. Inmiddels is Van den Berg incidenteel te horen bij Eurosport en bij een aantal losse koersen zoals de Tacx Pro Classic. Ook is hij als freelancer verbonden aan Materiaalzone (WielerFlits) en de NOS.

Later deze week komt een Eindejaarslijstje waarin gestemd kan worden op de analisten, zoals Maarten Ducrot, José De Cauwer, Karsten Kroon en anderen.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.