Geen zorgen om veiligheid Giro-start: “Israël juist zeer geschikt voor zulke evenementen”
Startplaats Jeruzalem - foto: RCS Sport
maandag 30 april 2018 om 09:57

Geen zorgen om veiligheid Giro-start: “Israël juist zeer geschikt voor zulke evenementen”

In de aanloop naar de Giro d’Italia vraagt menig wielervolger zich af of het wel veilig is om een groot sportevenement als de Giro in een conflictgebied als Israël te organiseren. Namens de NOS neemt correspondent Arlene Gelderblom deze twijfels weg. “Volgens het bedrijf dat de hele logistieke operatie regelt, is alles tot in de puntjes geregeld en beveiligd.”

Toch houdt Gelderblom nog een slag om de arm. “In Israël is er altijd kans op aanslagen en er moet natuurlijk een enorme route worden beveiligd”, stelt ze realistisch. “Ik begrijp dat er zesduizend agenten en militairen worden ingezet de komende week.” Naast mankracht wordt ook op andere maatregelen niet bezuinigd. “Het land zal deels platliggen: wegen worden afgezet en ook het luchtruim wordt hier en daar gesloten.”

Zulke strenge beveiliging is niet nieuw voor Israël. “Veiligheidsexperts stellen ook dat Israël juist geschikt is voor dit soort evenementen, omdat het al een zwaarbeveiligd land is met een zeer uitgebreide inlichtingendienst”, weet Gelderblom te melden. “Volgens het bedrijf dat de hele logistieke operatie regelt, is alles tot in de puntjes geregeld en beveiligd.”

Het gekozen parcours is zoveel mogelijk afgestemd op het vermijden van conflictgebieden. “De ronde gaat het hele land door, maar de Palestijnse gebieden worden duidelijk gemeden. Ze komen niet langs de Westelijke Jordaanoever of in de buurt van de Gazastrook. Ook komen de wielrenners niet in de buurt van Oost-Jeruzalem.”

RIDE Magazine
36 Reacties
Sorteer op:
30 april 2018 10:02
straffe journalistiek van de NOS: “Volgens het bedrijf dat de hele logistieke operatie regelt, is alles tot in de puntjes geregeld en beveiligd.”

Authoritaire staten hebben een lange traditie met het oppoetsen van hun imago door middel van sportevenementen. Beetje vieze smaak laat het toch wel achter...
30 april 2018 10:10
Eens met Brummel. Zou opvallend zijn als het beveiligingsbedrijf anders zou zeggen.

Ben het ook niet eens met de keuze voor Israel, is puur op politiek en geld gebasseerd, en niet op sportieve gronde. Ben het overwegend oneens met de politieke strategie van Israel en het Westen in deze kwestie (maar dat is een andere discussie) en ben daarom ook tegen het toekennen van een groot evenement aan Israel.

Hoop daarentegen echter wel dat alles veilig verloopt natuurlijk.
30 april 2018 10:18
Als ik Israel zo inschat zetten ze echt alles op alles om de boel zo veilig mogelijk te houden. Maarja met zoveel Islamitische terroristische groeperingen in de landen rondom die iedere mogelijkheid aangrijpen om aanslagen te plegen is het nooit 100% uit te sluiten. Aan de andere kant zitten een aantal van die groeperingen ook steeds steviger in Europa waardoor ook hier een aanslag nooit meer 100% uit te sluiten is. Wel is het zo dat Israel al veel langer met dit soort terrorisme te maken heeft waardoor het er veel beter op voorbereid is en waardoor de inlichtingendiensten het ook sneller in de peiling hebben. Laten we hopen dat alles rustig blijft.
30 april 2018 10:19
Fantastisch dat de Giro dit jaar in Israël start. Uit eigen ervaring weet ik dat de beveiliging in Israël inderdaad tot in de puntjes geregeld is. Zeer geschikt dus als start, ook vanwege de prima hotels en andere faciliteiten.

Overigens komen de renners vrijdag bij de start wel degelijk in de buurt van Oost-Jeruzalem. De finish ligt op een steenworp van de Jaffapoort bij de oude stad. Gaat prachtige plaatjes opleveren.
30 april 2018 10:31
Heel Jerusalem ligt dan ook op een steenworp afstand van Oost Jerusalem :). Prachtige stad, zelf meermaals geweest. Dat leidt er helaas toe dat ik tenenkrommend sommige van de berichten hier lees, die echt een beduidend verkeerd beeld van Israel, de bevolking en de situatie in het land hebben.

@RM: ik dacht dat ze langs de New Gate zouden rijden, Jaffa poort zou wel echt waanzinnig beeld zijn inderdaad. Al zijn de straten daarbuiten en de route nabij Mahane Yehuda Market ook wel indrukwekkend. Ik kijk echter ook wel uit naar de etappe naar Tel Aviv, die vlakbij Jaffa finisht.
30 april 2018 10:33
Nu is het over het algemeen wel zo dat terroristen hun aanslagen plegen op onverwachte momenten en niet bij grote evenementen. De aanslag in Nice even buiten beschouwing gelaten.

Of het hier veilig is weet ik niet, maar het is wel een bizar slecht stukje journalistiek van de NOS. De correspondente houdt al een slag om de arm...
30 april 2018 10:34
Persoonlijk vind ik de start in Israel precies zo naar als het WK in Qatar.

Ik twijfel er niet aan dat het allemaal veilig is en ook dat het publiek meer sfeer zal brengen dan die ene hossende kameel in Oliestan maar in algehele zin is het gewoon dirty om sportevenementen voor het karretje van politieke agenda's te spannen en dat is hier gebeurd.

3 doodsaaie etappes (hebben ze qua profiel hun best voor gedaan iig), vliegtuig in en doei vd aankomende 25 jaar zou ik zeggen, next.
30 april 2018 10:44
dat gepraat over steenworpen hierboven doet me denken aan the Life of Brian
30 april 2018 10:45
Om nu weer een discussie te starten over Israël met vaak dezelfde argumenten, oordelen cq. vooroordelen lijkt me niet zo zinvol.

Israël is een democratie omgeven door landen waar dat niet van kan worden gezegd, ook vaak landen die op de vernietiging van Israël uit waren of landen die ruimte boden voor terroristische groeperingen die een strijd tegen Israël voerden.

Israël heeft dus noodgedwongen veel in haar veiligheid moeten investeren en ik heb er alle vertrouwen in dat de start vd Giro probleemloos gaat verlopen.

Helaas blijkt antisemitisme iets van alle tijden te zijn en niet beperkt tot het Midden-Oosten, laten we hopen op een mooie giro start waar het vooral over de wielersport zal gaan en geen ruimte zal zijn voor antisemitische uitingen.
30 april 2018 10:47
@RobbertMollema, @Deluipaard,

Op basis waarvan is Israel een uitstekende keuze volgens jullie dan? Puur voor de prachtige plaatjes? Zullen we volgend jaar dan een Tourproloog bij de Taj Mahal doen, de Vuelta laten starten rond de Hangende tuinen van Babylon? Levert tenslotte prachtige plaatjes op, nietwaar?

Politiek even buiten beschouwing laten (daar kun je het mee eens of oneens zijn, en ja: ik heb ook meermaals Israel bezocht en heb er zelfs familie wonen), de Giro heeft daar niets te zoeken. Israel is geen land met een wielercultuur. Heb er zelf zover ik mij kan herrineren weinig wielrenners zien fietsen. De bekendste Israelische wielrenners aller tijden rijden momenteel bij het door de staat gesponsorde ploegje met buitenlandse kopman(nen).

De keuze voor een Giro start in Israel steunen is net als wat RV zegt hetzelfde als een WK in Qatar of het WK alpineskieen in Zoetermeer houden.
30 april 2018 10:52
Volgend jaar Area 51 dan maar.
30 april 2018 11:24
Dat de Giro sportief niks in Israel te zoeken heeft, valt te betwisten. De mensen achter Israel Cycling Academy, zijn ook de mensen achter deze start. En ja, natuurlijk komen er ook geld en politiek bij kijken. Zeker. Dat was bij de Giro start in Apeldoorn natuurlijk heel anders, LOL.

De grootste maar tegen de start in Israël vind ik de afstand naar Italië. Waar ligt de grens?
30 april 2018 11:28
Eens met @DeLuiaardVanLimburg en @Col du Bramont. Ik kijk ook uit naar de etappes in Tel Aviv en Eilat. Gelukkig ben ik tegen die tijd zelf in Israël. Weg met antisemitisme!

@Secondant heeft niet zo goed gelezen, vrees ik. Niet alleen de plaatjes zullen fantastisch zijn. Israël in het algemeen en Jeruzalem in het bijzonder kent prachtige hotels, westerse faciliteiten, prima eten en een perfect veiligheidssysteem. Bovendien is Israël inderdaad de enige democratie in het Midden-Oosten.
30 april 2018 11:35
En verder wat RobertMollema Col du Bramont en DeLuiaardvanLimburg zeggen
30 april 2018 11:36
Wat rechtvaardigt het gebruik van het woord antisemitisme hier?

Zijn mensen die niet van de toppers houden dan ook homofoob?
30 april 2018 11:39
@kielabokki: omdat voor een nogal aanzienlijke groep mensen op dit aardbolletje hun anti-Israël standpunt een dun vernislaagje is voor antisemitisme.
30 april 2018 11:44
Naast dat Israël officieel geen parlementaire democratie is en ze bijvoorbeeld ook geen grondwet hebben, nemen ze het ook niet heel nauw met mensenrechten:
https://www.oneworld.nl/mensenrechten/palestijnse-kinderen-israel-gevangenis/
30 april 2018 11:45
Yes, daar gaan we weer. Lekker Israel als een autoritaire staat wegzetten.

On topic, ik sluit mij aan bij de Col du Bramont. Israel heeft inderdaad veel ervaring met beveiliging, in die zin zou ik eerder een aanslag verwachten in Italie dan in Israel. Italie is daar toch minder op ingesteld.

@ secondant, je kan zeggen dat de Giro enkel in Italie thuis hoort. Maar wat is er tegen het aandoen van nieuwe landen zonder wielercultuur? Moeten de koersen in bijvoorbeeld Canada & China dan ook geschrapt worden? Gewoon lekker alle koersen in Belgie, Italie, Frankrijk en Spanje organiseren? Verder lijkt mij de Taj Mahal wel een mooie plek voor een wielerkoers, de nog na rokende puinhopen van Bagdad omdat daar volgens de legende mooie tuintjes zijn geweest lijkt mij dan weer iets minder pittoresk.
30 april 2018 12:00
@Merlinappa: het heeft geen zin om Israël als een stel heilige boontjes weg te zetten, want dat zijn ze niet. Maar heb je enig idee hoe sommige uitwassen de afgelopen decennia ontstaan zijn? Kinderen worden daar letterlijk als kanonnenvoer gebruikt door Hamas. Tjsa, dan worden er vanzelf ook opgepakt. En helaas soms ook neergeschoten...
Ambulances worden tegengehouden, nadat er een ambulance eens als zelfmoordwapen werd gebruikt...
Oost-Jeruzalem had de Palestijnse hoofdstad kunnen zijn. Hadden ze twee keer voor bij het kruisje moeten tekenen. Nee, ze wilden meer. Altijd meer.

Hamas is daar zelfs heel eerlijk over: dood aan de Jood, en dood aan heel Israël.

Zolang dat allemaal uitgehaald wordt, haal ik mijn schouders op om al die Israël bashers

En nu weer terug naar het wielrennen.
30 april 2018 12:08
Beschamend om een land als Israel dat al jaren een volk onderdrukt zo'n mooi sport evenement te gunnen....zal wel puur om de centen draaien...bah!
30 april 2018 12:26
@bert
Ik zeg ook nergens dat de (extreme) uitwassen aan Palestijnse kant lieverdjes zijn. Dat zijn ze absoluut niet. Juist doordat er aan beide kanten een nogal vervelend politiek klimaat heerst vind ik Israël niet echt een geschikte plek om te starten. Doe op zn minst beide landen, misschien leidt dat nog tot iets zoals bij de Olympische Winterspelen.
30 april 2018 12:53
Ik vind als één van de weinigen de start in Israel juist heel vet. Vind het altijd een beetje hypocriet dat Israel als schurkenstaat wordt weggezet en dat er wel gewoon rondjes zijn in Qatar, Iran, China, Turkije,etc. waar je niemand over hoort. Verder denk ik dat het misschien wel veiliger is bij zo'n event in Israel dan de slotetappe of de Champs-Elysee. Dit puur omdat Israel al tientallen jaren ervaring met terrorisme heeft en veel meer geisoleerd is.
30 april 2018 13:06
'Weg met antisemitisme!'

Pffffffffff
30 april 2018 13:17
Start in Jeruzalem en ik las dat de puffende Brit gewoon meefietst. Ik ben nog steeds aan het bijkomen van de afgelopen twee edities en dacht dat we deze Giro collectief gingen overslaan. Lekker zelf fietsen ...
30 april 2018 13:29
@Col du Bramont+1@Bertvd+1 “wat rechtvaardigt het woord antisemitisme hier”? Het snel groeiend antisemitisme bij jou om de hoek, @kielabokki. Ik hoef je waarschijnlijk niet uit te leggen waar dat vandaan komt en door wie. Overheden falen door angst bij de bestrijding hiervan zodat mensen met een keppeltje niet meer veilig over straat kunnen lopen en joodse scholen in dit land zwaar moeten worden bewaakt. In ons nabuurland wordt men nu ook pas wakker door groeiend antisemitisme en voor het eerst hoor je Merkel dit woord in de mond nemen ( nadat ze zelf voor een groot door de import daarvan, daarvoor verantwoordelijk is). Als je praat over de staat Israël en de omliggende gebieden ontkom je niet aan het benoemen daarvan.In de jaren 1936-1940 keek men ook weg of ontkende en/of bagatelliseerde deze uitingen met alle desastreuze gevolgen vandien, ook toen al door de kwalijke invloeden van manipulerende/“framende”media in vele vormen. L’histoire de répète. Zo ik ben er klaar mee en concentreer me weer op waar het op deze site echt om gaat, het wielrennen. Ik zit in startblokken voor wat komen gaat a.s. Vrijdag. Tot nu toe was het al een fantastisch wielerjaar door de kwaliteit van vele koersen waarvan ik tot nu heb genoten.Het kan alleen maar beter worden. Dankzij voornamelijk de renners.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.