Elia Viviani schrijft geschiedenis met nieuwe zege in Hamburg

zondag 25 augustus 2019 om 16:53
Elia Viviani schrijft geschiedenis met nieuwe zege in Hamburg

foto: Cor Vos

Elia Viviani was al mede-recordhouder qua aantal overwinningen in de Cyclassics Hamburg, maar de Europese kampioen schreef vandaag geschiedenis door voor een derde keer de Duitse WorldTour-koers te winnen. De Italiaan bleek na ruim tweehonderd kilometer sneller dan Caleb Ewan en Giacomo Nizzolo.

Er zijn van die koersen waar sprinters bijna altijd winnen. De Scheldeprijs in Schoten is zo’n wedstrijd, maar in Duitsland heb je de Cyclassics Hamburg. Deze WorldTour-koers staat bekend als het sprinterswalhalla en dus zagen we Europees kampioen Elia Viviani, thuisfavoriet Pascal Ackermann, Tourkoning Caleb Ewan en oud-winnaars Arnaud Démare en Alexander Kristoff aan de start in Hamburg.

Voor Viviani was het al een bijzondere dag, aangezien de Italiaan voor het eerst in de wit-blauwe sterrentrui mocht rondfietsen. Maar de renner van Deceuninck-Quick-Step kon vandaag (nog meer) geschiedenis schrijven, want met een derde zege in de Cyclassics Hamburg mocht Viviani zich alleen recordhouder noemen. En dus was het niet verrassend dat zijn Belgische werkgever de hele dag op kop reed, in de hoop op een sprint.

Vier renners kleuren de koers 
Deceuninck-Quick-Step, BORA-hansgrohe (voor Ackermann) en UAE Emirates (Kristoff) reden lange tijd achter Gijs Van Hoecke, Jose Gonçalves, Alex Frame en Igor Boev aan. Het verschil tussen deze vier renners en het peloton schommelde lange tijd rond de drie minuten, maar veel meer kregen de avonturiers niet. Het was vooral wachten op de Waseberg (700 meter aan 10%), waar we aanvallen konden verwachten van de niet-sprinters.

De renners moesten deze traditionele scherprechter viermaal beklimmen, waardoor het peloton toch stevig werd uitgedund. Een eerste groep van zo’n vijftig renners begon aan de voorlaatste passage van de Waseberg, waar we een aanval zagen van niemand minder dan Peter Sagan. De Slowaak had duidelijk zin om te koersen, maar hij kreeg geen ruimte van de overige favorieten. En toch probeerde de drievoudig wereldkampioen het nogmaals op de laatste passage van de Waseberg.

Sagan maakt koers, maar Viviani wint 
Een achtervolgende groep – met daarbij ook titelverdediger Viviani – wist vlak na de Waseberg weer aan te sluiten, maar het duurde niet lang vooraleer we een nieuwe aanval konden melden van de renner van BORA-hansgrohe. Sagan wist dat hij de koers hard moest maken, aangezien zijn op papier snellere ploeggenoot Ackermann al was gelost. We gingen zonder de thuisfavoriet sprinten in de straten van Hamburg.

De Duitse kampioen was dan wel gelost, maar Ewan, Giacomo Nizzolo en Arnaud Démare waren wel gewoon van de partij. Niemand bleek echter opgewassen tegen man-in-vorm Viviani, die duidelijk sneller was dan Ewan en Nizzolo. Alexander Kristoff moest genoegen nemen met de vierde plaats, vlak voor Mike Teunissen, die knap vijfde werd. Met Oliver Naesen (negende) kleurt de top-10 ook een beetje Belgisch.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.