Erik Dekker na beschuldigingen: ”Nooit gebruikt”
zaterdag 19 januari 2013 om 11:11

Erik Dekker na beschuldigingen: ”Nooit gebruikt”

Erik Dekker

foto: Sirotti

In dezelfde editie van het NRC Handelsblad waarin Thomas Dekker opbiechte naast dynepo, ook bloeddoping en EPO genomen te hebben, wordt Erik Dekker ook beschuldigd van het gebruik van doping. Een aantal anonieme bronnen vertelde de krant over structureel dopinggebruik, waarin ook Erik Dekker betrokken zou zijn. Laatst genoemde ontkende dit. Ook zou er in de periode 1996-1998 een dopingprogramma zijn geweest binnen de Rabobank-ploeg.

Jan Raas spil in structureel dopinggebruik binnen de Rabobankploeg
Oud toprenner Jan Raas, toenmalig ploegleider van de Rabobank-ploeg, zou de aanjager zijn van het dopingplan binnen de Nederlandse ploeg. Een aantal (ex-) renners doen een boekje over de praktijken binnen de ploeg open. Na het waardeloze voorjaar van 1996, waarin de oranjebrigade compleet weggereden werd, besloot Raas het roer om te gooien en EPO binnen de ploeg te gaan gebruiken.

Één van de bronnen meldt dat ‘we de doping niet zelf hoefde aan te schaffen, maar dat het werd betaald van het prijzengeld’. Daarmee werd EPO aangeschaft en een medicijn voor nierpatiënten, waarmee het gebruik kon worden gemaskeerd. ”Omdat EPO koel bewaard moet worden, gingen er tijdens de vliegreizen altijd koelkastjes mee in het vliegtuig”, zo verklaard een andere bron.

Het dopingprogramma binnen de ploeg hield op na de Tour van 1998. Na grote vondsten EPO bij verschillende ploegen kon het niet langer. Toch was het gebruik van doping binnen de ploeg nog niet ten einde. ”Het was vanaf toen hooguit damage control. Er waren wel renners die het op eigen initiatief ging uitzoeken”, aldus één van de anonieme bronnen.

Ook Erik Dekker zou tijdens en na die periode betrokken zijn geweest bij het structureel dopinggebruik binnen de Rabobank-ploeg. Twee van de anonieme bronnen zeggen te weten dat Dekker ‘met epo of aanverwante producten’ rond heeft gereden. Het NRC Handelsblad confronteerde de meermaals Nederlands kampioen met dit feit, maar ontkende stellig: ”Ik heb nooit doping gebruikt”. Erik Dekker is overigens geen familie van Thomas Dekker.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.