Geen EK tijdrijden voor Van Aert, die ook geen laatste man is voor Groenewegen in de Tour
©Cor Vos
maandag 1 juli 2019 om 07:53

Geen EK tijdrijden voor Van Aert, die ook geen laatste man is voor Groenewegen in de Tour

Interview Wout van Aert kroonde zich vorige donderdag tot Belgisch kampioen tijdrijden. Eerder was het Jumbo-Vismatalent ook de beste in de tijdrit van het Critérium du Dauphiné. Maar op het Europees kampioenschap zal de Kempenaar er niet bij zijn. “Na de Tour neem ik even vakantie”, vertelde Van Aert gisteren.

Na goud op het BK tijdrijden pakte Van Aert gisteren ook brons op de weg. In de massasprint verspeelde hij zijn kansen op de tricolore al in de sprintvoorbereiding. “Ik zat slecht gepositioneerd. Té ver gewoon. En dat was mijn eigen schuld. Soms heb je dan nog het geluk dat je aan de goede kant komt te zitten en kan opschuiven. Maar dat zat me dan weer niet mee, ik geraakte aan de kant van de hekken ingesloten. Dat gebeurt nu eenmaal in massasprints.”

“Mooie kampioen”
Van Aert kon nog net Gilbert afhouden voor de derde plaats, maar Dupont of Merlier nog inhalen, zat er niet meer in. Maar immens ontgoocheld was Van Aert nu ook weer niet. “Zonde voor de ploegmaats. Floris de Tier, Laurens De Plus en Maarten Wynants hebben hard gewerkt. Maar Jumbo-Visma telt dit seizoen nu eenmaal slechts vier Belgen. Ze kunnen er halverwege het seizoen niet een paar bij maken. En als ik dan geklopt word, dan kan ik er mee leven dat het mijn maatje Tim Merlier is. Een mooie kampioen, waarvan ik al weken wist dat hij hier naartoe leefde.”

Rijdt Tim Merlier straks (begin augustus) het EK in Alkmaar, dan zal je daar Van Aert niet aan het werk zien. “Na de Tour neem ik even vakantie”, vertelde hij gisteren. “Dan kan je niet naar behoren toewerken richting dat Europees kampioenschap.” Wellicht dot bondscoach Rik Verbrugghe voor de tijdrit beroep op Victor Campenaerts en Remco Evenepoel. Yves Lampaert is een andere optie, maar ook hij komt dan net uit de Tour.

Nervositeit
Van Aert telt ondertussen af naar zijn grote debuut in die Ronde van Frankrijk. “Ik weet niet wat me te wachten staat. Jullie vinden me misschien een koele kikker, maar stilaan word ik toch wat nerveus. Gezonde nervositeit. Nu, de conditie is goed. Dat is het belangrijkste, denk ik.” Ondanks zijn sterke prestaties van de voorbije weken blijven Amund Grøndahl Jansen en Mike Teunissen de laatste mannen voor Dylan Groenewegen in de massasprints.

“Logisch, ze zijn ondertussen op elkaar ingespeeld”, aldus Van Aert op de persbabbel na het BK. “Mijn taak is vooral om te proberen dat trio in zo goed mogelijke positie de finale in te loodsen. Maar er komen ook wel kansen voor mezelf.” Als het parcours iets zwaarder wordt, met name. En in de tijdrit in Pau. Coach Mathieu Heijboer gaf aan dat Jumbo-Visma er in die 13de rit alles zal aan doen om Van Aert zo goed mogelijk te ondersteunen, die dag. En dat hij er voluit mag gaan.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.