Gerben Thijssen sprint naar winst in openingsrit Volta ao Algarve, Wout van Aert houdt zich afzijdig
foto: Cor Vos
woensdag 14 februari 2024 om 17:43

Gerben Thijssen sprint naar winst in openingsrit Volta ao Algarve, Wout van Aert houdt zich afzijdig

Gerben Thijssen is de eerste leider van de Volta ao Algarve 2024. Na een relatief vlakke etappe van ruim 200 kilometer naar Lagos, waarin de wind een aanzienlijke rol speelde, was de kopman van Intermarché-Wanty de snelste in de massasprint. Thijssen won ruim en verwees Marijn van den Berg (EF Education-EasyPost) en Jordi Meeus (BORA-hansgrohe) naar de tweede en de derde plaats.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Terwijl de openingsetappe in de Ruta del Sol werd afgelast wegens boerenprotesten, ging in het zuiden van Portugal de Volta ao Algarve wél van start. Op het programma stond een nagenoeg vlakke etappe van 200 kilometer naar Lagos, gemaakt voor de sprinters.

Wout van Aert en Remco Evenepoel voor de start – foto: Cor Vos

Zeven renners kozen het ruime sop, waarbij Tobias Bayer (Alpecin-Deceuninck) de enige uit de WorldTour was. Hij ging op pad met vijf Portugezen en een Argentijn: Fábio Costa (ABTF Betão-Feirense), Diogo Narciso (Credibom-LA Alumínios), Noah Campos (Kelly-Simoldes-UDO), César Fonte (Rádio Popular-Boavista), Gonçalo Amado (Tavfer-Ovos Matinados-Mortágua) en Tomas Contte (Aviludo-Louletano).

Tobias Bayer gebruikt wind in zijn voordeel
In het peloton hadden Arkéa-B&B Hotels en Intermarché-Wanty zich op kop gezet, om het verschil niet groter dan vier minuten te maken. Op het tweede klimmetje van de dag ging het voor vluchter Campos te hard, waardoor een zestal overbleef aan kop. Bayer bleek daar duidelijk te sterkste, want op een stuk waar de wind stevig waaide reed de Oostenrijker al zijn vluchtmakkers uit zijn wiel.

Tobias Bayer was duidelijk de beste vluchter – foto: Cor Vos

In het peloton was de nervositeit groot in die fase door de wind, al was het vooral een tegenwind die het tempo drukte. De nervositeit leidde een kleine 30 kilometer voor de finish toch tot een valpartij, met daarbij onder meer Wout van Aert, Sepp Kuss en Tiesj Benoot. Die laatste leek het meeste pijn te hebben. Van Aert en Kuss konden snel verder en weer aansluiten bij het peloton, waar meerdere favorieten van goed voren gehouden werden.

Massasprint op komst
Het avontuur van Bayer kwam toen ook ten einde, waardoor de rit ging uitdraaien op de voorspelde massasprint. Daarin ging Van Aert zich niet mengen, hij koos voor een plekje in de staart van het peloton en zag van ver hoe de sprinttreintjes gevormd werden. Onder meer Arnaud Démare, Gerben Thijssen, Casper van Uden en Marius Mayrhofer stuurden hun ploeggenoten naar voren in de laatste drie kilometer.

Het was een technische finale, waardoor het peloton op een lint getrokken werd bij het ingaan van de slotkilometer. Er viel zelfs een breuk na ongeveer 40 renners. De lead-out van Thijssen koos vervolgens de kop, maar de Vlaming zat zelf wat ingesloten. Toch wist hij in de laatste 200 meter een gaatje te vinden, waarna hij met groot machtsvertoon wist te winnen. Marijn van den Berg kwam ook laat opzetten en werd tweede, voor Jordi Meeus.

Door zijn ritoverwinning is Thijssen ook de eerste leider in deze Portugese rittenkoers in de UCI ProSeries.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.