Fem van Empel verslaat Puck Pieterse in Wereldbeker Antwerpen

zondag 4 december 2022 om 13:19
Fem van Empel verslaat Puck Pieterse in Wereldbeker Antwerpen

foto: Cor Vos

Fem van Empel heeft, na drie tweede plaatsen, weer eens een Wereldbeker veldrijden gewonnen. De renster van Pauwels Sauzen-Bingoal vocht in het zand van Antwerpen andermaal een mooi duel uit met Puck Pieterse en trok dit keer wél aan het langste eind.

Net als in de voorgaande Wereldbekers schoten Puck Pieterse en Fem van Empel uit de startblokken. De twee jonge Nederlandse dames bleken al snel een klasse apart op het zanderige parcours in Antwerpen en hadden na één ronde al een mooie voorsprong te pakken op een wat meer spartelende Shirin van Anrooij. Die laatste probeerde nog wel de oversteek te maken, maar slaagde – mede door een fout – niet in haar missie en was al snel aangewezen op een eenzame strijd voor plek drie.

In de spits van de koers was het stuivertje wisselen tussen Pieterse en Van Empel. Laatstgenoemde stapelde in de openingsfase nog de foutjes op, maar kon toch telkens weer met ogenschijnlijk gemak terugkeren. Halfweg koers had Van Empel duidelijk haar ritme gevonden en dus probeerde ze haar land- en leeftijdsgenoot onder druk te zetten. De voorlopige zegekoningin wist enkele vlekkeloze zandpassages uit haar benen te schudden en maakte ook lopend de nodige indruk.

Van Empel in het zand van Antwerpen – foto: Cor Vos

Van Empel toont zich de sterkste 
De vogel leek na goed dertig minuten crossen gevlogen. Van Empel wist seconde per seconde uit te lopen op Pieterse, die vooral in de looppassages terrein moest prijsgeven. Van Empel keek niet meer achterom en wist haar voorsprong bij het ingaan van de slotronde te vergroten tot een vijftiental seconden. Dit bleek genoeg om uit de greep te blijven van Pieterse. Voor de nog altijd maar 20-jarige Van Empel is het alweer haar vijfde WB-zege van het seizoen, na eerdere overwinningen in Waterloo, Fayetteville, Tábor en Maasmechelen.

Pieterse moest na een sterke cross genoegen nemen met de tweede plaats, Van Anrooij eindigde – voor de vierde keer in deze wereldbekercampagne – als derde. Denise Betsema en Inge van der Heijnden vervolledigden de top-5. Laura Verdonschot was de eerste Belgische op de achtste plaats, Sanne Cant werd tiende. Pauline Ferrand-Prévot, een van de publiekstrekkers aan de start, gaf er onderweg de brui aan.

foto: Cor Vos

Wereldbeker veldrijden 2022-2023 
flag-be Wereldbeker Antwerpen, uitslag vrouwen
1. flag-nl Fem van Empel (Pauwels Sauzen-Bingoal) in 49m10s
2. flag-nl Puck Pieterse (Alpecin-Deceuninck) op 34s
3. flag-nl Shirin van Anrooij (Baloise Trek Lions) op 1m12s
4. flag-nl Denise Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal) op 1m30s
5. flag-nl Inge van der Heijden (777) op 1m45s
6. flag-nl Manon Bakker (Crelan-Fristads) op 2m14s
7. flag-nl Aniek van Alphen (777) op 2m41s
8. flag-be Laura Verdonschot (De Ceuster Bonache) op 2m48s
9. flag-lu Marie Schreiber (Tormans Cyclo Cross Team) op 3m15s
10. flag-be Sanne Cant (Crelan-Fristads) op 3m31s

Dit artikel delen:

1 Reactie

Pastoor van Dijk 4 december 2022 om 16:27

De extra troefkaart van Fem van Empel.

Bij Fem van Empel moet ik vaak denken aan Femke Bol. Het lijkt allemaal moeiteloos en soepeltjes te verlopen. De taal van haar gezicht vertelt nooit dat ze in het rood zit. Bij het interview-na de cross in de diamantenstad- bleek ze toch wat kortademig. Het kan echter niet anders dan dat deze jonge Fem een grote vo2Max heeft, een goede techniek en een winnaarsmentaliteit. Toch heeft haar vermogen om ontspannen te blijven in een gespannen situatie het meeste indruk op mij gemaakt.

In De WB van Val Di Sole op 12-12-2021 werd zij in de laatste fase onopzettelijk opgehouden door Marianne Vos. Ik zie dan hoe kalm ze blijft(1), al staande haar fiets door een opening zet(2) en vervolgens in de ultieme meters sprint naar de zege.(3) Die kalmte is weinigen gegeven!

Zo ook op 27-11-2022 in de WB cross van Hulst. Na een val buigt ze rustig haar stuur weer recht(1) stapt op en weer af vanwege blokkerende versnelling(2) en rijdt koers uit naar plek 2 op, slechts 42 sec. (3) Geen gram paniek!
Aangezien bij kampioenschappen velen gebukt gaan onder spanningen heeft Fem op anderen op dit punt een grote voorsprong.

Puck heeft ook een pak talent, maar om Fem te verslaan zal ze toch hard moeten werken. Puck is een spectaculaire veldrijdster die graag naar beneden suist. Opvallend bij haar is hoe mooi ze om kan gaan met resultaten; zowel bij winst als verlies. Een fijne kwaliteit die haar goed kan uitkomen. Het leven is nl. véél meer omvattend dan alleen crossen.

Met Fem, Puck en de intelligente Shirin wordt het voor de anderen moeilijk een WB cross te winnen. De uitslagen tot nu toe hebben dat bewezen.

Jammer dat de buitenlandse concurrentie zo mager is. Wedijveren houdt iedereen scherp.

0

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Populair

Wielernieuws

Materiaalzone