Eliot Lietaer vierde op Mallorca: “Hiermee probeer ik me in de Tourploeg te knokken”
Foto: B&B Hotels p/b KTM
Niels Bastiaens
donderdag 13 mei 2021 om 19:45

Eliot Lietaer vierde op Mallorca: “Hiermee probeer ik me in de Tourploeg te knokken”

Interview Eliot Lietaer won de sprint van de achtervolgers na het duo Ryan Gibbons-Anthony Delaplace en tegenaanvaller Rune Herregodts in de Trofeo Calvià op Mallorca. Een opsteker voor de dertiger van B&B Hotels p/b KTM, voor wie het slechts zijn elfde koersdag van het seizoen was.

“Ik weet niet hoe ik het gedaan heb, maar blijkbaar heeft ons plan gewerkt”, lacht Lietaer als we hem nadien opbellen. “Het koersprogramma bij onze ploeg was sowieso al beperkt, maar werd door corona nog wat afgezwakt. Na de Ardèche heb ik zes weken geen wedstrijd gehad, daarna werd ik zestiende in Valencia en was er weer drie weken geen koers. Dan is het heel moeilijk om een degelijk ritme te vinden. Gelukkig hebben we dat bij de ploeg supergoed opgelost met stages in Zuid-Frankrijk. Trainer Jimmy Turgis heeft me op de juiste momenten de juiste prikkels aan mijn lichaam laten geven en dat rendeert nu.”

Ook de Vlaamse klassiekers waren geen optie voor de Kortrijkzaan. “En dat is eigenlijk mijn eigen fout geweest. Bij de eerste stage in januari heb ik aangegeven dat ik die koersen niet wilde doen, omdat ik daar naar mijn mening niet zo veel te zoeken had. Ik zag meer kansen in de Franse klimkoersen. Had ik toen geweten dat al die wedstrijden afgelast zouden worden, dan had ik gekozen om toch nog eens het Vlaamse werk te proberen.”

Maar Lietaer staat er toch maar mooi, tegen alle verwachtingen in. “Normaal moet ik na een lange periode zonder competitie de eerste dag deblokkeren. Met dat in het achterhoofd, had ik alles op de derde rit hier in Mallorca gezet. Daar ligt mijn grootste kans op winst. Je mag niet onderschatten dat die Spaanse ploegen juist uit de rondes van Catalonië en het Baskenland komen en ook de WorldTour-ploegen hebben een veel uitgebreider programma gehad. Dat zorgt voor een niveauverschil en dus zullen we nog wat dagen nodig hebben om op ons best te zijn.”

Tourdroom
De overstap naar B&B Hotels p/b KTM heeft Lietaer dus geen windeieren gelegd, na jaren bij Wallonie-Bruxelles en Sport Vlaanderen-Baloise. Hij zou er deze zomer zijn droom kunnen waarmaken. “Laten we eerlijk zijn, de droom om een grote ronde te rijden is een van de weinige redenen waarom ik nog koers. Als ik goed presteer op Mallorca, dan mag ik de Dauphiné rijden. En als ik uitblink in de Dauphiné, dan kan ik een kans maken op de Tour. Maar ik moet ook realistisch zijn. In een Franse ploeg hebben Franse renners altijd een streepje voor. Als iemand even goed is als ik, gaan ze hem sowieso meepakken. Als iemand een beetje minder is dan mij, dan waarschijnlijk ook nog. Dus ik moet ervoor zorgen dat ze niet rond mij heen kunnen.”

Wedstrijden als de Tour zijn volgens Lietaer ook wat hij nodig heeft om zelf stappen te zetten. “Ik ben nu tien jaar prof en weet perfect wat ik kan en niet kan. Op mijn topniveau zit ik tussen plek vier en twaalf, er moest dus iets veranderen om hoger te mikken. Met een Tour in de benen, ben ik benieuwd waar ik uitkom. En verder ben ik hier vooral om het middenveld van de ploeg te versterken. Een goede vriend van mij, Jens Debusschere, had mijn naam laten vallen bij manager Jérôme Pineau, en die zag dat wel zitten. Ik zit er in finales altijd bij, en kan voor de kopmannen sowieso van goudwaarde zijn. Hopelijk kan ik binnenkort ook voor mezelf een stapje zetten.”

RIDE Magazine
1 Reacties
Sorteer op:
14 mei 2021 10:18
Interessant om te lezen, Lietaer verdient het wel eens om een paar rittenkoersen in de World Tour te rijden.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.