Enrico Gasparotto pakt zijn tweede Amstel Gold Race
foto: Sirotti
zondag 17 april 2016 om 16:45

Enrico Gasparotto pakt zijn tweede Amstel Gold Race

Enrico Gasparotto heeft de Amstel Gold Race 2016 gewonnen. De ervaren Italiaan van Wanty-Groupe Gobert was de betere van Michael Valgren (Tinkoff) in een sprint-à-deux, nadat zij zich hadden losgereden op de laatste meters van de Cauberg. In de sprint achter hem werd Sonny Colbrelli (Bardiani-CSF) derde door Bryan Coquard te snel af te zijn.

Kopgroep zonder Nederlanders
De koers werd direct hard gemaakt, waardoor het peloton zelfs even in twee delen brak. Vluchters kwamen in het eerste uur ook niet weg. Elf mannen wisten zich toch nog los te rukken van het peloton, zonder Nederlanders: Laurens De Vreese (Astana), Tom Devriendt (Wanty-Groupe Gobert), Laurent Didier (Trek-Segafredo), Alex Howes (Cannondale), Matteo Montaguti (AG2R La Mondiale), Matteo Bono (Lampre-Merida), Kevin Reza (FDJ), Larry Warbasse (IAM Cycling), Josef Cerny (CCC Sprandi Polkowice), Fabien Grellier (Direct Energie) en Giacomo Berlato (Nippo-Vini Fantini). Zij hadden bij de eerste passage aan de finish, na zo’n zestig kilometer, een voorsprong van 4.35.

Orica-GreenEDGE en Katusha nemen heft in handen
In het peloton waren het de verwachte ploegen die de kop namen. Orica-GreenEDGE, Sky en Katusha controleerden de vlucht en bepaalden het tempo in dienst van hun kopmannen Michael Matthews, Simon Gerrans, Michal Kwiatkowski en Joaquim Rodriguez. Zij lieten het verschil schommelen rond de vier minuten.

De koers breekt open, evenals de hemel
De koers bleef lange tijd gesloten, terwijl donkere wolken zich samenpakten boven Valkenburg en omstreken. Rodriguez kwam in de smalle straatjes ten val, maar kon terugkeren. Ook Stef Clement kwam hard in aanraking met het asfalt. Op 65 kilometer van de meet gebeurde eindelijk eens iets in het peloton. Tosh Van der Sande trok ten aanval en kreeg Gianni Meersman, Niccolo Bonifazio en Björn Thurau mee. Sky mende het peloton.

17-04-2016 Amstel Gold Race;

Regen en hagel kenmerkten de koers – foto: Sirotti

Gilbert en Dumoulin lossen
De Vreese, Howes, Montaguti, Bono, Grellier en Warbasse hielden stand in de kopgroep. De vier achtervolgers bleven hangen rond de anderhalve minuut. De Eyserbosweg was de plek voor Michael Albasini om een nieuwe speldenprik te plaatsen. Hij kwam niet ver, waarna LottoNL-Jumbo zich goed liet zien van voren. Van der Sande was de sterkste van de achtervolgers, maar hij kon niet voorkomen dat het op gang getrokken peloton hen op de Keutenberg terugpakte. Philippe Gilbert was een van de gelosten, waarna een mechanisch probleem ook Tom Dumoulin uitschakelde.

Wellens geeft er een stevige snok aan
Op de voorlaatste beklimming van de Cauberg was het tempo te hoog voor de uittredend winnaar: Michal Kwiatkowski zakte er doorheen en stapte direct af. Het peloton van zo’n vijftig man sterk pakte op veertien kilometer de laatste vroege vluchters terug. Orica-GreenEDGE nam de leiding in het peloton, maar zij hadden geen antwoord op een venijnige aanval van Tim Wellens op acht kilometer van de meet. De Lotto Soudal-Belg liep twintig seconden uit. Van organisatie was geen sprake in de achtergrond, al kwamen sommige ploegen met wanhoopspogingen om Wellens terug te pakken.

LottoNL-Jumbo leidde het peloton op de Cauberg, waar Wellens nog een voorgift van twaalf seconden had. Gasparotto sprong op de flanken van de slotklim over de dappere Wellens. In Gasparotto’s wiel moest Bakelants afhaken. Michael Valgren maakte nog oversteek naar het Italiaanse wiel. In de achtergrond bleef men afwachten, waardoor Gasparotto zijn tweede overwinning in de Amstel Gold Race (na 2012) op kon rapen.

17-04-2016 Amstel Gold Race; 2016, Wanty - Groupe Gobert; 2016, Tinkoff; 2016, Bardiani Csf; Gasparotto, Enrico; Valgreen Andersen, Michael; Colbrelli, Sonny; Valkenburg;

Het podium van de Amstel Gold Race 2016: Valgren, Gasparotto, Colbrelli – foto: Sirotti

RIDE Magazine
154 Reacties
Sorteer op:
17 april 2016 18:32
Het lijkt de laatste tijd toch niet meer goed te werken, dat draaien en keren in alleen Zuid-Limburg. Waarom niet een keer een lange vlakke aanloop proberen (al dan niet in Limburg) en daarna gewoon een ronde door Zuid-Limburg, waarbij elke klim slechts één keer wordt aangedaan. Zijn we ook af van de kritiek op het criteriumkarakter (Waterreus) en het draaien en keren (De Vlaeminck). Feit blijft, dat de kasseienklassiekers een vaak heroïsch en atletisch gevecht te zien geven, dat je hier niet of nauwelijks ziet.
17 april 2016 18:33
@LL
Strade vergeten?
17 april 2016 18:33
@LyndaLid : de laatste 2 jaar Gent - Wevelgem bekeken ? voor de rest redelijk juist .
17 april 2016 18:34
@Purito Stradi geen WT
17 april 2016 18:36
@ Purito

Die is geen WT, was wel Waalse Pijl vergeten.

@ meestre

Maar die koers heeft ook de spanning die Milaan Sanremo ook heeft: wat wordt het? Daarnaast heeft die nog wel karaktervol parcours, dat is dat draaien en keren tussen auto's en vluchtheuvels door gewoon niet. Echt anti-reclame voor het (Nederlandse) wielrennen.
17 april 2016 18:42
Wat een aanfluiting. Ik heb boos de tv uitgedrukt. Dan denk je: nou ja, in ieder geval wat vuurwerk op de cauberg, en dan doen ze zelfs daar niets! Zelfs daarna liet iedereen het gewoon op een sprint uit komen. Of dachten ze dat het nog een ronde was ofzo? Tsjongejonge
17 april 2016 18:43
volledig mee eens wat stradi betreft ....
17 april 2016 18:43
ach ja gister reden er een 15 duizend amateurs de Amstel ( respect), volgens Leo blijft een berg een berg waar je tegenop moet fietsen, Dionne heeft weer een nat slipje na het interview met Tom Dumoulin en iedereen is weer blij, de tap kan open!!!!

Man man wat een bedroevende koers, wat een flutkoers. Beste Nederlander in koers was BertJan Lindeman, die kwam iig zonder lekke band in beeld. Pfff die reactie van Bakelmans spreekt boekdelen.... Het mooiste was het interview met Gasparotto, respect jij hebt gekoerst en terecht gewonnen!!! Wellens verdient ook een dikke pluim!!!
17 april 2016 18:54
De AGR2016 samengevat: teleurstelling over het parkoers en teleurstelling over de Nederlandse prestaties.
17 april 2016 18:56
Gewoon terug naar het oude parcours.
17 april 2016 18:59
Verrek ja, GW is WT sinds een tijdje! Vind ik ook niet echt een WT-koers ;)
17 april 2016 19:01
Wellens & Tosh vd Zande hebben het geprobeerd. Waarvoor hulde.
Sky ? Beste Mannen 28 & 29

Wat een suffe gezapige koers. Ik vond de Volta Limburg Classic nog leuker
17 april 2016 19:08
Misschien is het tijd om de AGR van zijn WT status te ontdoen en de Strade Bianche er voor in de plaats te doen. Ook op de kalender.
17 april 2016 19:13
Zolang de commerce (lees van vliet en Amstel liever hun feesttent vol willen hebben) zal het nooit wat worden met het criterium van de bierbrouwer . Dus van vliet ga zo snel weer naar Maastricht of de Cauberg dan krijgen wij in Vilt weer een normaal leven
17 april 2016 19:32
Compliment voor Boogerd bij Eurosport, deze zag dat Dumoulin lek gereden
moest zijn , want hij zag het het aan het achterwiel van de fiets van Dumoulin.
Wuyts onze wijsgeer van Sporza zag niets, alleen zijn opmerking Dumoulin
kan niet bijhouden, hij is nog de vorm aan het zoeken van de Vuelta.
17 april 2016 20:01
Jammer voor Wellens. Maar uiteindelijk maar goed dat hij niet won. Daarmee werd de belachelijkheid van dit parcours aangetoond.
17 april 2016 20:02
Tegenvaller. Qua koers dan. Prachtig voor de winnaar en zijn team. Alle WT-ploegen afgetroefd. Die Cauberg na 240 km slaat het biertje/Amstel aardig dood.
17 april 2016 20:02
Wat een zaadkoers, ha ha ha. De laatste die nog om aan te zien waren, waren die van Kreuziger en Ivanov.

Trouwens, als je de lijst met winnaars bekijkt van de AGR de afgelopen jaren, dan staan er opvallend veel mensen tussen die ooit in opspraak zijn geraakt. Uhm, dat terzijde.

Ik vond MSR 1 van de saaiste klassiekers, maar dat is nu AGR geworden. De Poggio en de afzink ervan duurt iets langer dan de laatste beklimming van de Cauberg.
17 april 2016 20:08
Kon zeldzaam eens niet de koers live volgen, dus maar opgenomen. Normaal kijk ik dan de laatste 100km integraal, maar nu blijven en blijven en blijven doorspoelen. Enkel naar Wellens zijn prachtig nummertje uiteindelijk gekeken samen met een flutvertoning op en vooral na de Cauberg.

Een nieuw dieptepunt is bereikt.
17 april 2016 20:11
Ik begrijp dat door de commercie de Amstel vastgeklonken zit aan Valkenburg, maar dan kan er toch altijd nog een beter parcours gebouwd worden. Die van Vliet moet toch maar eens over zijn schaduw stappen en wat oud-renners dan wel wielervolgers inroepen om het parcours te hertekenen.
17 april 2016 20:15
In mijn tijd moesten wij ook een berg op, een berg blijft een berg, je moet hard trappen.... Inderdaad Leo een fiets heeft 2 wielen.... Pfff een bondscoach die van Boogerd moet horen dat je Worldtourpunten moet verzamelen om met zoveel mogelijk renners van een land tijdens de WK te starten.
17 april 2016 20:21
Als dit nou een etappe in een rittenkoers was dan was het nog te pruimen geweest. Op de schop met deze race wil je enig aanzien behouden.

Wel leuk voor Wanty, dat dan weer wel.
17 april 2016 20:25
Waardeloze NL'ers
17 april 2016 20:52
@Purito, je haalt de koersen wat door elkaar, Wevelgem is al altij Worldtour, en is dat zeker ook waard! E3 is sinds kort WT
17 april 2016 20:56
Zo, wielerflits is iha een bonte stoet aan meningen maar dat deze koers zijn kont aan de commercie verkocht heeft en verworden is tot een dode klassieker die met geen mogelijkheid van het slot af kan is wel een erg gedeelde mening…

'De laatste die nog om aan te zien waren, waren die van Kreuziger en Ivanov' > Klopt, zelfs die van FSchleck en TSchumacher waren 2 knallen vergelijkbaar met wat Wellens deed vandaag. Ik hou van die renner maar al had hij gewonnen was het nog een gortdroge wielermiddag geweest.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.